Florancala

Spelgegevens

Naam spel Florancala
Spelbedenker Sjaak Griffioen
Uitgever Gerhards Spiel und Design
Jaar van uitgave 2010
aantal spelers 2-4 leeftijd +6 tijdsduur 30 minuten
prijs 60,00 soort spel Abstract/denkspel

Inleiding

Bij dit spel moet je doormiddel van het tactisch verplaatsen van de balletjes zo veel mogelijk balletjes verzamelen. Als je de meeste balletjes weet te verzamelen, mag je jezelf winnaar noemen.

De eerste indruk

Erg mooi uitgevoerd speelbord, wat volledig uit massief hout bestaat. De spelegels, enkel in het Duits, zijn maar één A4-tje, en door de voorbeelden makkelijk te begrijpen. De balletjes zijn degelijk en zitten in een mooi linnen zakje. Dit alles zit in een bruine doos. Misschien niet de mooiste, maar degelijk en past perfect bij het spel.

De voorbereiding

Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. In de buitenste vakken worden vier witte balletjes gelegd. Elke speler neemt de gekleurde balletjes van zijn kleur. Hierna kan het spel beginnen.

Spelverloop

© boardgamegeek

Aan het begin van je beurt moet je een volledig vak met witte balletjes nemen en deze in de volgende, aansluitende vakjes leggen. In elk aansluiten vak leg je er één balletje bij tot dat je ze allemaal verdeeld hebt. Dit mag met de klok mee, of tegen de klok in. In een beurt moet je wel altijd in dezelfde richting spelen. Het vak wat je leeg maakt moet van jezelf zijn of nog van niemand. Dit kan je zien doordat er al dan niet een gekleurd balletje in de middelste ring ligt. Als je een vak neemt dat nog van niemand is, leg je een eigen gekleurd balletje in de middelste ring. Hiermee reserveer je dat vak alleen voor jezelf.

Slag halen

Als je het laatste balletje van het zojuist gekozen vak in een vak legt waar er maar één of twee lagen, mag je al deze balletje nemen en voor jezelf houden dit zijn je punten.

Hierna is de volgende speler op dezelfde manier aan de beurt. Het spel eindigt als alle witte balletjes op zijn, of als niemand meer een slag kan halen. De speler die op het einde van het spel de meeste witte balletjes heeft wint het spel.

Tips en opmerkingen

Probeer aan het begin van het spel zoveel mogelijk vakken die nog van niemand zijn te claimen. Hierdoor mag je er een eigen gekleurd balletje bij leggen en heb je later in het spel meer keuze. Zorg er ook voor dat je de andere spelers niet te veel kansen geeft door vakken te maken met maar één of twee balletjes erin.

Oordeel recensent

Na het lezen van deze recensie zullen vele mensen de gelijkenis met Mancala zien. Dit oude Afrikaanse spel is inderdaad de basis van dit spel. Met twee grote verschillen: Mancala is een tweepersoonsspel, terwijl Florancala tot vier spelers kan en bij Florancala zit ook het onderdeel van een vak reserveren waaruit ander spelers geen balletjes mogen halen. Verder is het spelmechanisme identiek.

Het maakt het net iets tactischer dan Mancala, maar verder weinig extra. Dus als je Mancala al hebt, moet je niet te veel geld steken in Florancala. Andersom is het weer wat anders doordat je ook gewoon Mancala kan spelen met deze versie.

Dit spel werd ons geschonken door Gerhards Spiel und Design.

Al het materiaal ziet er erg mooi uit, jammer dat ze de regels er alleen maar in het Duits bij hebben zitten. Voor dit geld hadden er nog wel een paar A4-tjes bij gemogen met de spelregels in andere talen. Het bedrag van zestig euro is de grootste strop van dit spel.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice