Trains

Spelgegevens

Trains_box

Naam spel Trains
Spelbedenker Hisashi Hayashi
Vormgeving Ikaan Studio
< td>

Ryo Nyamo
Uitgever Alderac Entertainment Group (AEG)
Jaar van uitgave 2012
aantal spelers 2-4 leeftijd 12+ tijdsduur 45 minuten
prijs 40 soort spel Deck building
gewonnen prijzen 2012 Meeples’ Choice Nominee
gewonnen prijzen 2013 Golden Geek Best Card Game Nominee
gewonnen prijzen 2014 Origins Awards Best Board Game Winner

Inleiding

Bij Trains is het de bedoeling om een zo goed mogelijke set kaarten te verzamelen om zo het beste spoornet uit te bouwen. Helaas krijg je hierdoor ook “afval” in je stapel kaarten waar je weinig mee kan. Wie op het einde van het spel de meeste punten weet te scoren mag zich winnaar van Trains noemen.

De eerste indruk

De doos ziet er aantrekkelijk uit. De achterkant laat een mooi voorbeeld zien. Binnenin valt meteen op dat er een goede indeling is. De doos zit zeker nog niet vol en er is meer dan ruimte genoeg voor uitbreidingen. Om te voorkomen dat de kaarten los in de doos gaan zitten, zijn er tussenstukken van schuim bij om alles vast te zetten. De kaarten zelf zijn van duurzaam papier wat slijtage langer tegenhoudt. Het spelboord is ook degelijk. Jammer dat dit in een rechthoek is gevouwen terwijl de doos vierkant is. Dus deze kan wat heen en weer schuiven.

De voorbereiding

Trains_bordElke speler krijgt een vaste set van tien startkaart en vormt hiermee een trekstapel. De overige basiskaart worden per soort in stapels naast het speelbord gelegd. Via de “randomizer”-kaarten worden willekeurig zeven kaarten getrokken. Deze kaarten komen ook naast het bord te liggen. Elke speler krijgt ook nog een setje blokjes die treinsporen voorstellen.
Elke speler kiest met een van zijn blokjes een startplaats op het bord. Hierna kan het spel beginnen.

Spelverloop

Aan het begin van je beurt heb je vijf kaarten op hand, met deze kaarten moet je het deze ronde doen. Je mag in je beurt eigen alles doen wat op de kaarten staat. Enkel voorbeelden zijn: Spoor aanleggen, station uitbreiden, extra kaarten trekken, … gezien de hoeveelheid kaarten in het spel, kan ik niet op alle kaarten ingaan. De uitleg op de kaarten is zeer duidelijk.
Sommige kaarten hebben ook een geldwaarde. Hiermee kan je nieuwe kaarten uit de algemene voorraad kopen. Het maakt niet uit hoeveel, zolang je ze maar kan betalen. Deze worden direct op je persoonlijke dichte aflegstapel gelegd en komen dus later in het spel op hand.
Als je, door het spelen van een kaart, je spoornet mag uitbreiden, kunnen hier kosten aan verbonden zijn, omdat je bijvoorbeeld over water gaat. Deze moeten ook met kaarten met een geldwaarde betaald worden.
Het kan zijn dat je bij het uitvoeren van bepaalde kaarten ook “waste” krijgt. Wast, oftewel afval, komt ook gewoon in je aflegstapel en later dus ook weer in je trekstapel. Vervelend om in je hand te krijgen, want hier kan je eigenlijk niets mee, tenzij een kaart op hand iets anders zegt. Als je te veel wast vast hebt, mag je ook een ronde passen en al het waste wat je op dat moment in je hand hebt terug leggen op de algemene stapel. Hiermee is je beurt dan ten einde.

Voorbeeld van een kaart
Voorbeeld van een kaart
Op het einde van je beurt leg je alle gespeelde kaarten en kaarten die je nog op hand hebt, op je eigen aflegstapel. Hierna neem je vijf nieuwe kaart en kan je je volgende ronde alvast wat plannen. Heb je niet genoeg kaarten in je trekstapel, schudt dan je aflegstapel, dit wordt dan je nieuwe trekstapel.
Het spel eindigt zodra er vier stapels kaarten op zijn, of zodra alle stationsuitbreidingen op zijn, of zodra een speler door zijn blokjes, sporen is. Hierna volg nog een puntentelling. De speler met de meeste punten wint.

Tips en opmerkingen

Zorg dat je op tijd begint met het kopen van punten, ook weer niet te vroeg, want zowel de puntenkaartenals de waste die je er bij krijgt zijn niets waard tijdens het spellen en zitten dus in de weg in je hand.
Zelf heb ik een “persoonlijk bord” per speler gemaakt met de extra kosten voor het leggen van de sporen en ook een duidelijk plaats voor de gespeelde kaarten, de trekstapel en de aflegstapel. Dit om vergissing te vermijden. Dit hand eigenlijk standaard in de doos moeten zitten.
Inmiddels is er ook een variant/uitbreiding, Trains Sunrise, en zijn er ook losse speelborden te koop en te downloaden. Dit vergroot de variatie.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door AEG
Dit spel werd ons geschonken door AEG
Ik zie bij veel mensen al de vraag: is dit niet Dominion. Ja dit is een variant op Dominion, maar met toch voldoende verschil om een nieuw spel te hebben. Bij Dominion heb je een vaste actie van “speel 1 kaart” en “koop 1 kaart”, terwijl bij Trains hier standaard geen beperking op zit. Daarnaast komt bij Trains ook het hele aspect van het speelbord met de sporen en stations. Dit zorgt ook voor veel variatie, extra punten en een nieuwe tactiek van spelen. Persoonlijk ben ik meer favoriet van Trains dan van Dominion. Ondanks dat Trains in het Engels is, heb ik wel het gevoel dat het vlotter speelt dan Dominion. Ook het art-werk past meer in mijn straatje en nodigt mij eerder uit om het te spelen.

© foto’s Boardgamegeek.com

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice