Hanabi

Spelgegevens

Hanabi

Naam spel Hanabi
Spelbedenker Antione Bauza
Vormgeving Albertine Ralenti
Uitgever Abacusspiele
Jaar van uitgave 2012
aantal spelers 2-5 leeftijd 8+ tijdsduur 30 minuten
prijs 12,- soort spel deductie

Inleiding

Hanabi is het Japanse woord voor vuurbloem, of met een goed Nederlands woord: vuurwerk. In Hanabi proberen de spelers samen een zo mooi mogelijke vuurwerkshow te maken die de toeschouwers zal verbijsteren.

De eerste indruk

In het kleine, makkelijke doosje zit een stapel kaarten, wat fiches en de spelregels. Er zijn zes kleuren vuurwerkkaarten, met de waarden één (3x), twee (2x), drie (2x), vier (2x) en vijf (1x). De acht hintfiches zijn dubbelzijdig gedrukt, met een witte en een zwarte kant. Verder zijn er nog drie fiches om aan te geven hoeveel fouten er gemaakt zijn. Dit alles ziet er keurig uit en de spelregels zijn duidelijk geschreven, helaas alleen in het Duits.

De voorbereiding

De stapel kaarten wordt geschud (in een normaal spel wordt één kleur uit het spel gelaten) en iedere speler krijgt vijf (bij twee of drie spelers) of vier kaarten (bij vier of vijf spelers), maar mag deze niet zelf bekijken. Je houd je handkaarten dus met de achterkant naar je toe in je hand. Alle andere spelers kunnen dus jouw kaarten zien. De hintfiches worden met de witte kant naar boven gelegd.

Spelverloop

Hanabi componentsIn Hanabi is het de bedoeling om vijf rijen (één in iedere kleur) van vijf opeenvolgende getallen te maken. Deze rijen moeten in de juiste volgorde gelegd worden, maar er hoeft niet één rij af te zijn voordat met de volgende begonnen mag worden.
In een beurt mag je steeds één van de drie mogelijke acties doen:

  • Een hint geven
  • Een kaart spelen
  • Een kaart afleggen

Als je een hint wilt geven, mag je bij een medespeler alle kaarten van één kleur of getal aanwijzen. Daarna moet je een hintfiche omdraaien. Zijn alle hintfiches naar de zwarte kant gedraaid, dan mag je geen hint meer geven.

Je kunt ook een kaart uit je hand spelen. Deze leg je dan open op tafel. Als de kaart aan een rij past mag je hem aansluiten, als de kaart niet past, gaat deze op de aflegstapel en telt dit als één fout. Bij drie fouten is het spel afgelopen en hebben de spelers verloren. Wordt een rij vol gemaakt, dan wordt een hintfiche weer terug op de witte kant gedraaid.

Een speler mag ook altijd kiezen om een kaart uit zijn hand op de aflegstapel te leggen en een hintfiche terug op de witte kant te draaien. Na de beurt wordt altijd weer aangevuld tot vijf of vier kaarten.

Het spel is afgelopen als alle vijfentwintig kaarten aangelegd zijn, of als de trekstapel op is. Nadat de laatste kaart van de trekstapel genomen is, komen alle spelers nog één keer aan de beurt. Daarna worden de punten geteld. Elke aangelegde kaart telt als één punt. Afhankelijk van het aantal punten vinden de toeschouwers de show wel of niet mooi. Hoe meer punten, hoe mooier de vuurwerkshow.

Tips en opmerkingen

Om het spel helemaal goed te spelen, mag er buiten de hints eigenlijk niets gezegd worden, maar dan wordt het wel erg saai. Daarom kan er best gepraat worden tijdens het spel, maar probeer niet teveel de kaarten te verraden. Het is belangrijk om ook de hints die andere spelers krijgen te onthouden, zodat je goed weet welke hints nuttig zijn om te geven en welke hints al gegeven zijn. Er is niets zo vervelend om vol vertrouwen een meesterlijke hint te geven en dan als antwoord te krijgen ‘dat weet ik’.

Oordeel recensent

Hanabi is een vlot kaartspelletje wat goed in elkaar zit. Vooral in het begin is het erg wennen dat je je eigen kaarten niet kunt zien en het zal dan ook regelmatig voorkomen dat iemand zijn net opgepakte kaart op de ‘gewone’ manier in zijn hand plaatst. Het is vooral leuk om te spelen met mensen die je goed kent, omdat je dan weet hoe je medespelers denken en de hints beter geïnterpreteerd kunnen worden. Maar ook met wildvreemden kan het erg komisch zijn om iemand een hint totaal verkeerd te zien interpreteren.
De beurten zijn kort en het spel lijkt luchtig, maar er kan zeker ook goed nagedacht worden. Zeker met de variant voor gevorderde spelers, die een extra kleur toevoegt.

Dit spel werd ons geschonken door Abacusspiele
Dit spel werd ons geschonken door Abacusspiele