Mascarade

Spelgegevens

mascarade_box

Naam spel Mascarade
Spelbedenker Bruno Faidutti
Vormgeving Jérémy Masson
Uitgever Repos Production
Jaar van uitgave 2013
aantal spelers 2-13 leeftijd 10+ tijdsduur 30 minuten
prijs 20 soort spel Memory, bluf

Inleiding

Iedereen heeft een karakter, maar dit kan door het spel heen snel wisselen. De eerste speler die het voor elkaar krijgt om dertien goudstukken te verzamelen, wint het spel.

De eerste indruk

© Boardgamegeek
© Boardgamegeek
Doosje is niet te groot, het spel bestaat uit een set karakterkaarten, een tegel die als rechtbank dient, muntstukken en overzichtskaarten. Alles is duidelijk en van goede kwaliteit.

De voorbereiding

Afhankelijk van het aantal spelers doen er bepaalde karakters wel of niet mee. Elke speler krijgt random een kaart en legt deze open voor zich neer zodat alle spelers deze duidelijk kunnen zien, hierna worden alle karakters dicht gedraaid. Iedereen krijgt zes goudstukken en een overzichtskaart. Doormiddel van kleine tegeltjes kan iedereen zien welke karakters er in het spel zitten. De rechtbank wordt in het midden van de tafel gelegd.

Spelverloop

Uitgezonderd van de eerste vier spelers die aan de beurt zijn heeft iedereen een keuze uit drie acties. Een karakter wisselen (of niet), je eigen karakter inzien of een karakter opnoemen en misschien uitvoeren.

Karakter wisselen

Neem je eigen karakter en dat van een andere speler. Hou ze onder tafel en wissel, of niet. Je mag ook je eigen karakter terug nemen. Je mag beide karakters niet zien!
De eerste vier spelers die aan de beurt zijn moeten deze actie kiezen.

Je karakter bekijken

Bekijk welk karakter je voor je hebt liggen. Houd deze informatie voor jezelf.

Een karakter opnoemen

Mascarde_RTDHier draait het hele spel om … Je mag zeggen welk karakter je hebt liggen, of denk te hebben. Andere spelers kunnen dan zeggen dat ze ook dat karakter hebben of niet. Als niemand anders aangeeft hetzelfde karakter te hebben, hoef je je karakter niet kenbaar te maken en mag je de bij behorende actie uitvoeren. Is er minstens één andere speler die ook aangeeft datzelfde karakter te hebben. Moeten al deze spelers die dit beweren hun kaart open draaien. De speler die het juist heeft mag de actie uitvoeren, alle andere spellers betalen één munt aan de rechtbank. Enkele acties van de karakters zijn: neem twee cq drie geld, wissel je geld met een andere speler, neem het geld van de rechtbank, etc.

Als een speler dertien geld heeft, heeft hij het spel gewonnen. Er zit ook een karakter in die zorgt dat je gewonnen hebt bij tien geld. Je moet dan wel dit karakter opnoemen en gelijk hebben, of als enige dit zeggen.

Tips en opmerkingen

Als je denkt ook het opgenoemde karakter te hebben, moet je zeker meedoen. Als het fout is, moet je wel één goud betalen, maar dan weet wel welk karakter je hebt liggen.
Probeer niet van iedereen te onthouden wat ze hebben liggen, zeker niet als je met veel spelers speelt.

Oordeel recensent

Erg leuk, simpel spel. Op de doos staat een half uur, maar vaak haal je dat niet eens. Ik heb het nu een paar keer gespeeld, meestal met een groep van 7 of meer, volgens mij is het met minder spelers ook minder leuk, omdat je te makkelijk kan onthouden welk karakter waar zou kunnen liggen. Met meer spelers is dit erg moeilijk en is het soms ook meer gokken. Ideaal spel op verjaardagen en buurtfeesten. Iedereen kan het zo meedoen.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice