Space Junkyard

Spelgegevens

Naam spel Space Junkyard
Spelbedenker Gilad Yarnitsky
Vormgeving Orlando Ramirez
Uitgever Mayday Games
Jaar van uitgave 2009
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 45 minuten
prijs 30,- soort spel goederen verzamelen

Inleiding

De ruimte zweeft vol met allerlei afgedankte delen van ruimteschepen. Maar recyclen loont ook hier. Met slim manoeuvreren verzamel je grondstoffen door meteriorieten en ruimteschipdelen om te zetten in nuttige materialen. Daarmee kun je dan weer nuttige/waardevolle ruimteschipdelen koppelen aan je kleine ruimteschip en het zo uitbreiden tot een groter (waardevoller) schip.

De eerste indruk

Het spel bestaat uit houten materiaaltokens en stevige tegels die op het bord kunnen worden gelegd samen met een ruimteschip voor elke speler en een zak van waaruit de overige tegels kunnen worden getrokken. Het ziet er prima uit, maar Mayday games is dan ook groot geworden met het maken van spelcomponenten voordat ze ook spellen gingen uitgeven.

De voorbereiding

Plaats het speelbord op tafel en vul het vanuit de zak met tegels. Het zwarte gat blijft even apart liggen. De spelers krijgen een ruimteschiptegel voor zich en plaatsen het bijbehorende schip in één van de hoeken van het speelbord.

Spelverloop

Spelers ‘lopen’ om beurten geen tot drie tegels verder over het bord en mogen twee asteroïde of één ruimteschipdeel tegel oppakken waarover ze bewogen hebben of waarop ze eindigen. De tegels kunnen worden omgezet in materialen of, als het ruimteschipdelen zijn, eventueel ook worden ‘gekoppeld’ aan je eigen ruimteschip. Niet aan dat kleintje op het speelbord, maar dat wat voor de spelers met tegels wordt weergegeven. En daarbij komt het lastige deel. Het koppelen van ruimteschipdelen is niet ‘gratis’ het kost steeds andere specifieke materialen, die je dus eerst moet verzamelen. In je schip kun je maar een beperkte hoeveelheid van bepaalde materialen opslaan. De truck van het spel is dus timing in het verzamelen van materialen en het zodanig uitbreiden van je schip dat je steeds meer materialen kunt opslaan (of aanmaken/omzetten) zodat je weer verder kunt. Tegels op het bord worden aangevuld waarbij speciale tegels zoals het zwarte gat of het wormgat zorgen voor uitzonderingen op de aanvulregels. De aangebouwde modules zijn verschillende punten waard. Waar het om gaat is je schip zo groot/waardevol mogelijk te maken.

Tips en opmerkingen

© Boardgamegeek

Groter is in dit geval niet noodzakelijkerwijs ook beter of waardevoller. Bij de eindteling gaat het erom dat alle aansluitpunten van de delen die zijn aangebouwd ook daadwerkelijk bezet zijn. Zo niet, dan  lever je daarvoor mogelijk meer punten in dan de module oplevert. Goed kijken en plannen dus, zover dat kan, wat je waar aanbouwt.

Oordeel recensent

De spelregels omtrent de zwarte gat-tegel zijn onduidelijk in de spelregels, maar eigenlijk is dat maar bijzaak. De basis van het spelletje is materialen verzamelen en bouwen/uitbreiden van je schip. Hoewel het spel goed werkt en alle materialen prima in orde zijn komt het spel niet echt boven de massa van velen spellen uit die op dit principe berusten. Persoonlijk houd ik daarbij van wat meer mogelijkheden en variatie. Maar dat hoeft niet voor iedereen een tekortkoming te zijn! De simpele regels en relatief korte speelduur maken het heel geschikt voor beginnende of wat jongere spelers.

Dit spel werd ons geschonken door Mayday Games