Can’t Stop

Spelgegevens

Naam spel Can’t Stop cant stop
Spelbedenker Sid Sackson
Vormgeving Klaus Wilinski
Uitgever Franjos
Jaar van uitgave 2011 (origineel 1980)
aantal spelers 2-4 leeftijd 7+ tijdsduur 30 minuten
prijs 25 spelregels Spelregels Nederlands
soort spel Dobbelspel, Push Your Luck
gewonnen prijzen 1981 Spiel des Jahres Recommended
gewonnen prijzen 1982 Spiel des Jahres Recommended

Inleiding

Dit spel is door meerdere uitgevers in verschillende versie uitgebracht. Ik beperkt me hier tot de Fransjos versie, deze heeft Roll The Dice in de collectie.
Je bent bergbeklimmers en probeert doormiddel van goede dobbelsteenworpen het top van de berg te bereiken. De speler die als eerst drie klimroutes heeft volbracht heeft gewonnen.

De eerste indruk

cant stop bordDe dobbelstenen, mannetjes en schijven zijn allemaal degelijk gemaakt, van hout. Alles is heel abstract, de achtergrondtekening laat zien dat je op een berg zit. Het spelbord is van stevig karton.
De spelregels zijn duidelijk, maar lijken erg goedkoop doordat het een wit A4-tje is, zonder tekeningen enzo.

De voorbereiding

Elke speler neemt zijn eigen kleur markeerschijven. Het bord wordt duidelijk in het middel gelegd. De dobbelstenen en mannetjes komen langs het bord te liggen. Bepaal de startspeler en het spel kan beginnen.

Spelverloop

Een XL versie, gemaakt door Thijs voor Zuiderspel 2011
Een XL versie, gemaakt door Thijs voor Zuiderspel 2011
Elke beurt verloopt op de zelfde manier. Het spel is afgelopen als één speler met drie schijven bovenaan een rij is geëindigd.
Een speler moet in zijn beurt met de vier dobbelstenen werpen. Met de uitkomst maakt hij twee setjes van twee dobbelstenen. Dan moet hij de mannetjes op de rij die overeenkomst met de som van de setjes dobbelstenen een stap om hoog zetten. Als hij die niet kan, is de ronde voorbij, zonder een hogere plaats te zekeren. Of hij moet kiezen voor een andere combinatie van dobbelstenen. Als hij slechts in één rij omhoog kan is er niets aan de hand.
Hierna heeft hij de keuze om opnieuw te dobbelen en moet hij weer de mannetjes verzetten of hij stop. Op het moment dat hij stopt, worden de mannetjes vervangen door markeerschijven van zijn kleur. Dit is voor deze speler de nieuwe startplaats bij de volgende beurt.
Als een speler helemaal bovenaan is, worde de schijf bovenaan gelegd en is deze rij gesloten voor alle spelers.

Oordeel recensent

FranjosHet is een luchtig en abstract spel. De titel verraad ook al het hele systeem: Zal ik stoppen of toch nog een keer dobbelen. Met vier spelers kan het soms een langdradig spel worden. Persoonlijk vind ik mede hierdoor de herspeelbaarheid van het spel erg laag.
Ik denk dat het vooral voor kinderen een erg leuk spel is, vooral de gok wagen of gaan voor de zekerheid en stoppen.

© foto’s Boardgamegeek en Roll The Dice

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice

Eén gedachte over “Can’t Stop”

  1. Dit spel is, als spannend spelletje voor tussendoor, een regelrechte klassieker. Pieter heeft inderdaad wel een punt dat het spel “vast” kan komen te zitten wanneer je met 3 of 4 spelers speelt. Met twee personen heb ik die ervaring niet en daarom zou ik ook de iOS app willen aanbevelen (met het overzichtelijkere ouderwetse speelbord). Ik kan zo gauw niet vinden of er ook een versie voor Android is.
    De app vind je o.a. via appshopper.com. Voordeel hiervan is dat je ook in de gaten kunt houden of de app weer een keer gratis wordt. http://appshopper.com/games/cant-stop

Reacties zijn gesloten.