Orléans

Spelgegevens

orleans

Naam spel Orléans
Spelbedenker Reiner Stockhausen
Vormgeving Klemens Franz
Uitgever dlp games
Jaar van uitgave 2014
aantal spelers 2-4 leeftijd 12+ tijdsduur 90 minuten
prijs 50 soort spel Bag-building
gewonnen prijzen 2014 Golden Geek Best Innovative Board Game Nominee
gewonnen prijzen 2014 Golden Geek Best Strategy Board Game Nominee
gewonnen prijzen 2014 Golden Geek Board Game of the Year Nominee

Inleiding

Het spel speelt zicht af in de Frans stad Orléans tijdens de middeleeuwen. Het is de bedoeling om zo veel en vooral zo goed mogelijk de volgelingen in te zetten, er zijn monniken, ridders, boeren, … De speler die dit het beste doet is de winnaar.

De eerste indruk

De spelregels lijken op het eerste zicht best veel, maar eenmaal dat je begint te lezen merk je dat dit erg meevalt. Ze lezen erg vlot en zijn erg duidelijk. Af en toe is er wel een stukje uitleg dat beter op een andere plaats had gestaan.
Het spelmateriaal zelf is ook allemaal goed. Het spel is een bag-building. Je gaat tokens verzamelen en deze in een zak doen, in de hoop dat je later de juiste er uit trekt. De tokens zelf zijn van stevig karton, maar dit had beter van hout geweest. Mede door het grabbelen in de zak slijten ze makkelijk aan de randen. Het bord zelf is grafisch gezien matig, maar alles is erg duidelijk en overzichtelijk.

De voorbereiding

Het spelmateriaal - foto BGG
Het spelmateriaal – foto BGG

Elke speler krijgt een eigen planbord, eigen zakje voor de tokens, vier starttokens en vijf geld. De tokens, fiches en andere zaken worden zoals beschreven in de spelregels op het bord gelegd. Hierna kan het spel, wat achttien rondes duurt, beginnen.

Spelverloop

Het spel duurt achttien rondes en elke ronde bestaat uit zeven fases. Eigenlijk draait het hierbij vooral om de planningsfase en de actiefase. De andere fases is o.a. de nieuwe startspeler, inkomsten, …
Elke speler mag, naar gelang zijn status op een bepaald spoor een aantal werkers uit zijn persoonlijke trekzak halen. Deze mag hij dan op zijn planbord inzetten om er vervolgens de bijbehorende acties mee te doen.

Elke werker heeft een bepaalde kleur. Deze bepaalt waarvoor je deze mag inzetten, niet elke werker mag op alle plaatsen staan. In de planningsfase ga je deze, open, op je planbord inzetten. Dit doen alle spelers. Je kan dus zien wie inzet op welke actie.
Hierna mag elke speler om de beurt één actie doen, dit net zo lang tot iedereen gepast heeft of geen actie meer kan doen. Eenmaal dat je gepast hebt, mag je geen actie meer doen deze ronde.

Enkele acties zijn:
– Een extra werker nemen, afhankelijk van het soort werker (kleur) is er ook een privilege aan verbonden zoals: geld nemen, meer werkers mogen nemen uit je trekzak of locatietegels nemen, deze leveren extra actieplaatsen op alleen voor die speler.
– Reizen en gildehuizen bouwen, hiermee verzamel je grondstoffen die punten opleveren aan het einde van het spel.
– Werkers in het stadhuisplaatsen, zo ben je je werkers wel kwijt, maar ze leveren wel punten en of geld op.

Na achttien rondes volgt er een eindtelling om te bepalen wie Orléans gewonnen heeft.

Tips en opmerkingen

Persoonlijk planbord - foto BGG
Persoonlijk planbord – foto BGG
Het is niet makkelijk om op voorhand een winnende strategie uit te stippelen. Veel hangt af van want de andere spelers doen, maar ook van de werkers die je uit de zak trekt. Als dit niet meezit is het soms moeilijk om de geplande actie te doen.

Oordeel recensent

Zoals ik al aangaf, het spel heeft veel winnende strategieën. Je mag je hierbij zeker niet op één strategie concentreren en probeer vooral ook niet alle strategieën te gelijk te doen. Interactie tussen de spelers is er zeker, maar het is niet zo dat andere spelers echt alles kunnen blokkeren voor je.
De spelregels zijn op zich duidelijk geschreven, hoewel sommige termen toch voor interpretatie vatbaar zijn. We hebben ons gebaseerd op de Engelse spelregels en soms zijn we toch even naar de Duitse spelregels gaan kijken in de hoop dat dit verduidelijking geeft. Daarnaast staan sommige mogelijke opties, naar mijn gevoel, niet op de juiste plaats. Bijvoorbeeld achteraan i.p.v. bij de desbetreffende actie.
Als laatste nog even het spelmateriaal. De borden waarop gespeeld worden zijn mooi van kwaliteit. De werkers op zich ook, maar doordat dit kartonnen fiches zijn, werk dit niet prettig. Ook vallen ze niet echt op op het bord. Hier had ik persoonlijk liever houten speelstukken gezien.

Met dank aan dlp Games
Met dank aan dlp Games

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice