Hamburgum uitbreiding: Antverpia

Spelgegevens

Naam spel Antverpia
Spelbedenker Mac Gerdts
Vormgeving Matthias Catrein
Uitgever PD Verlag
Jaar van uitgave 2010
aantal spelers 2-5 leeftijd 12+ tijdsduur 75-90 minuten
prijs 17,80 soort spel strategie/economie

Inleiding

Antverpia is een variant op het spel Hamburgum. Het basisspel is dus benodigd om Antverpia te kunnen spelen. Het voegt een nieuw dubbelzijdig bord en wat regelwijzigingen toe. Aan de ene zijde van het bord staat de stad Antverpia en op de andere zijde staat Hamburgum zodat ook die met de nieuwe regels gespeeld kan worden.

De eerste indruk

Het bord Antverpia

De spelonderdelen zijn van dezelfde goede kwaliteit als al het geval was bij Hamburgum, maar omdat de stad wat gedetailleerder is weergegeven is het bord iets minder overzichtelijk. Leuk detail is dat het bord in Antverpia keurig in het Nederlands is uitgevoerd. Er staan dus voor buitenlanders onuitspreekbare woorden als suikerraffinaderij op het bord.

De voorbereiding

Alle onderdelen van Hamburgum zijn nodig, behalve het speelbord en de donatiefiches. De donatiefiches worden nu in een vaste volgorde op een stapel gelegd.

Spelverloop

Alle normale regels van Hamburgum blijven van kracht, alleen de actie kerk is aangepast op een paar punten:

  • Voordat gedoneerd wordt moet eerst een belasting van 10 pond per eigen dorpeling betaald worden.
  • Voor sommige donaties zijn nu ook goederen nodig.
  • De donatiefiches komen in een vaste volgorde in het spel. De tweede donatie aan een kerk levert dus altijd punten per dorpeling op, de derde altijd punten per schip, enz.

Oordeel recensent

Mensen die een hekel hebben aan Hamburgum kunnen Antverpia beter mijden, want het spelprincipe is hetzelfde. Maar liefhebbers van Hamburgum die wat meer variatie of een nieuwe uitdaging zoeken, kunnen Antverpia zeker waarderen. Bovendien spelen wij Lage Landers waarschijnlijk liever een spel wat speelt in Antwerpen dan in Hamburg of London. De prijs voor dit alles vind ik wat aan de hoge kant.

Dit spel werd ons geschonken door PD Verlag