Voorbereiden voor Spiel 2013

spiel-2013Nog 10 dagen lees ik op de blog van spellenclub SpinLi. Dit is waaraan ik merk dat Spiel 2013 steeds dichterbij kom. Ik luister ook de podcast van The Dice Tower waar ik de nieuwe spellen bijhoud, maar ik moet nog bepalen wat ik precies ga doen tijdens mijn twee dagen Spiel. Daarom heb ik een aantal leden van Roll The Dice gevraagd hoe ze zich voorbereiden op hun bezoekje aan de grootste (bord)spellenbeurs van Europa.

Lees hieronder hoe iedereen zijn eigen manier heeft om zich voor te bereiden. Misschien heb je er zelf ook wat aan. Als je nog andere tips of opmerkingen hebt, plaats dan een reactie.

bgg-logoJohan

Gedurende het jaar komen er nieuwe spellen en/of vooraankondigingen uit. Als mij het een leuk spel lijkt, plaats ik het op mijn wishlist bij BoardGameGeek (BGG). Een aantal weken voor Spiel ga ik eens door mijn wishlist, bekijk de spellen nog eens goed en geef ze dan de juiste prioriteit of verwijder ze uit de lijst. Daarna zoek ik de Spiel Preview Geeklist op BGG en begin die door te worstelen en plaats de leuke spellen weer in mijn wishlist. Dan nog een keertje door de wishlist voor prioriteiten of toch verwijderen. Een blik op het budget, dan nog een keertje door de wishlist voor prioriteiten en verwijderen. Dit herhalen totdat de match voldoende goed is maar toch met ruimte om op Spiel zelf zaken te kunnen aanpassen. Nu nog wat extra informatie over op welke stand het te vinden is en de voorpret is compleet.

spielbox-logoBart

Het eerste wat ik doe is kijken of ik vakantie heb en zo nodig een creatieve oplossing bedenken om toch vier dagen te kunnen gaan ;). Dan natuurlijk Wilfred een mailtje sturen met daarin aangegeven hoeveel dagen ik ga. Ik vind het altijd erg gezellig met zijn allen in die herberg. Ook eten doe ik het liefste met de hele groep. Je moet niet vergeten dat er in Duitsland een milieusticker op de auto moet zitten die je op tijd moet aanvragen.

Voor het voorbereiden gebruik ik de lijst van Spielbox. Ik vind deze lijst overzichtelijk en gemakkelijk te lezen. Ook staat er bij de meeste spellen wel een link naar de website, BoardGameGeek en andere nuttige informatie. Ik kijk meestal op BGG of een bepaald spel interessant is, en als dat zo is maak ik ergens een aantekening. Ik ben hiermee begonnen vanaf dat ik in de bordspelcommissie zit, maar voor mezelf zou ik het ondertussen ook zo doen. Op BGG is meestal wel een lijstje met gratis goodies, promo’s en andere zaken. Ik kijk hier altijd naar welke spellen ik heb of misschien nog ooit ga kopen. Ik maak dan een lijstje naar welke stands ik moet gaan voor die promo’s en neem dat lijstje mee naar Essen.

Als op woensdagavond de officiële lijst van Spiel zelf uitkomt, print ik die altijd uit. Ik loop er nog een keertje doorheen en markeer alle stands en spellen die ik zeker gezien wil hebben. Deze lijst is voor mezelf. De lijst voor de commissie hebben we samen daarvoor al gemaakt. En vooral voor dit jaar is het noodzakelijk een plattegrond te hebben. Vorige jaren wist ik de lay-out ondertussen wel uit mijn hoofd, maar dit jaar is alles anders en print ik dus zeker een plattegrond uit.

spiel-in-essen-android-appLéan

Ik kijk de nieuwe release lijst door op BGG, zodat ik een globale indruk heb van wat er zoal te zien gaat zijn. Diegenen die er om een of andere reden voor me uitspringen ‘merk’ ik even. Wilfred had een zeer handige Website daarvoor dit jaar: Essen Geek Tool. Nadat ik daar doorheen ben gegaan maak ik een lijst met daarin een aantal categorieën:

 • Must haves en pick-ups – spellen die ik via Kickstarter heb aangekocht en op Essen kan afhalen, en spellen die ik zeker wil meenemen,
 • interessant om eens te proberen – spellen die me interessant lijken en die ik eerst eens wil zien/spelen,
 • een klein lijstje met oudere spellen die, als ik ze goedkoop en/of tweedehands tegenkom, wil kopen.

