7-Street

7 street

Spelgegevens

Naam spel 7 Street
Vormgeving Martijn Hoogeveen
Uitgever 10 Productions
Jaar van uitgave 2015
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 60 tot 90 minuten
prijs 10 soort spel set collection game; cardgame

Inleiding

7 Street is een spel dat is gebaseerd op het kaartspel Canasta. Het doel van het spel is om 5000 punten te scoren. Dit doe je doormiddel van het uitspelen van setjes van de zelfde soort kaarten uit te leggen. Maar ben opgelet want je kaarten scoren pas als je minimaal een setje hebt van zeven kaarten. Lukt het niet om een “7 Street” te krijgen voordat de spelronde is afgelopen zijn al de uitgespeelde kaarten minpunten! Het is een spel met tactiek en een klein beetje geluk.

De eerste indruk

De vrolijke kleuren van de kaarten vormen een sterk contrast met het zwart van het doosje. Ze trekken dan ook meteen je aandacht. De inlay van het doosjes is over nagedacht, doormiddel van een lipje kun je deze in het midden oplichten en de kaarten en gemakkelijk uit halen. De kaarten zijn van een goede kwaliteit en hebben een duidelijk opdruk.

De voorbereiding

De kaarten worden geschud en iedere speler krijgt een aantal kaarten gedeeld, afhankelijk van het aantal spelers. Bij vier speler worden er elf kaarten gedeeld. Mocht een speler een “100 kaart” gedeeld krijgen, dan legt hij deze naast zich neer en pakt hij een nieuw kaart. De overige kaarten worden in een gedekte trekstapel in het midden van de tafel gelegd. De bovenste kaart van deze stapel wordt open naast de stapel gelegd, dit vormt de aflegstapel. Wanneer er met vier spelers wordt gepeeld, speel je in teams van twee. Met minder spelers wordt er individueel speelt.

Spelverloop

7 streetDe speler links van de deler mag nu het spel beginnen. Hij trekt twee kaarten en kijkt vervolgens of hij minimaal 50 punten aan setjes op tafel kan leggen. Een setje bestaat uit minimaal drie kaarten van het zelfde nummer. Het puntenaantal wat een kaart oplevert staat apart vernoemd op de kaart zelf. Eén tot en met vier levert bijvoorbeeld vijf punten op per kaart. Wanneer een speler klaar is met zijn beurt legt hij een kaart af op de aflegstapel. De speler met de klok mee is nu aan de beurt. Met vier spelers is dit iemand van het andere team. Deze doet de zelfde handelingen uitvoeren.

Wanneer een speler “op tafel” is krijgt hij in het begin van zijn beurt een keuze uit een nieuw actie. In plaats van het pakken van twee kaarten mag hij ook een nieuw setje maken met de bovenste kaart van de aflegstapel. Voorwaarde is wel dat hij twee kaarten heeft van dat nummer. Wordt deze actie gekozen dan is automatisch de gehele aflegstapel van deze speler. Ligt er een joker of 0-kaart op de aflegstapel dan is deze actie niet mogelijk.

Een spelronde eindigt wanneer een speler al zijn kaarten heeft uitgespeeld heeft of als de trekstapel op is. Nu wordt er per speler of team de punten opgeteld. Om punten te scoren moet een speler of team minimaal één set van zeven kaarten hebben verzamelen. Zolang ze dit niet hebben gedaan zijn al hun setjes minpunten waard. Al de kaarten op hand zijn altijd minpunten waard aan het einde van een ronde. Naast de punten op de kaarten zijn er nog bonus punten voor een 7 Street en voor de speler die de ronde eindigt.

Het spel wordt doorgespeeld totdat iemand 5000 of meer punten heeft behaald.

Tips en opmerkingen

Wanneer het spel voor het eerst gespeeld wordt dan zal de neiging van de speler zijn om zo snel mogelijk met zoveel mogelijk punten op tafel te komen. Dit lijkt een juiste keuze, echter de tegenstander weet nu precies welke kaarten hij veilig kan afleggen. Dit beperkt jou kans om de aflegstapel te kunnen pakken aanzienlijk. Een grote aflegstapel in handen krijgen kan je de overwinning geven. Houd setjes daarom op je hand ook al zou je ze graag uitspelen. Let wel van elk getal zijn maar acht kaarten, dus vergeet niet te tellen hoeveel kaarten er al op tafel en in de aflegstapel zitten.

Dit spel werd ons geschonken door 10-Productions
Dit spel werd ons geschonken door 10-Productions

Oordeel recensent

Spellen die zijn gebaseerd op een bekend kaartspel hebben bij mij geen voorkeur. Je kunt het namelijk net zo goed met een stokkaarten spelen. Zelf heb ik nog nooit canasta gespeeld wat mijn oordeel misschien beïnvloed maar 7 Street is in mijn ogen een goed uitgewerkt spel. Wat misschien wel gebaseerd is op een bekend kaartspel maar ze hebben met hun uitwerking er wel een eigen draai aan gegeven. De kaarten zijn duidelijk en helpen je het spel goed te spelen. Dit maakt het spelletjes in mijn ogen voor het grote publiek meer toegankelijk.