Francis Drake

Spelgegevens

doos

Naam spel Francis Drake
Spelbedenker Peter Hawes
Vormgeving Franz Vohwinkel
Uitgever Kayal Games
Jaar van uitgave 2013
aantal spelers 3-5 leeftijd 12+ tijdsduur 100 minuten
prijs 60 soort spel worker placement

Inleiding

1572, verschillende kapiteins verzamelen goederen en bemanning om uit te varen naar de Spaanse Caraïben en de Spanjaarden daar te plunderen. Met toestemming van Queen Elizabeth wordt alles op alles gezet om zo snel mogelijk uit te varen. Haven van vertrek: Plymouth Harbour. Plaats van aankomst: de Spaanse koloniën. Doel: zo veel mogelijk goud, zilver, edelstenen en andere goederen buitmaken.

De eerste indruk

De doos is groot en zwaar, en zodra deze geopend wordt, wordt duidelijk waarom: de gigantische lading karton, hout en glas. Zelfs de spelregels zijn zwaar, maar dat komt door de vele voorbeelden, afbeeldingen en ook omdat het meertalig is. Overigens zijn de spelregels wel erg duidelijk geschreven.

De voorbereiding

Iedere speler kiest een kleur en neemt in die kleur een eigen bordje, wat houten schijfjes en een aantal telstenen. Verder wordt het speelbord in het midden van de tafel gelegd, met de gewenste kant (Engels of Duits) boven. Er is nog een bord met de voorraad en iedere speler krijgt nog een spaarpotje in de vorm van een schatkist.

Spelverloop

Het spel bestaat uit drie rondes die elk bestaan uit twee fasen: voorraden verzamelen en uitvaren.
 – Voorraden verzamelen: Op het centrale speelbord staat en actiespoor afgebeeld.

actiespoor
actiespoor
Dit bestaat uit zestien verschillende acties. Iedere actie heeft een bepaald aantal plaatsen, wat ervoor zorgt dat niet iedere speler alle acties uit kan voeren. Bovendien neemt het voordeel van de actie af naarmate je later de actie kiest. De eerste speler die een actie kiest heeft dus altijd meer voordeel dan andere spelers. Verder is het zo dat je nooit achteruit mag op het spoor. Begin je dus met het uitvoeren van actie vijf, kun je actie een tot en met vier deze ronde niet meer gebruiken.
Wat zijn nu de verschillende acties? Er zijn voornamelijk acties om bemanning, handelsgoederen, kanonnen en proviand te verzamelen. Maar er zijn ook een paar bijzondere acties, zoals de Queen, de Gouverneur of Sir Francis Drake himself. Deze geven andere voordelen zoals het naar keuze verdelen van de verdedigingskracht van de Spaanse galjoenen en forten.
 – De laatste actie is een soort pasactie, en geeft aan dat je klaar bent voor de volgende fase, het uitvaren. De speler die als eerste zijn schip in de haven zet (als eerste gepast heeft), mag zijn eerste actieschijf neerleggen. Er zijn actieschijven met de getallen een tot en met vier. Deze actieschijven kunnen op de verschillende Spaanse galjoenen, forten of dorpen geplaatst worden en geven de vier bestemmingen van het eigen schip aan. Elke speler doet dus vier bestemmingen aan. Elk fort, galjoen en dorp heeft een bepaalde verdedigingswaarde, waarbij die van de galjoenen en forten bepaald mag worden door de speler die de bijbehorende actie gekozen heeft. Vaar je naar die bestemming, dan moet je evenveel bemanning en kanonnen afleggen als de verdedigingswaarde van de bestemming.
centrale bord
centrale bord
Kun of wil je dat niet, dan krijg je simpelweg geen beloning, maar geen verdere straffen. De beloning van het succesvol aanvallen van een bestemming bestaat uit punten en edelstenen, goud of zilver. De edelstenen, goud en zilver zijn aan het eind van het spel nog punten waard en worden zolang in de spaarpot gedaan.
Nadat iedereen zijn vier bestemmingen al dan niet heeft afgehandeld, begint een nieuwe ronde die op dezelfde manier verloopt, maar waarin de acties in een verschillende volgorde liggen.
Aan het eind van de derde ronde is het spel afgelopen en volgt nog een kleine eindtelling. Daarna wint degene met de meeste punten.

Tips en opmerkingen

Maak keuzes op het actiespoor. Voer of veel acties wat minder goed uit, of minder acties maar wel met een groter voordeel. Het is niet altijd nadelig om laatste te zijn omdat je dan gewoon alle acties nog even kunt uitvoeren.
Wat in het spelverloop niet zo naar boven kwam, maar wat wel degelijk aanwezig is, is een beetje dwarszitten. Er zijn per bestemming maar beperkte beloningen te krijgen. Niet iedere speler zal dus een beloning krijgen. Het is dus zaak om te zorgen dat je op de belangrijkste plaatsen vrij snel aanwezig bent.

Oordeel recensent

de inlay met links de uitsparing
de inlay met links de uitsparing
Francis Drake is een spel wat strategisch vrij zwaar is. Houd je dus niet zo van de lange strategische spellen, kun je deze beter links laten liggen. Maar degenen die het wel spelen zullen ontdekken dat de kwaliteit van het spel net zo goed is als de vormgeving. Er zit veel diepgang in, er zijn meerdere wegen naar de overwinning en de manier van spelen voelt natuurlijk. Ook is het thema goed geïntegreerd in het spelmechanisme, waardoor het geheel prettig aanvoelt. De uitdaging zit vooral in het bepalen van een goede strategie en het plannen. De benodigdheden voor de tweede fase moeten immers al in de eerste fase behaald worden.
Dit spel werd ons geschonken door Kayal Games
Dit spel werd ons geschonken door Kayal Games
Wat ook opvalt is de indeling van de doos en het bord. In plaats van met de dikke vinger tussen de zijkant van het bord en de doos te moeten om het bord eruit te halen, is er een inkeping in de doos gemaakt om het bord zonder problemen en vervorming uit de doos te halen. Verder heeft alles keurig een plekje in de inlay, waar een aparte deksel overheen komt om te zorgen dat het niet de hele doos doorschuift als de doos gekanteld wordt.
Wordt het spel daar beter van? Nee. Is het noodzakelijk? Nee, maar wel handig en het geeft duidelijk aan dat er veel aandacht aan het spel is besteed.