Dat lijstje gaat mee. Ik heb bij elk spel ook meteen het standnummer opgeschreven, zodat het redelijk gemakkelijk te vinden is.

Dit jaar heb ik voor het eerst een smartphone mee. Vorig jaar was er een speciale Spiel in Essen Android App. Maar die is niet bijgewerkt voor 2013 (intussen is deze voor 2013 bijgewerkt). Ik heb natuurlijk ook de BGG-app mee en ik heb al uitgezocht hoe ik kan internetten in Duitsland.

Normaal heb ik altijd wel een plattegrond van de hallen mee, ook al is de indeling elk jaar ongeveer hetzelfde. Dit jaar ligt het anders, omdat we nu in nieuwe hallen zitten. Ik heb nog geen plattegrond kunnen vinden. Ik wacht met spanning op een update op deze pagina: Hallplans SPIEL ’13 with COMIC ACTION.

essen-geek-toolWilfred

Essen begint voor mij al in februari / maart. Dan stuur ik het mailtje rond naar iedereen om te zien wie er allemaal wil overnachten in Essen. Onze huidige locatie bevalt goed: nette, degelijke kamers voor een goedkope prijs. De beheerder kent ons intussen en is ook altijd weer blij als we komen.

Na de zomervakantie begin ik met mijn spellen-voorbereiding voor Essen. Hierbij is BGG je vriend met de lijst van Essen releases en met dit jaar voor het eerst de lijst met Spellen waar Roll The Dice naar gaat kijken voor de collectie: Spiel 2013 by Roll The Dice. Om bij te houden welke spellen ik wil bekijken (en welke ik niet interessant vind) gebruik ik dit jaar voor het eerst de Essen Geek Tool website. Dit lijkt ideaal te zijn – inclusief export mogelijkheden – maar ik weet het nog niet zeker. Voorheen gebruikte ik hier de Spielboxlijst voor. Het nadeel is dat die pas een paar dagen voor de beurs definitief wordt en dan heb je niet genoeg tijd meer om de hele lijst door te werken. Algemene informatie van de beurs haal ik van de site van Spiel zelf. Op de beurs zijn vaak een aantal gratis uitbreidingen / promo’s / freebies te krijgen. Deze zijn ook verzameld in een Geeklist.

Ik doe dit jaar voor de tweede keer mee aan de Essen No Ship Math Trade. En een spin-off hiervan is de No Ship Auction lijst. De Essen Math Trade is al zo ver gevorderd dat je er geen deel meer aan kan nemen. Die voor het Spellenspektakel is nog wel open (tot 20 oktober): Spellenspektakel No-ship Math Trade.

pile-of-gamesRaymond

Begin juni is het tijd (denk ik) om bij Roll The Dice door te geven dat we dit jaar weer mee gaan. Dan beginnen ook de aankondigingen aangaande Spiel los te komen, dus begin ik met het ‘screenen’ van de aangeboden spellen. Welke spellen zijn mogelijk interessant voor Roll The Dice en mag de adviescommissie niet missen? In de maanden daarna zwelt het aantal aankondigingen aan. Het is zaak om het zoveel mogelijk bij te houden, anders is de hoeveelheid spellen te groot om nog door te werken.

Na de zomervakantie is het tijd om eventuele pre-orders te plaatsen van spellen die ik dan straks op de beurs afhaal bij de betreffende stands. Twee weken voor de beurs kijk ik of er op een online essenspellenveiling nog interessante dingen te koop zijn. Hiervoor geldt dat als ik het winnende bod heb dat op de beurs (Spiel) afhandel met de verkoper. Ik kan het spel dan direct meenemen.

