Gencon 2015 De vergelijking

GenconBordVan 30 juli tot en met 2 augustus vond Gencon plaats. Ik was hier bij en in deze serie van artikelen vertel ik over mijn ervaringen.
Deze keer: Gencon Vs Spiel
Dan komt natuurlijk de uiteindelijke vraag: welke beurs is beter?
Niet verwonderlijk is het heel moeilijk om deze vergelijking te maken. Gencon is groter in bezoekersaantallen. Dit was vroeger niet te vergelijken omdat Gencon individuele personen telt en Spiel kijkt naar totale aantallen (dus iemand met een dauerkarte telt vier keer). Maar dit jaar heeft Gencon ook totale aantallen gepubliceerd. 197.000 tegen 158.000 van Spiel (in 2014).

TowerOfTShirtsDaarnaast is Gencon veel diverser, bij Spiel is bordspellen de absolute hoofdmoot en de rest (CCG’s, Roleplaying Games, Electronic Games, etc) mogen ook een beetje meedoen. Bij Gencon kan je vier dagen lang D&D spelen en niet eens merken dat er een hele conventie om je heen gaande is.
Je merkt ook dat uitgevers zich meer richten op Spiel voor bordspellen. Heel veel spellen die gepresenteerd worden op Gencon zijn pas te krijgen op/vanaf Spiel. Daarbij is het zo dat alle goede spellen zowel in Europa als Amerika uitkomen eventueel zit hier wel een vertraging in. Maar het is niet alsof we op het moment een tekort hebben aan spellen om uit te kiezen ;).
SpeelzaalOppervlaktes durf ik al helemaal niet te vergelijken. Spiel heeft immense hallen maar dat is allemaal verhuurde ruimte. Dus om 19.00 uur sluit de beurs en vertrekken alle bezoekers naar hun slaapplaats. Bij Gencon sluit de Vendor hall om 18.00 uur maar het spelen gaat continu door. Ik durf te wedden dat je om 4.00 uur ’s nachts gewoon bij een spelletje Funkenschlag kan aanschuiven (als je dat zou willen, hetgeen ik me niet voor kan stellen; het is natuurlijk wel handig als je een jetlag hebt).
De georganiseerde evenementen zijn een leuke toevoeging. Het geeft je de mogelijkheid om dingen te plannen die je graag een keer zou willen doen. En je weet meteen zeker dat je medespelers hebt. Tegelijkertijd is het ook een beperking (ik zou hier graag aan meedoen maar dat duurt 1,5 uur en ik heb over 1 uur een evenement). En voor ons voelt het natuurlijk vreemd om voor “demo’s” te betalen. Ik ben ook diep onder de indruk van het mega aantal vrijwilligers dat daar rondloopt en 16 of 32 uur van hun kostbare tijd opoffert om andere mensen te helpen spelen (in één of andere vorm).
Uiteindelijk komt het aan op smaak, denk ik. Kom je alleen voor bordspellen? Dan moet je naar Spiel. Wil je iets nieuws proberen zoals Artemis? Dan is Gencon the place to be.
Ga ik terug? Weet ik niet. Volgend jaar in ieder geval niet want het is wel een dure vorm van vakantie maar ik kan me voorstellen dat ik ooit nog wel een keer terug ga. Dit jaar heb ik me er in ieder geval prima vermaakt :).
Dit waren de verhalen die ik graag wilde delen. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust face-to-face of in de comments.
Met vriendelijke groet,
Wilfred

4 gedachten aan “Gencon 2015 De vergelijking”

  1. Bedankt voor de leuke verslagen. Klinkt als een te gekke belevenis die ik graag zelf ook eens zou meemaken.

Reacties zijn gesloten.