Search for Gnomes

Search for Gnomes-box

Spelgegevens

Naam spel Search for Gnomes
Spelbedenker Jurgen Spreutels
Vormgeving Jurgen Spreutels
Uitgever Simployt Games
Jaar van uitgave 2011
aantal spelers 2-4 leeftijd +8 tijdsduur 35 minuten
prijs 11,- soort spel memorie

Inleiding

In het bos loopt het vol kabouters. De meesten hebben een rood mutsje op, maar er zijn er ook met een geel of blauw mutsje. Iedereen mag even kijken waar de kabouters zich verstopt hebben, daarna is het de bedoeling om het juiste aantal kabouters terug te vinden in het bos.

De eerste indruk

De tegels
De tegels

Al het materiaal ziet er mooi en stevig uit, aan de achterkant van de tegels is wat minder aandacht besteed, maar wetende dat dit spel zonder uitgever is uitgebracht, is dit echt maar een klein puntje. De spelregels zijn duidelijk geschreven. Je kunt direct beginnen met spelen. De tekeningen zijn zeer simpel, maar bij dit spel mag dat en is het zeker niet storend.

De voorbereiding

Alle tegels worden open op tafel gelegd zodat elke speler ze goed kan bekijken. Na een vijftien seconden worden alle tegels dicht gedraaid. De opdrachttegels worden goed geschud en in een gesloten stapel gelegd.

Spelverloop

Nadat iedereen de tegels heeft kunnen bekijken, kan het spel beginnen. Het spel bestaat uit twee grote fases. Eerst probeert elke speler één opdrachttegel tot een goed einde te brengen. Daarna is er een biedronde.

De eerste fase; de opdrachttegel

Een opdrachttegel
Een opdrachttegel

De startspeler neemt een opdrachttegel en probeert deze uit te voeren. Op de tegel staan een aantal kabouters en hoeveel kaartjes een speler maximaal mag nemen om exact deze kabouters te vinden. Als je het exacte aantal kabouters weet te vinden krijg je de meeste punten die op de tegel staan. Heb je te veel kabouters, krijg je de minste punten. Lukt het je niet om met het maximum aantal om te draaien kaarten voldoende kabouters te vinden, krijg je niets. De tegels die zijn omgedraaid gaan uit het spel. Hierna is de volgende speler aan de beurt om een opdracht te volbrengen. Er zijn nu minder tegels in het spel. Als alle spelers een opdracht hebben uitgevoerd volgt er een biedronde met de overgebleven tegels.

De tweede fase; bieden

De biedfase wordt maar één keer uitgevoerd. De startspeler doet een openingsbod. Hij geeft met dit bod aan hoeveel rode kabouters hij kan vinden in de overgebleven tegels. De gele en blauwe kabouters tellen niet meer mee. Elke speler kan nu meebieden tot dat er één speler over blijft. Hij draai nu tegels om totdat hij het exacte aantal rode kabouters heeft gevonden. Als dit klopt krijgt hij drie punten. Heeft hij er teveel, of zijn er minder rode kabouters nog in het spel dat dat er geboden is, verliest hij één punt.

Na de biedfase worden alle tegels verzamelt en opnieuw gelegd zoals in de startopstelling. Het spel wordt herhaald tot dat elke speler een keer startspeler is geweest. De speler met de meeste punten wint het spel.

Tips en opmerkingen

Het is een memoriespel, dus als je daar niet goed in bent, wordt het een lastige klus. Daarnaast kun je best zorgen voor pen en papier om de scores op bij te houden.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Simployt Games
Dit spel werd ons geschonken door Simployt Games

Het spel oogt simpel, maar goed. Alles is duidelijk en je weet waar je aan toe bent. De leeftijd is vanaf acht jaar, maar het is voor kinderen die kunnen tellen, dus kan al op vroegere leeftijd gespeeld worden. Met een groep volwassenen zal ik het spel niet zo snel op tafel leggen, daar is het net te veel memorie voor, maar voor een groepje kinderen is het ideaal. Een ronde duurt niet te lang en het is voor iedereen geschikt.

Vooral fase twee, het bieden, is een extra twist, waardoor je tijdens het hele spel aandachtig moet zijn op wat er al uit het spel verdwenen is en vooral weten waar wat op tafel ligt. Wat ik nog wel mis is een soort van puntenfiches, dat werkt nog altijd fijner dan ergens een papiertje vandaan halen om alles op bij te houden.

© Foto’s van Boardgamegeek.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice