Rob’s top 10 – 2014

dominion-doosAls vervolg op mijn top 10 van vorig jaar, wederom het lijstje van de 10 spellen die ik het afgelopen jaar het vaakst heb gespeeld, met de aantallen. Tussen haakjes staan vermeld de positie en het aantal gespeelde potjes in het voorgaande jaar. Vermeldingen met een * zijn gedeelde plaatsen.

   1. Dominion 29x (3e / 8x)
   2. Coup 17x (23e* / 2x)
   3. 7 Wonders 13x (1e / 14x)
   3. Fluxx 13x (2e / 19x)
   5. Qwixx 12x (23e* / 2x)
   5. Splendor 12x (- / 0x)
   7. Category 5 (Take 5!) 9x (14e* / 3x)
   8. Black Stories $ 7x (- / 0x)
   8. Mayday! Mayday! 7x (- / 0x)
   10. Indigo * 6x (6e* / 5x)

$ Alle versies van Black Stories zijn door mij als één spel beschouwd, zowel voor de registratie op Boardgamegeek als voor dit overzicht.

coup-box1. Dominion: Vaak speel ik op een woensdagavond in de speelruimte van de GameForce. Omdat daar meestal ook een fervent Dominion-speler aanwezig is die standaard zijn spel (basis, Intrigue, Seaside) meeneemt, komt het regelmatig voor dat er op één avond drie of meer potjes Dominion gespeeld worden. Dan schiet het wel op natuurlijk.
2. Coup: Op de woensdagavond is dit een populair spel. Het blijft leuk, en met de nieuwe uitbreiding die affiliaties toevoegt komt er wat complexiteit bij die het spel nog leuker maakt, vooral met een wat groter groepje.
3. 7 Wonders: Met maar één keer minder spelen is dit spel twee posities gezakt; dat komt natuurlijk door het totaal aantal gespeelde potjes in het afgelopen jaar. 7 Wonders blijft een goed spel, en sinds oktober is er een nieuwe uitbreiding die nog aardig uitgetest mag worden. Dit spel komt dus ongetwijfeld ook in 2015 weer hoog in de lijst (al was het alleen maar vanwege een BGG-Challenge; zie later).
4. Fluxx: Dit blijft hoog in de lijst staan, mede door een zelf gemaakte versie met een speciaal thema.
5. Qwixx: Leuk spelletje, makkelijke regels en snel klaar. Door de snelheid speel je ook heel makkelijk een paar potjes achter elkaar.
6. Splendor: Dit jaar gekocht, en meteen al een aardig aantal keren gespeeld. Simpele regels, en een leuk spel. Je moet goed plannen, en soms hopen op niet te veel tegenwerking door je tegenspeler(s).
7. Category 5 (Take 5): Dit blijft een leuk spelletje. Met hoeveel spelers je het ook speelt, de (onaangename) verrassingen blijven komen en je blijft het spelen.
8. Black Stories: Die zal elk jaar wel gespeeld blijven worden. Er zijn ondertussen zo veel verschillende doosjes met 50 verhalen (meer dan 20!) dat het even duurt voor je ze allemaal gehad hebt.
9. Mayday! Mayday!: Een van de spellen uit de categorie “groepsoverleven met verraders”. De piloot van het vliegtuig is dood, en de bemanning moet nu proberen de kist zonder problemen aan de grond te krijgen. Maar wie zijn in vredesnaam de slechterikken? Goede uitwerking van het thema, zowel inhoudelijk als qua materiaal.
10. Indigo: Een mix tussen Metro en Tsuro die makkelijk uit te leggen is en vlot wegspeelt. Met de wisselende allianties om de edelstenen in een gedeelde poort aan de kant te laten komen is dit een leuk spel, daarnaast ziet het er ook heel mooi uit.

blackstoriesIn totaal heb ik dit jaar 262 potjes gelogd (2013: 183), verdeeld over 87 spellen (91), dus gemiddeld 3 potjes per spel. Van alle spellen die ik heb gespeeld heb ik er 46 maar eenmaal gespeeld (60).
Mijn verwachting vorig jaar dat ik dit jaar hoger uit zou komen met gespeelde spellen is dus duidelijk uitgekomen. De spellen die ik gespeeld heb, heb ik ook nog vaker gespeeld per spel.

Verwachtingen voor 2015

Omdat ik hoop en verwacht dat ik in 2015 weer vaker op de woensdagavond in de GameForce aan zal schuiven denk ik dat het aantal gespeelde potjes ook het komend jaar weer omhoog zal gaan.

Daarnaast is er natuurlijk de mogelijkheid om op willekeurige avonden met andere spellenliefhebbers uit de regio wat te spelen. Met dank aan een Facebook-groep. Misschien komen daar ook enkele spellen uitrollen.

Verder heb ik op BoardGameGeek twee lijsten voor een zgn. Challenge aangemaakt. In navolging van anderen wil ik in 2015 proberen om de volgende doelen te halen:
1. 10*10 Challenge: Speel 10 spellen 10 keer, leg dat vast op BoardGameGeek en kijk hoe ver je kunt komen. Voor 2015 heb ik gekozen voor spellen die al hoog in de lijst met gespeelde spellen staan. Het zou dus mogelijk moeten zijn om die uitdaging te kunnen realiseren. En de aanduiding hardcore (in de URL en in de titel van de Challenge) duidt op het niet meer mogen wijzigen van de lijst van 10… (Het is wel mogelijk om van *hardcore* naar *normal* te gaan.)
2. Alphabet Challenge: Geïnspireerd door de alfabet-uitdaging van Elbert, heb ook ik een dergelijke lijst opgesteld. Met per letter maar één spel, en deze lijst zal in alfabetische volgorde afgewerkt gaan worden… Ook in dit geval: hardcore modus.
Beide lijsten zijn gedeeltelijk opgesteld aan de tafel waaraan ik meestal op donderdagavond aan het spelen ben. Ik heb dan ook goede hoop dat beide lijsten ongeschonden het einde van het jaar halen.

Restant van 2013

Als toetje nog de spellen uit mijn top 10 van 2013 die in 2014 niet teruggekomen zijn in de top 10, met de respectievelijke plaats en aantal gespeelde potjes in 2014.

kolonisten-van-catan-box4. Kolonisten van Catan 6x (21e* / 3x)
4. The Resistance 6x (42e* / 1x)
6. Concept 5x (- / 0x)
6. Forbidden Island 5x (- / 0x)
9. Puerto Rico 4x (24e* / 2x)
9. Spellbound 4x (- / 0x)

Wil jij jouw lijst van 2014 online zetten, stuur deze dan door naar info@rollthedice.nl.