Masters of Venice

Spelgegevens

Naam spel Masters of Venice
Spelbedenker Frank DiLorenzo
Vormgeving Jennifer Vargas en
Jared Blando
Uitgever R&R Games inc.
Jaar van uitgave 2009
aantal spelers 2-5 leeftijd 14+ tijdsduur 30 min. per speler
prijs 26 soort spel economie / handel

Inleiding

Je bent in dit spel een handelaar in de jaren 1400 in Venetië. Je probeert zo veel mogelijk geld te verdienen door uit te blinken het verhandelen van goederen, slim handelen op de beurs en het vervullen van gewenste leveringen van goederen aan het gildehuis.

De eerste indruk

Wie de doos open trekt vind een veelheid aan spelonderdelen. Speelbord, keuzeschijfen, aandelenborden met pinnen om de prijzen te markeren, een zak met blokjes (goederen), geldstukken, karakterkaarten, aandelenkaarten, gildeörderkaarten, handleiding, pionnen, diverse soorten fiches en nog wat markers/speelstukken. Heel veel en het ziet er al meteen naar uit dat dit geen eenvoudig spelletje is. Wel lijkt alles van een heel behoorlijke kwaliteit. Ook het bord ziet er grafisch mooi uit, maar dat is wat anders dan duidelijk, want dat kan hier en daar wel wat beter.

De voorbereiding

Daarvoor alleen al biedt de handleiding een duidelijke instructie bestaande uit (achttien!) stappen. Hierna ligt de tafel vol met aandelenborden met pinnen, aandelenkaarten bij spelers, goederen op het speelbord, etc. Genoeg voor menig een om het overzicht hier al te verliezen.

Spelverloop

Het spel duurt zestien speelronden waarna de rijkste speler wint. Elke speelronde bestaat uit een paar fasen. Spelers kiezen elke beurt in het geheim op hun eigen keuzeschijf hoeveel geld ze er voor overhebben om eerder aan de beurt te zijn. Vervolgens kiezen ze op beurtvolgorde een karakterkaart die hen de komende speelronde bepaalde voordelen biedt en moet elke speler op één van de vijf winkels wat aanpassen in de vraag/aanbod verhouding.

In de volgende fasen kiezen de spelers wederom in het geheim op hun schijf waar ze deze beurt een actie willen uitvoeren op het speelbord. Daarbij is het zo dat er locaties zijn die enkel voor de betreffende speler gelden en locaties waarbij ook alle andere spelers de actie mogen uitvoeren. Acties kunnen tot gevolg hebben dat goederenprijzen stijgen of dalen en de bijbehorende dividenduitkering dus ook moeten worden aangepast. Het is dan ook een voortdurend ‘gevecht’ om alle prijzen van de goederen en aandelen in de gaten te houden. Deze informatie is verdeelt over zes verschillende borden met daarop met kleine pinnetjes. Wat allemaal invloed heeft op de prijs van goederen is zo complex dat de uitgever speciale spelershulpkaartjes heeft gemaakt waarop staat aangegeven welke actie waar allemaal gevolgen voor heeft.

Tips en opmerkingen

Zorg dat je de speelhulpkaarten hebt afgedrukt. En ook de handleiding bevat helaas een aantal fouten, dus als je toch al aan het downloaden en printen bent, beter meteen maar even de errata downloaden/printen en daarmee de handleiding aanpassen. Maar het zou helemaal ideaal zijn als je iemand aan tafel hebt die het spel vaker heeft gespeeld en het duidelijk kan uitleggen.

Oordeel recensent

Wat maakt iets een goed spel? Moet het goed in elkaar zitten en voldoende uitdaging bieden? Dat doet dit spel zeker. Of moet een spel lekker vlot te spelen en te begrijpen zijn (en overzichtelijk)? Dan schiet het vrees ik toch wat te kort. Ik ben bang dat de meeste spelers na het opzetten al, of na twee speelrondes, zullen concluderen dat het niets voor hen is om dat het te onoverzichtelijk en onduidelijk voor hen is. Zij die zich daar doorheen weten te slaan zullen merken dat het meer dan voldoende diepgang en uitdaging bied, en het tenminste wat dat betreft toch een behoorlijk goed spel is.

Dit spel werd ons geschonken door R&R Games