Zuiderspel 2013 – Themaplein hout: de spellen deel 2

Deze week een nieuwe reeks spellen die mee gaan naar Zuiderspel. Ik had vorige keer beloofd om er vijf te bespreken. Achteraf bleken het er maar vier te zijn, dus deze keer een spel extra.

En dan nu de spellen

 • EruptionEruption: Alle spelers leven op een eiland en het is de bedoeling om je dorp te beschermen tegen de lava die uit de vulkaan komt. Door tegels aan te leggen wordt de lava gestuurd. Je kan je dorp ook beschermen tegen de vloeibare vuur door muren te bouwen van stroo, hout of steen. De speler die zijn dorp het koelste weet te houden wint het spel.
  Link naar het thema hout: Hout is een van de drie soorten materiaal waarmee je je dorp kan beschermen in het spel.
 • finca-boxFinca: Op een Spaans eiland zijn verschillende fruitsoorten te vinden. Elke finca, soort boerderij, wil verschillende soorten fruit. Via een radsysteem kan je de fruitsoorten verzamelen, maar ook ezels om het fruit te transporteren. Als je voldoen hebt, kan je gaan leveren aan de finca’s. Wie dit het beste doet wint het spel.
  Link naar het thema hout: Hier geen hout als grondstof in het spel, maar wel voor het spel. De stukken fruit zijn allemaal gemaakt van hout. Daarbij kan je nog aangeven dat het fruit aan de bomen en struiken groeit, dus ook daar is hout aanwezig.
 • Tumblin-diceTumblin Dice: Elke speler krijgt een setje dobbelstenen. Om de beurt schiet een speler een dobbelsteen op het bord. Dit doe je door de dobbelsteen op het startveld te leggen en met je vinger wegschieten. Natuurlijk kan en mag je anderen van het bord af schieten. Hoe verder naar het einde van het bord, hoe meer punten je hebt.
  Link naar het thema hout: Het bord waarop gespeld wordt is volledig van hout gemaakt.
 • KvC snelle kaartspelDe kolonisten van Catan: het snelle kaartspel: Het is een variant op het bekende bordspel De Kolonisten van Catan. De naam van het spel zegt het al, het is een snel kaartspel. Je gaat doormiddel van kaart trekken, ruilen en stelen proberen de goede grondstoffen de verzamelen om zo je rijk uit te bouwen. Wie het eerste de twaalf punten heeft wint.
  Link naar het thema hout: Hoewel er geen blokje hout aan te pas komt, is de grondstof hout hier ook aanwezig, weliswaar in de vorm van een kaart, maar wel aanwezig dus.
 • Get NutsGet Nuts: Bij dit kaartspel probeer je voor je eekhoorn een mooie rij bomen aan te leggen zodat hij de eikels in het midden uit de grote boom kan halen. Natuurlijk willen alle andere eekhoorns ook zo snel mogelijk in het midden geraken. Dus elkaar dwarsbomen is de boodschap. Dit kan door kettingzagen en bulldozers uit te spelen.
  Link naar het thema hout: Ook hier haat het weer om een kaartspel, maar je moet bomen bomen. Laatste keer dat ik tegen een boom aanliep was deze nog steeds van hout.
 • de-kolonisten-van-catan-het-dobbelspel-doosDe kolonisten van Catan: het dobbelspel: Eigenlijk is dit een verkapte versie van het bekende Yathzee. Proberen met vijf dobbelstenen een zo goed mogelijke combinatie te gooien in drie worpen. Hiermee kan je dan op je scoreblok dorpen, steden en wegen bouwen. natuurlijk moet je eerst een weg bouwen voordat je aan het volgende dorp kan beginnen. Wie op het einde van het spel alles het best heeft vol gebouwd wint het spel.
  Link naar het thema hout: Net zoals elke Catan-variant is hout ook hier een belangrijke grondstof in het spel. Daarnaast zijn de dobbelstenen ook van hout gemaakt.

Volgende keer weer een reeks spellen. De lijst van vorige keer is hieronder terug te vinden.
Zuiderspel 2013 – Themaplein hout: de spellen deel 1

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice