Carcassonne, in het echt

DSCN3514Inmiddels is het al weer een paar jaartjes geleden, maar de herinnering blijft wel goed zitten. Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk viel mijn oog meteen op het plaatsje Carcassonne… Schijnbaar heb ik een zwak voor spellen en alles wat daar bij hoort. Even een kort familieoverleg gehouden. Gelukkig was een veto van mijn kant niet nodig. We gaan een dagje de stad Carcassonne bezoeken. Na een autorit van ruim anderhalf uur, er stond een wagen uit te branden op de vluchtstrook, dus dat heeft voor wat vertraging gezorgd, waren we in de plaats Carcassonne. De wegwijzers zijn goed voorzien, dus we konden de weg naar het oude centrum, de oude stad Carcassonne goed vinden. Aangezien ze geen geld kunnen vragen om de stad binnen te gaan, zorgen ze ervoor dat je alleen op de betaalde parkings kan staan, maar het was er nog altijd goedkoper dan in Amsterdam.

DSCN3388Wat meteen opvalt als je de stad binnenkomt is de dubbele muur. Blijkbaar stonden we aan de hoofdpoort van de stad geparkeerd, dat verklaarde ook meteen de drukte daar. Natuurlijk staan ook hier weer tal van verkopers die je van alles proberen aan te smeren. Eenmaal binnen de stadsmuren is dit niet meer zo. De stad ligt tegen een helling omhoog, met in het noorden het kasteel. Dit is niet gratis, maar zeker de moeite waard om te bezoeken, mede omdat je via deze weg ook een groot deel van de stadsmuren mag beklimmen. De rest van de ochtend hebben we door de smalle straatjes gedwaald. DSCN3412Na wat te eten in een van de vele restaurantjes hadden we dat stad wel gezien en wilden we naar huis gaan, tot mijn oudste zoon zijn aandacht werd getrokken door een ridder. In het oostelijke deel van de stad, nabij de kathedraal waren er ridderspelen. Er was nog plaats dus een half uurtje later zaten we naar dit spektakel te kijken. Het was volledig met steekspellen en een koning die, waar nodig, de beslissingen mocht nemen. Na dit spektakel mochten we nog even bij de ridders en de stallen langs gaan.

Plattegrond
Plattegrond

Nog een leuk weetje: Als je de tegels van het spel de Graaf van Carcassonne neemt, heb een een perfecte plattegrond van de stad Carcassonne zelf.

DSCN3376Na een vermoeiende dag met een mooi einde, was het toch weer tijd om richting de kust te rijden en daar ons bedje op te zoeken.
Meer informatie over de stad Carcassonne: www.carcassonne.org

Het spel Carcassonne op Boardgamegeek.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice