Bruxelles 1893

Spelgegevens

Bruxelles

Naam spel Bruxelles 1893
Spelbedenker Etienne Espreman
Vormgeving Alexandre Roche
Uitgever Pearl Games
Jaar van uitgave 2013
aantal spelers 2-5 leeftijd 13 tijdsduur 20 minuten/speler
prijs 40 soort spel Worker placement

Inleiding

Als bouwheer in het Brussel van 1893 moet je proberen je gebouw en je macht zo uit te breiden dat je daardoor de machtigste bouwheer van Brussel wordt. Zorg dat de notabelen aan jou kant staan. Dit alles doe je door je werkmannen zo goed mogelijk in te zetten. Wie na vijf rondes de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

De eerste indruk

Foto: Pearl Games
Foto: Pearl Games
Al het materiaal is van zeer goede kwaliteit. Per versie van het spel zitten de spelregels er in twee talen in. Voor het eerst is er een spel van deze Belgische uitgever met ook Nederlandse spelregels in de doos. Het is behoorlijk wat tekst in de spelregels, maar deze zijn verder wel duidelijk, zodat je erna meteen kan beginnen. Verder vals vooral de lay-out erg op. Voor de mensen die Troyes en Tournai kennen, zullen de tekenstijl meteen herkennen. Maar deze past op zich wel mooi in het thema van de Art Nouveau.

De voorbereiding

Het spelbord bestaat uit twee delen, een vast bord en een deel losse elementen, hierdoor krijg je een moduleerbaar spelbord, wat elk spel weer anders maakt. De grondstoffen en het geld worden naast het spelbord bewaard. De kaarten worden op de juiste plaatsen neergelegd op het spelbord.
Elke speler ontvangt in zijn kleur vier scoremarkers, een eigen spelbordje met daarop de nog niet gebouwde gebouwen, startkapitaal, een kunstwerk en vijf van de zeven werkers. De andere twee komen op jet justitiepaleis te staan en kunnen later in het spel doormiddel van kaarten vrij komen. Na het bepalen van de startspeler, krijgen de andere spelers extra startkapitaal.

Spelverloop

Bruxelles_spielHet spel verloopt in vijf identieke rondes. Na de vijfde ronde is er nog een eindtelling. De speler met de meeste punten mag zich winnaar noemen. Elke ronde bestaat uit het plaatsen van werkers en uitvoeren en een “einde van de ronde”, een tussenwaardering zeg maar.

Als je aan zet bent, kan je kiezen waar je een werker neer zet, op de kaart van Brussel of op het actiebord. Als je deze zet op het actiebord, moet er geld onder je werker gelegd worden om zo bij het veiling gedeelte mee te doen voor de bonuskaarten. De verschillende acties zijn: grondstoffen nemen, bouwen, een kunstwerk nemen, een kunstwerk verkopen, inhuren van notabelen of geld nemen. Ik ga in deze recensie niet verder in op de verschillende acties.

Nadat iedereen geen acties meer wil of kan doen, komen we in de “einde van de ronde” fase. Naast alles klaar zetten voor de volgende ronde, komt er een kleine veiling met het geboden geld op het actiebord. Hiermee kan je extra’s verdienen die je direct kan inzetten of die je kan gebruiken voor de eindscore. Na het wisselen van de startspeler begin de volgende ronde.

Op het einde van het spel, na de vijfde ronde, kom er nog een eindtelling. Hier wordt gekeken naar de grondstofblokjes, geld, kunstwerken, gebouwen en notabelen. Deze laatsten moeten eerst betaald worden, zo niet kosten ze punten.

Tips en opmerkingen

Na verschillende potjes te spelen, heb ik nog geen winnende strategie gevonden. Probeer tijdens het spel niet op één paard te wedden, maar probeer op verschillende vlakken wat te scoren.

Door de vele keuzes die er tijdens het spel gemaakt kunnen worden, is het ook raadzaam om het eerste spel vooral te gebruiken om het spel te leren kennen.

Oordeel recensent

Het spel zit erg goed in elkaar. Door de vele keuzes aan acties is het vooral in het begin even zoeken naar eventuele combinaties. Als je als nieuwe speler het spel speelt met mensen die het al vaker gespeeld hebben, heb je een nadeel. Als alle spelers het spel al vaker gespeeld hebben, zal het vrij vlot verlopen. Persoonlijk vind ik het met twee spelers minder goed, doordat er minder beperkingen zijn en je de acties vrijwel altijd kan kiezen.

Over de lay-out kan gediscussieerd worden. Deze zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Mensen die Troyes en Tournay niet goed vinden qua design, zullen Bruxelles ook niet het mooiste spel vinden, aangezien het dezelfde vormgever is. De vormegeving past wel erg goed bij de geest van het spel.

Over de duidelijkheid van de spelregels, ga ik niet uitweiden aangezien ikzelf de vertaling heb gemaakt. De mensen die ik gesproken heb en het spel gespeeld hebben direct na het lezen van de spelregels, vonden deze wel erg duidelijk. Wel moet ik zeggen dat Bruxelles het eerste spel van Pearl Games is wat met Nederlandse spelregels verkrijgbaar is.

Als je van een strategisch bordspel houdt wat een avondje mag duren, is Bruxelles 1893 zeker een aanrader.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice