Waggle Dance

Spelgegevens

waggle dance

Naam spel Waggle Dance
Spelbedenker Mike Nudd
Vormgeving Mateusz Szulik
Uitgever Grublin Games Publishing
Jaar van uitgave 2014
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+r tijdsduur 90 minuten
prijs 25 soort spel Dice-placement

Inleiding

In Waggle Dance speel je een bijen kolonie die zo efficiënt mogelijk honing probeert te produceren. Hiervoor moet je tactisch produceert in je kolonie zou het spel nog wel eens kunnen verliezen!

De eerste indruk

De speldoos laat een prachtige tekening zien die mijn aandacht meteen trok op Spiel. Toen de doos werd open gemaakt werd duidelijk dat er net zoveel aandacht is besteed aan het spelmateriaal. Speciaal vervaardigen dobbelstenen en degelijke kaarten met prachtige illustraties met veel vrolijke kleuren.

De voorbereiding

Iedere spelen start met een kleine honingraat van 3 tegels en een aantal werkbijen (dobbelstenen). Het speelbord, bestaande uit losse kaarten, wordt in een vaste volgorde klaar gelegd in het midden van de tafel.

Spelverloop

waggle dance materiaalAlle spelers gooien tegelijk hun dobbelstenen en vervolgens mag de start speler beginnen met het inzetten van één of twee dobbelstenen, afhankelijk van de actie. Vervolgens doet iedere speler dit met de klok mee totdat iedereen al zijn dobbelstenen heeft ingezet.

Daarna worden de acties van boven naar beneden afgehandeld. Als de startspeler een dobbelsteen op de actie heeft ingezet dat mag deze als eerste. Zo niet dat is de eerste met de klok mee na de startspeler als eerste aan de beurt. Eerst wordt er honingraat gebouwd. Daarna worden er nieuwe bijen geproduceerd en eieren gelegd. Waarna de bloemen worden afgegaan om nectar te verzamelen.

De speler met de meeste bijen bij de desbetreffende bloem krijgt twee nectar blokjes. Is er een gelijkspel dan krijgen beide spelers één blokje. Deze blokjes mogen in een honingraat naar keuze gelegd worden.

Na dat er nectar is verzameld zijn er nog enkele acties om nectar blokjes te ruilen. Tegen andere kleur nectar of van honing raat te wisselen. Door het plaatsen van twee dobbelstenen met het zelfde aantal ogen op vier dezelfde nectarblokjes wordt honing geproduceerd. De nectarblokjes worden afgelegd en de lege honingraat wordt dan omgedraaid naar een gevulde honingraat.

Een dice workerplacement is voorspelbaar omdat je in het begin van de ronde de mogelijkheden van elke speler kunt zien. Om te voorkomen dat een speler helemaal te voorspellen is zijn er ook actie kaarten te verkrijgen als laatste actie. Deze laten je tijdens het plaatsten van de dobbelstenen of tijdens het afhandelen van de acties invloed uitoefenen.

Tips en opmerkingen

Het doel van het spel is zo snel mogelijk een x aantal honing produceren. Het is dan ook heel verleidelijk om veel bijen te produceren zodat je veel acties hebt. Mocht er echter een gelijkspel zijn aan het einde van het spel wint de speler met de minste bijen.

Onderschat niet de mogelijkheid om eieren en blokjes te ruilen om zo complete setjes nectar blokjes te verkrijgen. Als laatste tip, let op het aantal lege honingraden die je hebt. Want krijg je meer nectar dan je kwijt kunt, heb je een beurt verspeelt.

Voor het verloop van het spel is het handig om de voorraad dobbelstenen en stenen die in gebruik zijn duidelijk te scheiden. Zodat er geen verwarring kan ontstaan hoeveel er iedereen heeft. Dit is anders namelijk niet bij te houden.

Oordeel recensent

waggle dance detailEr is veel aandacht besteed aan het uiterlijk van het spel en door de pastel kleuren ziet het er erg vrolijk en simpel uit. Dit zou potentiele spelers kunnen afschrikken die naar meer uitdaging op zoek zijn. Echter wanneer je eenmaal aan het spel begonnen bent, zal het langzaam bij je doordringen dat er meer strategie in het spel zit dan je in eerste instantie zou verwachten. Voorspel je tegenstander en maak het beste van je eigen mogelijkheden.

Het spel loopt vloeiend en het geeft je echt het gevoel dat er goed over na is gedacht. Dit is terug te zien in hoe dicht de spelers tegen het einddoel aanzitten wanneer er iemand van de overwinning vandoor gaat.

Er kan nog wel een opmerking gemaakt worden over de actie kaarten. Ze zijn prachtig geïllustreerd, maar bij een eerste spel zullen ze nog niet voor zichzelf spreken. De handleiding zal daardoor veelvuldig de tafel rond gaan. Een samenvatting voor de spelers zou daarom handig zijn geweest.