De Poorters van Nieuwstad

Spelgegevens

Poorters box

Naam spel De Poorters van Nieuwstad
Spelbedenker Tycho van der Broek
Vormgeving Rogier van de Beek
Uitgever 999 Games
Jaar van uitgave 2013

 

aantal spelers 2-4 leeftijd 12+ tijdsduur 60 min.
prijs 40 soort spel strategie, bouwen

Inleiding

Dit spel is ontstaan uit een samenwerking tussen drieduizend spelers en 999 Games. Deze samenwerking had als projectnaam ‘Het Perfecte Spel’. Dit staat ook met grote letters op de doos en dus verwacht ik nogal wat van dit spel. Wordt er ook aan mijn hooggespannen verwachtingen voldaan?

Het thema van dit spel is het bouwen van een stad. Met een vergezochte inleiding wordt beschreven hoe een man en een vrouw (Aleida en Egbert) met hun zoon en samen met Falko en Reini een nederzetting stichten die uitgroeit tot een heuse stad. De zoon Geldalf wil magistraat worden van de Poorters van Nieuwstad. De stad heet Nieuwstad en in de stad wonen poorters.

De eerste indruk

pic1626588_mdDe doos bevat veel materiaal. Er is een groot dubbelzijdig bord en een overzichtsbord waar de, later te bouwen, gebouwen op staan die ook van karton zijn. Er is voor elke speler een overzichtskaart en een aantal kartonnen zegels in kleur. Daarnaast zijn er overwinningspunten, geld, producten, bostegels, boottegels en verkoopkramen, allemaal van karton.

Een withouten meeple ‘de magistraat’ houdt op een rondespoor het aantal inwoners van de stad bij, een ander bruine meepletje (een kleine meeple als startspeler token?) toont de startspeler. Als laatste zijn er de actiekaarten en de karakterkaarten en natuurlijk de spelregels.

De voorbereiding

Het bord wordt op tafel gelegd en wordt, met uitzondering van de markt bedekt met bostegels. Iedere speler ontvangt een overzichtskaart, zijn zegels en twee florijnen.
De actiekaarten worden geschud, welke meedoen is afhankelijk van het aantal deelnemers en al het materiaal wordt naast het speelbord klaargelegd. De karakterkaarten worden klaargelegd en de oudste speler mag voor de verandering eens beginnen. Deze speler begint met het omdraaien van een bostegel en het ontvangen van de producten die op de achterkant staan. Iedereen doet dit volgens bepaalde regels waardoor de startopstelling ontstaat. Vervolgens begint de laatste speler met het bouwen van één van de startgebouwen.

Spelverloop

De speler die aan de beurt is kiest een karakter en voert als eerste de betreffende handeling uit. Daarna volgen de andere spelers. Er zijn bij aanvang vijf karakters:

  • de houthakker waarmee bostegels worden vrijgemaakt;
  • de bouwmeester waarmee je huizen kunt bouwen;
  • de handelaar waarmee je producten kunt maken en verkopen;
  • de boer waarmee je producten produceert en
  • de schout waarmee je actiekaarten kunt kopen.

Poorters overzichtElk karakter heeft een speciale eigenschap die alleen diegene die hem kiest mag gebruiken. Nadat de handelingen van dit karakter voor alle spelers zijn uitgevoerd is de volgende speler aan de beurt die een overgebleven karakter kiest. Als alle spelers een karakter hebben gekozen is de ronde voorbij. Dan wordt de volgende speler startspeler en begint het opnieuw. Dit spelmechanisme is 100% Puerto Rico/San Juan. Zelfs de speciale privileges van de boer (opzichter), bouwmeester en handelaar zijn gelijk. Er zijn twee gebouwen die, zodra ze zijn gebouwd, zorgen voor een extra karakterkaart die beschikbaar komt.

Gedurende het spel worden zodoende bos(tegels) gekapt en worden op de vrijkomende plaatsen huizen gebouwd. Het bouwen van huizen is gebonden aan regels. Stenen wegen moeten aan elkaar aansluiten en voor zandwegen geldt hetzelfde (zoals bij Alhambra). In ons spel hebben wij niet meegemaakt dat het plaatsen van gebouwen hierdoor problemen opleverde.

Het bouwen van gebouwen levert overwinningspunten op en hierdoor groeit het aantal poorters in Nieuwstad. Door de groei van het aantal poorters ontstaan mogelijkheden tot het behalen van punten in de verschillende productiegebouwen die ook gebouwd kunnen worden. Deze productiegebouwen zorgen er ook voor dat je je producten kunt verwerken tot betere producten. Een koe wordt een stuk vlees, wild wordt wild vlees (hopelijk niet op een lastige plek) en graan wordt brood (zoals bij Le Havre).

Met behulp van de schout kunnen kaarten worden gekocht. Dit zijn willekeurige gebeurtenissen die direct moeten worden uitgevoerd of wenskaarten die je voor jezelf of tegen je tegenstanders kunt inzetten. Zodra iemand aan het einde van de beurt dertig punten heeft behaald eindigt het spel en wint diegene met de meeste punten. Middels de gekochte wenskaarten kun je ook punten krijgen.

Oordeel recensent – Ralf

pic1626585_mdIs de Poorters van Nieuwstad een leuk spel? Ja. Voor mij zijn een paar zaken van belang om een spel goed te vinden. Er moet een remmende voorsprong zijn. Hij die op nummer één staat moet door het spelmechanisme afgeremd worden. Dat gebeurt alleen via de kaarten. Aangezien het reeds behaalde aantal punten en eventuele bonuskaarten dat een speler heeft geheim is kan dit leiden tot het aanpakken van de verkeerde speler, namelijk diegene die er op het bord het beste ervoor staat. Voor mij een ander belangrijk punt is het punt van interactie. Dat is in dit spel duidelijk aanwezig en een groot pluspunt. Het thema staat me ook aan, al hoeft zo’n uitgekauwde inleiding van hoe vijf personen een stad stichten er niet bij. Er moet een gelukselement inzitten dat niet het spelverloop bepaalt. Dat zit er in met de kaarten.

Is de Poorters van Nieuwstad het Perfecte Spel? Nee. Er zijn een aantal punten die ik niet begrijp:

De spelregels zijn onduidelijk. Tijdens ons spel met vier ervaren spelers liepen wij tegen veel onduidelijkheid aan wat wel mocht en wat niet mocht.  Dat kan niet. Een spel wat zo vaak is getest, is dat niet getest door mensen die het nog nooit gespeeld hebben en geen uitleg kregen buiten de spelregels?

Het eindspel klopt niet. Ineens gaat het heel snel. Wellicht komt dit doordat wij de spelregels verkeerd interpreteerden. De blauwe gebouwen bijvoorbeeld zijn in ons laatste potje niet eens gebouwd. Hierover zijn de vragen al gesteld op BoardGameGeek.

Het goederenproducerenmechanisme voelt niet af. Je kunt bij de bakker graan in brood omzetten en bij de slager koeien in vlees. Het enige dat je daarmee vervolgens kunt doen is het, in diezelfde beurt, bij diezelfde specialist inleveren en punten bij elkaar harken. Buiten het leveren aan de herberg kun je helemaal niets met die verbeterde goederen. Je kunt ze zelfs niet verkopen.

De illustraties. Zoals alles in deze recensie geldt dat het persoonlijk is, zo ook voor de vormgeving van dit spel. Ik vind het niet mooi en niet bij elkaar passend. De karakters hangen tussen grappige animatie en serieuze tekening in, allebei net niet dus. De kleuren die voor geld zijn gebruikt (Blauwe munten? Die zie je alleen de kroeg!). De bostegels – mooi dik karton overigens – zien eruit alsof een thumbnail van het web geript is die men groter gemaakt heeft. Je kent dat wel, met van die dikke lijnen.

Als je pretendeert het perfecte spel te maken, verzin dan een nieuw mechanisme en jat niet her en der mechanismen uit andere spellen. Als je dit al doet, geef het dan ook ruiterlijk toe, zoals bij Andermans Veren gedaan is.

Oordeel recensent – Pieter

Dit spel werd ons geschonken door 999 Games
Dit spel werd ons geschonken door 999 Games

De Poorters van Nieuwstad is op zich een leuk spel. Het wauw-effect heeft het niet, maar dat is ook niet nodig. Het grote probleem in mijn ogen zit hem in de spelregels. We hadden, bij het lezen alleen al, meteen drie vragen. Later tijdens het spelen kwamen er nog een paar bij. Na contact met 999 Games en Tycho, de auteur, zijn deze al wel uitgeklaard, maar het zou niet mogen. Erg jammer. Persoonlijk heb ik ook het gevoel dat het spel goed is getest, maar dat dit altijd met hulp van iemand is geweest die het spel heeft uitgelegd, nooit door mensen het spel te geven en te laten beginnen vanaf het lezen van de spelregels. Zo hadden er zeker al enkele onduidelijkheden uitgehaald geweest, een gemiste kans. Inmiddels heb ik ook al wel begrepen dat ze bij 999 Games aan de errata en vernieuwde spelregels aan het werken zijn.

Disclaimer: Deze recensie beschrijft de persoonlijke mening van de recensent. Alle foto’s zijn afkomstig van www.boardgamegeek.com en eigendom van hun eigenaren.

2 gedachten aan “De Poorters van Nieuwstad”

Reacties zijn gesloten.