Deus

Spelgegevens

Deus_box

Naam spel Deus
Spelbedenker Sébastien Dujardin
Vormgeving Maëva da Silva
Christine Deschamps
Paul Laffond
Ian Parovel
Uitgever Pearl Games
Jaar van uitgave 2014
aantal spelers 2-4 leeftijd 14 tijdsduur 90 minuten
prijs 40 soort spel Kaarten, gebieden controleren
gewonnen prijzen 2014 Golden Geek Best Strategy Board Game Nominee
gewonnen prijzen 2014 Golden Geek Board Game of the Year Nominee
gewonnen prijzen 2014 Meeples’ Choice Nominee
gewonnen prijzen 2015 Kennerspiel des Jahres Recommended

Inleiding

Bij Deus probeer je met de kaarten die je hebt, je macht op het bord zo goed mogelijk te verdelen. Ook zal je de hulp van de goden nodig hebben om het spel te kunnen winnen. Zorg daarbij dat je van alle krachten gebruik kunt maken en zo ook meerdere tempels kunt bouwen.

De eerste indruk

Deus-opzet
Als het materiaal ziet er netjes uit, stevige kaarten, mooie houten speelstukken. Het spelbord is variabel op te maken en bestaat uit stevige tegels. De spelregels zijn duidelijk en de voorbeelden helpen hier zeker bij.
Als alle tempels gebouwd zijn, volgt er een puntentelling. De speler met de meeste punten wint.

De voorbereiding

Ieder speler krijgt een spelersbordje, zijn gebouwen, geld, wat grondstoffen en vijf startkaarten. In het midden van de tafel komt het speelbord te liggen. De grootte is afhankelijk van het aantal spelers. De kaarten, grondstoffen en het geld komen binnen handbereik van de spelers te liggen. Na het bepalen van de startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

Om de beurt speelt elke speler een of meerdere kaarten uit. Afhankelijk daarvan kan hij een bepaalde actie uitvoeren. Hierna is de volgende speler aan de beurt.

Een kaart kan op twee verschillende manieren uitgespeeld worden. Als versterking van je eigen mensen en gebieden of om hulp van de goden te vragen.

Deus_kaarten

Versterking


Hierbij mag je maar één kaart spelen. Deze leg je dan aan bij de juiste kleur op je spelersbord. Er moet van die soort ook nog een gebouw beschikbaar zijn. Het gebouw bouw je dan op een van de velden op het speelbord. Daarna mag je alle kaarten die bij dit type gebouw/bij die kleur liggen uitvoeren, met de onderste (de eerst gespeelde) kaart eerst. De kaart die je net gespeeld hebt, komt dus al laatste aan de beurt.
Deze kaarten betaal je met geld en/of grondstoffen. De acties zijn heel verschillend van krijgen van grondstoffen of geld, tot het halen van punten op het bord of bij andere spelers.

Hulp van de goden


Hierbij mag je meerdere kaarten uitspelen. Door deze actie te kiezen ga je grondstoffen, kaarten, geld of punten krijgen, plus extra gebouwen om later te kunnen inzetten als versterking. Afhankelijk van de kleur van de bovenste kaart die je speelt, mag je een bepaalde actie uitvoeren. Deze mag net zo veel keer gedaan worden als dat je extra kaarten er bij aflegt.
Na het uitvoeren van deze actie mag je aanvullen tot vijf handkaarten.

Bouwen van tempels


Dit gebeurd op eenzelfde manier als het spelen van een versterking. Hiervoor zijn speciale tempelkaarten in het spel. Deze leveren aan het einde van het spel maximaal twaalf punten per kaart op. Om zo een tempelkaart te mogen spelen, moet je minsten van elke andere soort kaart er zeker één gespeeld hebben.

Het spel eindigt zodra alle tempels gebouwd zijn. De lopende ronde wordt afgespeeld en daarna zijn alle spelers nog één keer aan de beurt. Ondanks dat de tempels op zijn, kan je met de kaarten nog wel gewoon tempels bouwen. Zij tellen niet mee als een gebouw, maar kunnen nog wel punten opleveren.

Tips en opmerkingen

Zorg dat je van alle gebouwen wat bouwt om zo meerdere tempels te mogen bouwen, want dit zijn op het einde van het spel de grote klappers voor de puntentelling.

Het maken van “motortje” is erg handig om veel punten, geld of grondstoffen te verzamelen, maar de gebouwen per soort zijn beperkt, dus na maximaal vijf keer is het motortje ook dood.

Oordeel recensent

Deus_bordDeus is, door de vele kaarten met tekst, niet geheel taalonafhankelijk. De symbolen zijn vaak duidelijk, maar de tekst helpt, zeker bij de eerst potjes. De vertaling is goed gedaan, maar soms zijn gebruikte termen niet altijd even handig gekozen. Zo is er een type dat “veld” heet. Hier wordt bedoeld een graanveld of akker en niet een gebied op het bord.

Het spel is erg leuk en vlot te spelen. De uitleg voor nieuwe spelers is ook beperkt en na een rondje heeft iedereen het spelprincipe onder de knie. Ook de spelregels zijn zeer duidelijk en laten je eigenlijk meteen beginnen.

Foto’s: boardgamegeek.com

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice