Terugblik voorspellingen 2012

star-wars-x-wings-boxEen jaar geleden hebben we een aantal voorspellingen gedaan voor 2012. Nu is het moment aangebroken om te kijken of we het een beetje goed hadden.

 1. Er zijn zoals voorspelt geen nieuwe aankondigingen of uitbreidingen van Battlelore uitgekomen. Met de laatste uitverkoop bij Fantasy Flight Games heb ik nu wel mijn hele verzameling kompleet.
 2. Er is dit jaar niet een nieuw spelmechanisme geïntroduceerd, hoewel Hanabi en Escape: The Curse of the Temple wel opvallend zijn.
 3. Het lijkt erop dat bordspellen steeds populairder worden: er komen steeds meer nieuwe goede spellen uit, het Spellenspektakel was meteen een succes en Roll The Dice heeft meer leden dan ooit. Misschien komt dit wel door de crisis zoals in onze voorspelling.
 4. Er zijn zover wij weten dit jaar geen bordspel en zijn tablet- en telefoonversie tegelijk uitgebracht. We hebben natuurlijk Game Changer, maar dat valt meer onder het combineren van bordspellen met digitale media. Update 2-1-2013: Het spel Qin is tegelijk als bordspel en app uitgebracht. Dus deze voorspelling is toch uitgekomen. Met dank aan madhobbit.
 5. Zoals je ook op hun nieuwspagina kunt lezen was de 2012 editie van het Spellenspektakel een groot succes.
 6. Ondanks de populariteit van de tv-serie Game of Thrones zijn er geen nieuwe bordspellen met dit thema uitgebracht. Er is wel een versie van het Game of Thrones Living Card Game gebaseerd op de tv-serie uitgekomen.
 7. Er zijn ook helemaal geen bord- of kaartspellen met het thema Star Wars: The Old Republic uitgekomen. Fantasy Flight Games heeft wel Star Wars: X-Wing Miniatures Game en Star Wars: The Card Game uitgebracht, maar die vallen onder het algemene Star Wars thema.
 8. Roll The Dice heeft dit jaar, met op 22 december nog een laatste aanmelding, een maximum van 104 leden. We zijn over de ‘magische’ grens van honderd leden gegaan.
 9. Er is geen Nederlandstalige bordspellenpodcast verschenen in 2011.
 10. Er is geen Engelstalige Black Stories 2 verschenen. Alleen Black Stories 1 en Black Stories: Movie Edition zijn ooit in het Engels verschenen. Op de stand van Black Stories op het Spellenspektakel vertelde ze me dat het te maken had met dat de titel een racistische associatie geeft en daarom dus niet geschikt is om in America uit te brengen.
 11. Met 1143 berichten halen we de 1150 net niet. Maar de website is nu actiever dan ooit met veel originele inhoud. En met meer dan 30.000 bezoekers in 2012 en gemiddeld 300 bezoekers per dag doen we het niet slecht.

We hebben dit jaar 5 van de 11 voorspellingen goed. Dat is net iets meer dan 45% en beter dan de voorspellingen voor het jaar 2011 (Geüpdatet op 2-1-2013).

Deze keer doen we geen (bord)spel gerelateerde voorspellingen voor het jaar 2013. Als jij een voorspelling wilt doen voor 2013, geef dan een reactie bij dit bericht.

 

10 gedachten aan “Terugblik voorspellingen 2012”

 1. Wat betreft punt 4 denk ik dat jullie Qin hebben gemist op de Spiel. Dit spel van Reiner Knizia is tegelijk door Eggert Spiele uitgebracht als de lancering van de app in de appstore.

  1. Klopt helemaal, die schoot ook mij te binnen…..
   Volgens mij maakte ze daar op Spiel zelfs nog een punt van dat het in elk geval de bedoeling was ze gelijktijdig te lanceren.
   Kan zijn dat een of ander een paar weken is uitgesteld (app store toelating en zo…)
   maar op Spiel was in lek geval de app op i-Pad te spelen evenals de bordspelversie
   Inmiddels is ie in elk geval wel op de app store te vinden
   https://itunes.apple.com/nl/app/reiner-knizias-qin/id567859617?mt=8
   maar ik kan helaas daar niet zien wanneer de eerste release was.
   Oh, en wie t spel op BGG opzoekt
   http://boardgamegeek.com/boardgame/127997/qin
   ziet waarschijnlijk links oop de advertentie naar de app-store staan….
   (tenzij je addblock of zo ingeschakeld hebt).

   Wat mij betreft had Joran er dus 1 meer goed…. en komt ie kort bij de 50%
   En hij is nog een stuk duidelijker ook dan Nostradamus.
   Jammer dus dat er vooralsnog geen voorspellingen zijn voor 2013!

 2. Geüpdatet op 2-1-2012?

  Wat heb je geupdate? Of loop je gewoon een jaar achter?

 3. Dit jaar geen voorspellingen? Dan ga ik er een paar de lucht in gooien:
  1. Roll the Dice gaat over de 120 leden.
  2. Er stoppen tenminste 1 grote Nederlandse uitgever.
  3. Er komt een platform, mogelijkheid voor individuele spelauteurs om hun spellen uit te gaan brengen.
  4. Essen 2013 wordt lang niet zo druk als vorig jaar (-10% bezoekers)

  1. Het jaar is nog niet om, maar even een update …
   1. Ziet er naar uit dat we die gaan halen, maar we zijn er nog niet
   2. Nog 2 maanden … wie weet
   3. Kickstarter is niet echt nieuw 😉
   4. Deze heb je al zeker fout, was meer zelfs dan vorig jaar! 156.000 bezoekers.

Reacties zijn gesloten.