Robs Top 10 meest gespeelde spellen van 2013

7 Wonders BoxAan het einde van het jaar wordt het weer eens tijd om terug te kijken naar alle spellen die we gespeeld hebben. Een aantal Roll The Dice leden presenteren hun Top 10 meest gespeelde spellen van 2013. Dit is de Top 10 van Rob.

Ook ik heb nog een top-10 voor de site:

  1. 7 Wonders 14x
  2. Fluxx 9x
  3. Dominion 8x
  4. Kolonisten van Catan 6x
  5. The Resistance 6x
  6. Concept 5x
  7. Forbidden Island 5x
  8. Indigo 5x
  9. Puerto Rico 4x
  10. Spellbound 4x

Per 1 januari van dit jaar leg ik vast welke spellen ik gespeeld heb (onder andere, maar niet alleen, vanwege deze Top 10). In principe log ik alleen de volledig uitgespeelde spellen. Met Essen heb ik een uitzondering gemaakt en van twee gedeeltelijk gespeelde spellen ook vastgelegd dat ik deze (incompleet) gespeeld heb.
Alles bij elkaar heb ik dit jaar 183 potjes gelogd, dat is een gemiddelde van een spel per twee dagen. Ik verwacht volgend jaar toch wel iets hoger uit te komen. De gespeelde potjes zijn verdeeld over 91 verschillende spellen (gemiddeld dus twee potjes per spel). Hiervan komen 60 spellen maar eenmaal in de lijst voor.

Ik speel regelmatig in een grotere groep (7 of meer), zodat een spel dat met een dergelijke groepsgrootte nog gespeeld kan worden een grote kans heeft om op tafel te geraken. Dat verklaart dan ook de eerste plaats van 7 Wonders (wat natuurlijk ook gewoon een goed spel is). Catan staat op de vierde plaats, en dat is vooral ook te wijten aan de grotere groep: met wat meer materiaal kan dat makkelijk met 8 of zelfs nog meer mensen gespeeld worden. Het kan dan wel eventjes duren (vooral met Steden & Ridders erbij), maar meestal speelt het nog redelijk vlot door de bijzondere bouwfase.

Fluxx staat op de tweede plaats; als ik alle varianten van Fluxx bijeenveeg komt het op een gedeelde eerste plaats omdat dat dan ook op 14 potjes uitkomt. Fluxx is een makkelijk en meestal snel spelletje en komt daardoor nog wel vaker op tafel. Daarnaast heb ik ook viermaal een zelf samengestelde thema-set gespeeld. Die vier potjes waren ‘nodig’ om de samenstelling van de set te testen. Na het testen heb ik de set nog iets aangepast en binnenkort zal ik deze in een nette vorm (laten) afdrukken. Het maken van die thema-set was overigens een leuk klusje. Misschien komt er volgend jaar nog een nieuwe thema-set bij, ik heb al wel een ideetje…

Verder vind ik mijn lijst in allerlei opzichten een aardige mix: oud en nieuw, coöperatief of competitief, lang of kort, kortom van alles wat.