Interview organisatie Spellenspektakel 2012

Dit is een interview met Frank (Bunnik) en Coca (Román) die samen het Spellenspektakel organiseren. Het Spellenspektakel dat twee jaar afwezig geweest is wordt door Frank en Coca nieuw leven ingeblazen en komt weer terug naar Eindhoven. Op 27 en 28 oktober van 10 uur tot 18 uur zijn de deuren geopend.

Hoe bent u met (bord)spellen in aanraking gekomen?

Coca: Ik kom uit een familie waar veel spellen worden gespeeld. Mijn moeder is vooral van de bordspellen, mijn tante van de kaartspellen en mijn oma van woordspellen. Mijn nichtjes en ik hebben zo een liefde voor allemaal meegekregen! Het eerste spel dat ik me kan herinneren te spelen is Loco, een educatief spel natuurlijk. Verder hebben wij eindeloos veel Rummikub gespeeld, omdat mijn oma dat zo leuk vond. Later heb ik met vrienden heel veel Kolonisten van Catan en Boonanza gespeeld. Ik merk dat mijn favoriete spellen heel erg gekoppeld zijn met een bepaalde groep waar ik dat graag mee speel. Of dan het spel of de groep mijn lievelings is, dat laat ik wijselijk in het midden.

Frank: Sinds ik als puber met Magic begon, is er een wereld voor me open gegaan. Al snel sloot ik me aan bij een spellenclub en ben ik Warhammer en AD&D gaan proberen. Sindsdien heb ik spelletjes nooit meer losgelaten. Ook toen ik bij Castlefest ben gaan werken, kon ik nog steeds met de Gametent aan de slag. Het Spellenspektakel is het logische vervolg. Tegenwoordig speel ik niet heel veel meer, wegens een gebrek aan vrije tijd. Als ik er toch aan toekom, dan het liefst een potje Roborally, maar voor Machiavelli of Zombies!! Mag je me ook wakker maken hoor.

Waarom bent u het Spellenspektakel gaan organiseren?

Coca: We zijn zelf allebei op eerdere edities van het Spellenspektakel geweest. Coca voor Elf Fantasy Magazine en als demomeisje (misschien heeft iemand haar wel eens gezien bij Colosseum?) en Frank als groot spellenfanaat (op zoek naar die ene Magic kaart om een deck af te maken). Vooral aan de sfeer in Eindhoven hebben we goede herinneringen: zo enthousiast elektrisch! Toen we er achter kwamen dat het Spellenspektakel voorgoed dreigde te stoppen, hebben we contact opgenomen. We vonden het zo zonde als zo’n leuke beurs zou verdwijnen, juist in een tijd waarin ‘live’ contact steeds minder noodzakelijk wordt (je kunt bijna alles afhandelen via de mail en Skype), lijkt er een groter wordende behoefte te ontstaan om elkaar op te zoeken en iets te ondernemen. Het samen doen van spellen staat dan ook hoog op de wensenlijst. We zijn er van overtuigd dat er nu meer dan ooit een behoefte is aan een evenement zoals het Spellenspektakel: een evenement dat erop gericht is om mensen samen te brengen.

Voor de mensen die het niet weten, wat is de ontstaansgeschiedenis van het Spellenspektakel?

Frank: Het Spellenspektakel is jaren geleden door 999 Games opgericht als evenement om de bezoeker kennis te laten maken met de nieuwste ontwikkelingen uit de spellenbranche. Mensen kwamen vanuit heel Nederland en België naar Eindhoven om aan te schuiven bij demonstraties en toernooien. Na de verhuizing naar Zwolle is vooral het Belgische publiek weggebleven en is het evenement uiteindelijk gestopt. Nu het Spellenspektakel weer nieuw leven in geblazen wordt, komt het meteen weer thuis in Eindhoven.

Het Spellenspektakel dat in Eindhoven begonnen is, was verhuist naar Zwolle. Wat zijn de redenen om het nu weer in Eindhoven te houden?

Frank: In Eindhoven bereik je ontzettend veel potentiele spellenfans. Belgische liefhebbers kunnen makkelijker langskomen en al die mensen die het Spellenspektakel nog kennen van vroeger zijn erg blij dat het weer in het Beursgebouw gehouden wordt.

Coca: Tot nu toe hebben we zo veel positieve reacties gekregen op de terugkeer naar Eindhoven! We zijn blijkbaar niet de enigen met goede herinneringen aan die locatie. Het Beursgebouw is natuurlijk ook super centraal: midden in de stad en pal naast het station.

Wat is de opzet van het Spellenspektakel?

