Vooruitblik 2014

crystal_ballOmdat we zoveel inzendingen op het laatste moment gehad hebben zullen de komende dagen nog een aantal van de Top 10 meest gespeeld lijstjes op de website geplaatst worden. Maar in dit nieuwe jaar is het daarnaast tijd om vooruit te kijken. Het maken van voorspellingen is lastig. Vaak zijn er trends waarvan je verwacht dat die doorzetten of misschien juist niet. Met een aantal mensen hebben we een paar voorspellingen gedaan en Raymond kijkt naar de trends.

Onze voorspellingen voor 2014:

  1. Er komt een in Nederland opererende spel-o-theek voor bordspellen.
  2. Er komt een NK Bordspellen voor de jeugd.
  3. Roll The Dice groeit naar 150 leden.
  4. Er komt een volledig coöperatief liegspel.
  5. Er gaan grote verschuivingen in de Nederlandse uitgeversmarkt plaatsvinden.
  6. De lay-out van BoardGameGeek gaan veranderen.
  7. Roll The Dice gaat een geautomatiseerd speluitleensysteem introduceren gebaseerd op het scannen van de barcodes op de ledenpasjes en spellendozen.

Raymond over de trends:

risk-legacy-boxLegacy

Hoewel de interesse slechts bij een klein groepje is gewekt aangaande het legacy type spellen, verwacht ik dat met de aanstaande komst van Seafall dit speltype komend jaar flink gehypet gaat worden. Dit zal de prijs van een ongebruikte Risk Legacy tot een record hoogte gaat opdrijven. Waar ze nu in Nederland al bijna niet meer onder de €50 te vinden zijn, zal dit tegen Spiel gemiddeld de helft meer zijn (dus al je nog een leuke beleggingstip zoekt 😉 ). Ondanks dat men al bijna een jaar het spel aan het testen is denk ik toch dat op Spiel ’14 het spel Seafall nog niet te koop zal zijn. Hooguit een speelbare versie en preorders via Plaid Hat Games (of toch Kick Starter?) Al die interesse zal er toe leiden dat ook andere uitgevers zich zullen gaan richten op legacyachtige spellen. Ik denk dat we dit jaar daarvan de eerste aankondigingen gaan zien.

Deckbuilding

Het ‘standaard’ deckbuildinggenre (Dominion, ThunderstoneAscension, etc.) heeft zijn piek wel gehad. Hoewel er komend jaar nog tientallen uitkomen ben ik ervan overtuigd dat daar geen hoogvlieger meer tussen zal zitten. Misschien is het juist het feit dat er tientallen van uitkomen wel de doodsteek. Ik denk eerder dat een paar oudgedienden van dit genre, of op het hieraan verwante poolbuildinggenre – dat juist een net andere beleving op dit mechanisme brengt – een opleving gaan maken. Afgelopen jaar kreeg Quarriors! na jaren van succes in de Verenigde Staten eindelijk belangstelling in Europa. Hetzelfde geld voor Summoner Wars.

Minigames

De minigames worden almaar populairder en ook dit jaar zal weer een golf van dit soort spelletjes brengen. Wat begon met Love letter en dat vorig jaar werd gecontinueerd met Cheaty Mages, Mascarade, etc. Simpel, snel, kort en bij voorkeur met meer dan zes personen speelbaar.

gen-con-indy-logoGen Con

De trend die er de afgelopen jaren al is ingeslopen zal dit jaar echt pijnlijk duidelijk worden voor veel Europese spelliefhebbers. Voor de nieuwe gamereleases kun je echt niet meer om Gen Con heen. Daar waar men in het verleden in de Verenigde Staten verlekkerd keek naar Spiel en daar in spanning afwachten tot de Engels versie eindelijk daar beschikbaar kwam, zullen komende jaren de rollen voor een groot deel worden omgedraaid. We zullen steeds vaker in spanning afwachten tot de op Gen Con uitgebrachte spellen eindelijk naar Europa komen.

Spiel

De Gen-Conbeurs is inmiddels even groot als Spiel en blijft flink groeien. Ik denk dat Spiel daarentegen, als men niets aan het concept gaat doen, zijn piek in het aantal bezoekers heeft bereikt. Hoewel het voor Spiel in 2013 met 156,000 bezoekers een opleving betekenden van de beurs aantallen (2011: 147,000 en 2012: 148,000) denk ik dat we dit jaar op Spiel geen groei maar krimp zullen zien.  Het aantal bezoekers zal ruim onder de 155,000 blijven steken. De Engelstalige markt is wereldwijd nu eenmaal groter dan de Duitstalige. De Duitse uitgevers zullen daarom meer taalneutrale (geen tekst maar symbolen) spellen uitbrengen en op Spiel ook vaker een Engelstalige versie aanbieden.

Tablet

De interactieve speltafel, de tafel met ingebouwde touchscreen waarop je bordspellen en nog veel meer kon spelen, is helaas niet aangeslagen. Maar de trend dat steeds meer bordspellen op de iPad of Androidtablet uitgebracht worden gaat wel gewoon door. Daarmee gaat via een achterdeurtje toch de trend opduiken dat mensen op de televisie een bordspel tegen elkaar gaan spelen; ieder met zijn/haar tablet of smartphone als bediening.

Eén gedachte over “Vooruitblik 2014”

  1. Leuke voorspellingen raymond, ben het met je eens, legacy ken ik verder niet maar wil ik nu wel proberen

Reacties zijn gesloten.