Twee dagen voor de beurs print ik de spellenlijst uit met alle nieuwe spellen en een lijstje dat ik zelf gemaakt heb met spellen die ik persoonlijk en/of voor Roll The Dice interessant vind. Een dag voor vertrek pak ik mijn koffers in. Meestal neem ik geen spellen mee tenzij ik tijdens de beurs een uitbreiding denkt te kopen die ik meteen graag wil spelen. Dan moet het basisspel natuurlijk mee. En bij het koffers pakken hoort ook het boodschappen doen en de spulletjes halen om op de beurs wat te eten en drinken.

Op weg naar de beurs in de auto nemen we met de speladviescommissie door welke spellen we waarschijnlijk gaan kopen of krijgen. Maar vooral welke twijfel gevallen dringend getest/gespeeld moeten worden voor we besluiten die al dan niet aan te schaffen.

En dan tijdens de beurs gaan we spelen, spelen en nog eens spelen. Daarbij overleggen we regelmatig over welke spellen goed waren en welke niet. En we houden bij wat de Fair Play-list doet.

luggageStef

Stef heb ik op de afgelopen Roll The Dice spellenavond gesproken. Hij was kort met zijn verhaal. In het verleden hield hij alles bij voor zijn voorbereiding op Spiel. Maar nu zegt hij: “Ik print de spellenlijst van Spielbox uit, pak mijn koffers en ga naar Essen. Dat is heel mijn voorbereiding.”

11 gedachten aan “Voorbereiden voor Spiel 2013”

 1. De enige lijst die ik heb is die van Kickstarter. Verder heeft het mijns inziens weinig zin om een lijst te maken omdat de kans dat je aan kunt schuiven niet zo heel groot is. Ik kijk liever waar een lege plek is en schuif aan.

  1. Wat waarschijnlijk scheelt is, dat ik meestal niet de gehypte spellen op m’n lijst heb staan. Het zijn juist onbekendere spellen en uitgevers die onder de lawine van marketing en PR en grote stands en megaborden en preorders en promo’s bedolven worden waar ik voor ga. Dat maakt dat ik over het algemeen toch wel het een en ander op m’n lijst gespeeld krijg. De meer main stream games zie ik in de maanden erna vanzelf wel voorbij komen en die kan ik dan alsnog makkelijk bestellen ergens. Maar obscure spellen uit Azie bijvoorbeeld, daar kom je na Essen niet meer zo makkelijk aan.

 2. 😮

  Voorbereiding?! Ik laat me compleet verrassen.
  Of ik ga op sleeptouw bij een van de experts hierboven. 😉

  1. je kunt donderdag beter niet met Pieter of mij op sleeptouw gaan, dat wordt waarschijnlijk een hele saaie dag voor je. Wij gaan de stands langs om onze reviewcopies op te halen en een babbeltje om te kijken wat er nog mogelijk is. Die dag wordt er altijd veel gelopen en gepraat en weinig gespeeld 😉

   1. Wat overigens wel erg gezellig is, maar speeltechnisch niet interessant.
    Hoewel ik in de loop van de middag toch wel nood heb aan een tafeltje om even te bekomen.

 3. Nog een onderdeel van de voorbereiding is het wachten op de officiële lijst die wordt uitgegeven door de organisator van Spiel.

  De lijst is vandaag online gegaan: klik hier

  1. en wat heeft de organisatie zijn best gedaan om een makkelijk printbare lijst samen te stellen….

   1. http://we.tl/kn8mitLDfG
    2 documenten.
    1 is van Ralf, hierdoor zijn de witte randen rond de info weggelaten. Best afdrukken met bv 6 paginas op 1 vel.

    2 is die van Ralf alvast met 9 op 1 pagina gezet, is best goed leesbaar.

  1. Geprobeerd, maar bij de update van de lijsten loopt de app vast. Bekend probleem, volgens het forum. Gaat misschien zondag gefixed worden. Ziet er wel goed uit trouwens.

Reacties zijn gesloten.