Spielewahnsinn 2015

spielewahnsinnOp 9 mei zijn we met zeven lede van Roll The Dice naar het Duitse Herne afzakt voor Spielewahnsinn 2015. Dit is een kleine beurs waar ook meteen een aantal Duitse kampioenschappen worden gehouden zoals het DK Bordspellen, 7 Wonders, … Vorig jaar hadden voor het eerst kennis gemaakt met deze beurs. Het was ons toen zo goed bevallen dat we dit jaar weer gegaan zijn.

Iets voor 10h00 kwamen we daar aan en konden na het kopen van een kaartje meteen naar binnen lopen. Na een rondje rondgelopen te hebben zag Wilfred het spel Mysterium liggen. Dit is een mix tussen Cluedo en Dixit. Een speler is de spelleider (de geest) en de andere spelers moeten van zichzelf proberen te achterhalen wie ze zijn waar ze zijn en welk mogelijk wapen ze bij hebben. De geest geeft hiervoor hints doormiddel van Dixit-achtige-kaarten. Als alle spelers dit weten, is het natuurlijk nog de vraag wie van de spelers de

Mysterium
Mysterium
moordenaar is, ook hier komen deze kaarten weer van pas. Het is een coöperatief spel, en het kan tot zeven spelers gespeeld worden. Portal heeft deze vorig jaar in Essen uitgebracht. Libelund/Asmodee komt dit jaar, vermoedelijk tijdens Spiel, met de Duitse versie. Wij hebben daarom nog het prototype gespeeld.

Aangezien een coöperatief spel eigenlijk niet weggelegd is voor mij, maar ze vertellen mij pas na de uitleg dat Mysterium coöperatief is, was het nu tijd voor iets luchtigs. Het tafeltje bij Spinderella, van Zoch Verlag, was vrij. Bij dit kinderspel probeer je om je drie mieren naar de overkant te krijgen, maar pas op voor Spinderella, zij hangt boven je en wil graag met de mieren spelen. Als dit Spinderella lukt, kan die mier weer opnieuw beginnen aan de tocht. Het bewegen van Spinderella gebeurt door twee spinnen boven haar, de ene bepaald de plaats, de andere de hoogte. Zowel het verzetten van de mieren als het bewegen van Spinderella gebeurd door dobbelstenen. Ondertussen zat een andere groep van ons Cacao te spelen.

Queen's Architect
Queen’s Architect
Hierna mocht er weer wat meer nagedacht worden en gingen we bouwen. Bij Queen’s Architect kruipen we in de huid van de grote architecten van weleer. We gaan op de arbeidsmarkt de beste werklui inhuren om zo als eerst de mooiste bouwwerken te maken. Hierdoor krijgen we roem, wat ons dan weer de overwinning oplevert. Het is wel weer een redelijke typische Queen Games. Niet al te moeilijke regels, je kan vrijwel meteen beginnen spelen, maar er zit toch voldoende diepgang in het spel.

Hierna even langs gegaan bij de enige Nederlandse standhouder die wij konden ontdekken, namelijk de stand van Martyn F. en Emma Games. Bij Martyn zijn stand lagen natuurlijk Limes en Oklahoma Boomers klaar, maar ook Epoch: Early Inventors. Dit was nog een prototype dat zo goed als klaar was. Bij dit spel ga je ver terug in de tijd en moet alles nog uitgevonden worden, van vishengel tot hakbijl. Zelf heb je een nomadenstam die rondreist en het land gaat ontdekken. Hierbij kunnen ook nieuwe zaken uitgevonden worden, wat het ontdekken en de zoektocht naar voedsel weer vergemakkelijkt. Gezien de tijd hebben we hier maar enkele rondjes van kunnen spelen, maar al zeker een goed idee van het spel gekregen. Ondertussen was de andere groep met Kingsport Festival bezig.

Epoch: Early Inventors
Epoch: Early Inventors
Als afsluiter hebben we nog een potje King of New York gedaan, waarna we het naastgelegen restaurant onveilig hebben gemaakt. Omdat het nog maar 19h00 was, en het de gewone spellenavond van Roll The Dice was, zijn we daar nog maar even door gegaan met spelen. Al bij al dus een erg geslaagde dag.

Voor de foto’s verwijs iedereen graag naar onze gekende fotopagina.

Spielewahnsinn 2016 gaat door op vrijdag 20 mei, zaterdag 21 mei en zondag 22 mei 2016. Voor meer informatie kan je op hun website terecht.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice