Mars Würfel

Spelgegevens

mars wurfel box

Naam spel Mars Würfel/Martian Dice
Spelbedenker Scott Almes
Vormgeving Josh Cappel
Uitgever Pegasus Spiele
Jaar van uitgave 2013/2011
aantal spelers 2+ leeftijd 8+ tijdsduur 10 minuten
prijs 12 soort spel Dobbelspel
gewonnen prijzen 2012: Genomineerd voor Golden Geek voor beste partyspel
gewonnen prijzen 2012: Genomineerd voor Golden Geek voor beste kinderspel

Inleiding

Je bent deze keer de aliens en je probeert zoveel mogelijk leven van de aarde weg te nemen. Natuurlijk proberen de aardbewoners zicht te verzetten tegen al dat buitenaards geweld. Wie zal deze strijd winnen.

De eerste indruk

Een set van dertien dobbelstenen, mooi en degelijk uitgevoerd. De afbeeldingen liggen wat dieper, zodat de kleuren goed zichtbaar blijven. Het doosje is een koker die ook gelijk als dobbelbeker gebruikt kan worden. De spelregels zijn erg duidelijk en na een keertje lezen kan je zo beginnen met de dobbelstrijd.

De voorbereiding

Heel simpel, neem pen en papier voor de score en leg de dertien dobbelstenen op tafel. Na het kiezen van de startspeler kan je beginnen.

Spelverloop

mars wurfel dobbelstenenElke speler doet om de beurt een volledige beurt en schrijft dan zijn punten op. Als een speler vijfentwintig of meer punten heeft, wordt de ronde nog afgespeeld en is de speler met de meeste punten de winnaar.
Als je aan de beurt bent neem je alle dobbelstenen en dobbelt ze. Elke tank moet je opzij leggen, daarnaast moet je van één soort ook nog alle dobbelstenen opzij leggen. Met de overgebleven dobbelstenen dobbel je verder, als je niets meer opzij kan leggen of je wil niet meer dobbelen, is je beurt voorbij en kan je je punten tellen.

De symbolen en hun waarde

Tank (rood): één keer per dobbelsteen.
Tanks moet je eerst verslaan om te kunnen scoren. Een tank moet je opzij leggen als deze gedobbeld wordt.
Dodenstraat (groen): twee keer per dobbelsteen.
Deze verslaan de tanks, één dodenstraal vernietigd één tank. Dus op het einde moet je minsten evenveel dodenstralen als tanks hebben gedobbeld om te kunnen scoren. Als je de dodenstralen al eens opzij hebt gelegd, mag je deze later in je beurt nog eens opzij leggen in plaats van mensen, kippen of koeien.
Mens (blauw), kip (geel) en koe (wit): Elk één keer per dobbelsteen.
Dit zijn de punten. Je mag elke soort maar één keer opzij leggen per volledige speelbeurt. Dus als je eenmaal één of meer mensen opzij hebt gelegd, mag je deze hele beurt geen mensen meer opzij leggen. Elke mens, kip of koe is één punt waard. Heb je minsten één set van deze drie samen, krijg je drie bonuspunten.

Tips en opmerkingen

Dit spel werd ons geschonken door Pegasus Spiele
Dit spel werd ons geschonken door Pegasus Spiele
Stop op tijd met dobbelen, zeker als je al heel wat punten voor je hebt liggen, want één tank te veel is nul punten voor deze ronde. Aan de andere kant is het ook wel leuk om het lot te tarten en te kijken hoe ver je kan gaan.

Oordeel recensent

Het is en blijft een 100% dobbelspel, dus het geluk moet aan je zijde staan. De enige tactiek die je er in kan zien is om te zorgen dat je op tijd stopt, of toch dat risico wilt lopen en door te spelen. Een ideaal spelletje op het einde van de avond, of als je even een kwartiertje tijd hebt. Kan ook makkelijk meegenomen worden naar feestjes of op café, de dobbelstenen kunnen wel tegen een stootje.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

2 gedachten aan “Mars Würfel”

  1. Gisteravond gespeeld. Is best een grappig spel. Maar het blijft inderdaad een dobbelspel met een enorme geluksfactor.

Reacties zijn gesloten.