Frank: Het Spellenspektakel draait volgens ons om lekker de hele dag spellen uitproberen. Er staan talloze grote, maar ook veel unieke kleine uitgevers met demonstraties waar je zo bij mag aanschuiven. Voor de echte fans organiseren we toernooien, zowel op het gebied van bord- en kaartspellen als met miniaturen.

Als je je favoriete spel hebt gevonden, dan kan je het direct aanschaffen bij de winkels. Zowel nieuwe spellen, als tweedehands titels worden verkocht. Je kunt dus ook zomaar struikelen over dat ene oude spel wat je al jaren zoekt! Bij sommige tweedehands winkels kan je ook je eigen oude spel te koop aanbieden.

Voor de jonge spelfanaten is er een groot kinderplein ingericht, waar ze naar hartenlust mogen spelen en knutselen. Een aantal uitgevers presenteren hier hun kinderspellen, maar de kinderen kunnen ook aan de slag bij de LEGO tafels. Daarnaast zijn er allerlei workshops en speelmogelijkheden. Je kunt je kind dus gerust hier laten spelen, terwijl je zelf nog een rondje loopt langs de stands.

Voor wat voor soort publiek is het Spellenspektakel?

Coca: Het Spellenspektakel is voor iedereen. Voor de allerjongsten, de grootste fanatiekelingen en de meest getalenteerde. Voor iedereen valt er wat te ontdekken en te beleven op het Spellenspektakel. De veelspelers zullen zich vooral op ingewikkelde spellen storten die weer een nieuwe uitdaging bieden en de gezinnen zullen eerder met elkaar bijvoorbeeld Ganzenbord herontdekken. Het is dus niet zo dat je al Risk op een hoog niveau moet kunnen spelen om van het Spellenspektakel te kunnen genieten.

Juist mensen die eigenlijk niet veel meer kennen dan Scrable en Monopoly kunnen nog heel veel ontdekken! Wij zijn allebei echte spellenliefhebbers en ook voor ons is er weer een hele nieuwe wereld open gegaan. Ik ben zelf vooral heel erg onder de indruk te zien hoeveel er in Nederland gebeurt op het gebied van spellen!

Wat zullen de meest opvallende verschillen zijn tussen het oude Spellenspektakel en het nieuwe?

Coca: Wij hebben de focus weer terug gebracht naar spellen: bordspellen, RPG’s, collectable card games en tabletop wargames – alle spellen zonder stekker. Met Comics, computer games en LARP doen we zelf dit jaar niets. We sluiten niet uit dat we ooit één van deze onderdelen weer gaan oppakken en bij het Spellenspektakel gaan betrekken, maar voor deze editie gaan we terug naar de basis. Dit geldt overigens ook voor de kinderhoek. Daar zijn geen springkussens, clowns of ezels te vinden, maar spellen speciaal voor kinderen!

Op welke manier onderscheid het Spellenspektakel zich van andere spellenbeurzen?

Coca: Er zijn in Nederland, België en natuurlijk Duitsland al prachtige spellenbeurzen, dus we wilden wel écht een toevoeging vormen. Ducosim, Noorderspel, Zuiderspel…dat hoeven we niet opnieuw te bedenken, want dat bestaat al. Nederland miste een eigen versie van Spiel, een beurs waar alle grote en kleine uitgevers aanwezig zijn. In die behoefte proberen wij nu weer te voorzien.

Hoeveel mensen zijn er betrokken bij het Spellenspektakel?

Coca: De dagelijkse organisatie bestaat uit Frank en ik, maar wij hebben hier al een flinke achterban van mensen die ons vaak vrijwillig helpen en bijstaan. De uitgevers, winkels, spellenclubs en andere deelnemers zorgen voor een grote bijdrage. En last, but certainly not least, zijn de bezoekers, die ruim een jaar intens meeleven en absoluut met hun enthousiasme ook hun steentje bijdragen. Een evenement begin je met een klein clubje, maar met een hele grote groep van heel veel verschillende mensen maken we er een succes van.

Wat bepaalt de hoogte van de toegangsprijs?

Frank: Bij het bepalen van de toegangsprijs probeer je, net als bij het bepalen van de standprijs voor deelnemers, rekening te houden met je uitgaven. Zo’n Beursgebouw kost een aardige duit en zo zijn er nog veel meer kosten. En voorlopig hoeft het nog niet, maar uiteindelijk is het wel leuk als we onszelf ook kunnen betalen voor alle uren die we erin stoppen. Het is tenslotte ons werk. Daarnaast houden we rekening met bezoekers met kinderen. Zo hebben we de toegangsprijs t/m 12 jaar nog verder verlaagd ten opzichte van de oude ticketprijs, omdat je als gezin vaak al genoeg geld kwijt bent.

Hoeveel stands zijn er dit jaar op het Spellenspektakel?

Frank: De meeste grote uitgevers, zoals 999 Games, Bergsala Enigma en White Goblin Games zijn weer aanwezig en daar zijn we erg blij mee. Daarnaast hebben we erg veel moeite gedaan om ook kleine uitgevers en spelontwerpers dit jaar al bij het Spellenspektakel te betrekken. Deze nieuwe ontwerpers hebben misschien wel de nieuwe spelhit van 2013 in handen. Daar kan je nu al het prototype van zien op het Indieplein. Dit plein zit helemaal vol en daar zijn we best een beetje trots op.

Coca: Ook bieden we de spellenclubs, zoals Roll the Dice, Ducosim en het forum Bordspelmania.eu, de ruimte om zichzelf te profileren. We vinden het erg belangrijk dat deze groepen de kans krijgen, omdat zij de spellenfans goed kennen en ook doorgaan als het Spellenspektakel zondagavond zijn deuren sluit. Daarnaast zijn we erg blij met de samenwerking met Spel in Zicht, die dit jaar een speciaal Spellenspektakel magazine uitgeeft.

Zijn er dit jaar primeurs te vinden op het Spellenspektakel?

Frank: Veel spellen beleven op het Spellenspektakel hun Nederlandse primeur, sommigen zijn zelf niet eens op Spiel te zien. Voor een lijst met al aangekondigde spellen kan je op de Spellenspektakel website kijken, daar worden bijna dagelijks updates geplaatst op de uitgevers pagina.

Is er een spel dat u zelf wilt gaan spelen op het Spellenspektakel?

Coca: Frank en ik doen waarschijnlijk de hele dag het spel ‘evenement organiseren’. Als organisatie heb je eigenlijk alleen maar een dienende taak. Wij zorgen ervoor dat alle voorwaarden er zijn om een geweldig weekend te hebben en als de hal zich langzaam vult met mensen, gebeurt het: de plannen worden tastbaar, plattegronden worden stands en e-mailadressen worden mensen van vlees en bloed. Het is aan ons om te zorgen dat alles op rolletjes loopt en iedereen een fijne dag heeft. Als wij allemaal glimlachende bezoekers en deelnemers zien, is ons evenement geslaagd.

Maar… áls ik tijd zou hebben, dan zou ik vooral willen rond neuzen en de sfeer opsnuiven. Van de vorige edities weet ik dat je nooit van te voren kan voorspellen wat je gaat doen en bij totaal onverwachte demo’s terecht komt. Maar dat is nou juist zo leuk! Ik ontdek liever nieuwe dingen, dan dat ik word bevestigd in wat ik al wist.

Frank: Zonder vooraf opgezet plan rondlopen en gewoon overal aanschuiven, dat lijkt mij nou de perfecte manier om het Spellenspektakel te beleven.

Weet u al of er speciale beursaanbiedingen zullen zijn?

Frank: Het is aan de winkels en uitgevers zelf om dit bekend te maken, maar we hebben begrepen dat ze flink wat mooie beursaanbiedingen in petto hebben!

Hoeveel bezoekers verwacht u?

Frank: We hopen het Spellenspektakel weer snel naar het oude bezoekersaantal te halen, maar het zal een paar jaar duren voordat dat weer is gelukt. Er staan verschrikkelijk veel leuke spellen en activiteiten op het programma, dus we verwachten dat deze ‘eerste’ editie meteen al lekker druk bezocht wordt.

Wat zijn de verwachtingen voor het Spellenspektakel in de toekomst?

Frank: Nog meer uitgevers, spellen en demonstraties! Het Spellenspektakel is weer helemaal terug in Eindhoven, ook in de aankomende jaren gaan we graag met alle spelliefhebbers een weekend lang onze hobby beleven in het Beursgebouw.

Coca: De toekomst? Vooral heel veel spellen met elkaar spelen. Chatten, skypen en what’s appen is allemaal sneller en minder vermoeiend, maar niets is zo leuk als je vrienden in het echt zien. Zoek elkaar op! Er zijn zo vreselijk veel verschillende spellen op de wereld, dat ik zeker weet dat er voor iedereen een lievelingsspel is. En met die golf mag het Spellenspektakel dan flink meegroeien, zonder uit het oog te verliezen waar het Spellenspektakel om draait: samen genieten van de wondere wereld van spellen!

Na dit inspirerende slot antwoord bedank ik Frank en Coca voor het geven van dit interview. Ik hoop dat het Spellenspektakel een succes wordt. Kijk voor meer informatie op de website van het Spellenspektakel.