Between Two Cities

Spelgegevens

doos

Naam spel Between Two Cities
Spelbedenker Matthew O’Malley en Ben Rosset
Vormgeving Beth Sobel
Uitgever Morning Players
Jaar van uitgave 2015
aantal spelers 1-7 (14) leeftijd 8+ tijdsduur 30 minuten
prijs 30 soort spel steden bouwen, tegels leggen, drafting

Inleiding

De beginjaren van de 19e eeuw zijn een tijd waarin wereldsteden strijden om prestige. Steden verreizen uit het niets en bestaande steden worden opgeknapt. Je bent een wereldwijd bekend stedenbouwkundige en je wordt door twee verschillende steden gevraagd om de stadscentra te herbouwen. Voor zulke belangrijke projecten is de expertise van twee personen nodig, dus voor beide steden werk je samen met iemand anders. Wie verdeeld zijn aandacht het best over de twee steden en maakt daarmee twee indrukwekkende nieuwe stadscentra?

De eerste indruk

De eerste indruk is een hele goede. De regels zijn kort en bondig en zo simpel dat de samenvatting op de achterkant van de regels samen met de puntentelling op een apart overzichtje genoeg is om het spel te spelen. Aan alles is te zien dat er over de vormgeving is nagedacht. Omdat het een spel is waarbij samenwerken met de buren erg belangrijk is (zie verderop), zou het een spelbreker kunnen zijn als twee sterke spelers naast elkaar komen te zitten. Daar is over nagedacht en er zijn 15 kaarten toegevoegd die de zitvolgorde bepalen (alfabetische volgorde geboordestad, wie het verste reist naar het werk enz.). Niet noodzakelijk, maar wel netjes en laat zien dat de bedenkers en uitgever voor kwaliteit gaan.

De voorbereiding

Voor de verandering wordt het speelbord eens niet midden op tafel gelegd zodat iedereen er bij kan. Sterker nog, het enige bord is het scorebord en de beste plek is ergens aan de rand van de tafel zodat er maar 1 persoon bij kan. Ook heel raar: er wordt geen kleur/pion gekozen, maar de pionnen komen tussen de spelers in te staan. En nu de moeilijkste regels: de pionnen stellen geen spelers voor, maar steden. Steden krijgen punten, niet spelers. Er is geen enkele aanduiding voor de spelers en je bouwt niet aan je eigen stad. Zo, hebben we dat vast gehad. Nu iedereen bekomen is van de schrik van deze vreemdheid, kunnen we verder met de simpele regels, het spelverloop.

Spelverloop

stad in aanbouwBetween Two Cities is een drafting spelletje, wat inhoudt dat de tegels doorgegeven worden. Aan het begin van ronde 1 krijgt elke speler zeven tegels. Daarvan worden er twee gehouden en de rest wordt doorgegeven naar links. Als iedereen dit gedaan heeft, worden de gekozen tegels opengelegd en gaan de spelers bepalen welke tegel in welke stad wordt aangelegd. Aangezien steden gebouwd worden in samenwerking met de buren is het verstandig te overleggen.

Nadat alle tegels aangelegd zijn, al dan niet in overleg, pakt elke speler de vijf overgebleven tegels van de rechterbuur, bekijkt ze en kiest er weer twee uit. Wederom wordt alles aangelegd, en de drie laatste tegels worden gepakt. Na het kiezen van twee tegels blijft er dan nog een over, die gaat uit het spel.

In ronde 2 krijgt iedere speler drie dubbele tegels. Er worden er weer twee uitgekozen en de laatste wordt afgelegd. Ronde 3 is hetzelfde als ronde 1, maar er wordt nu naar rechts doorgegeven.

Dan het plaatsen van tegels. Elke tegel moet juist georiënteerd zijn (vooral belangrijk bij de dubbele tegels) en de stad moet een 4×4 raster worden. Er zijn zes verschillende soorten tegels: winkels, fabrieken, horeca/entertainment, kantoren, parken en huizen. Elk type heeft zijn eigen mechanisme om punten te scoren. Winkels bijvoorbeeld moeten in een rechte lijn geplaatst worden om maximale punten waard te zijn. Huizen mogen dan weer niet naast een fabriek liggen.

Met 14 spelers op de Roll The Dice zondag
Met 14 spelers op de Roll The Dice zondag
Aan het eind van ronde 3 worden per stad de gehaalde punten geteld op het scorebord. En vooral bij grote aantallen spelers is dit het makkelijkst als het door 1 persoon gedaan wordt, anders wordt het een grote warboel. Vervolgens kijkt elke speler welke van zijn twee steden de laagste score heeft gehaald, dat zijn je overwinningspunten. De speler met de meeste overwinningspunten heeft het spel gewonnen. Bij gelijke stand ga je kijken naar de tweede stad van de gelijke spelers, de speler met het hoogste puntenaantal van de tweede stad wint dan.

Tips en opmerkingen

Overleg goed met de buren over de strategie voor elke stad. Er zijn zes manieren om punten te scoren, maar het is niet verstandig om van alles een beetje te hebben. Beste is een paar soorten uit te kiezen en daar volledig op te spelen. En omgekeerd is het ook erg onverstandig om met twee steden dezelfde strategie te volgen.
En verdeel natuurlijk goed de aandacht tussen de beide steden. Een stad met 80 punten is leuk, maar als daardoor de tweede stad maar 30 punten heeft ga je het spel jammerlijk verliezen.

Oordeel recensent

14 spelers, de score
14 spelers, de score
Between Two Cities is een typisch een spel wat makkelijk te leren is, maar moeilijk te winnen. Regeltechnisch is het heel simpel, maar het overleggen en het bouwen van twee gelijkwaardige steden is toch nog best lastig. En het maakt niet uit met hoeveel spelers er gespeeld wordt, het spel duurt een half uurtje. Daarbij komt nog dat ons exemplaar (en elk ander Spiel 2015 exemplaar) een extra set tegels heeft waardoor het zelfs met 14 spelers gespeeld kan worden. En ook dan duurt het maar een half uur. Wat wel aan te raden is, is om een extra persoon te hebben die de rol van spelleider op zich neemt. Gewoon om wat orde te houden.
Al met al een erg goed en compleet spel wat door de korte speelduur en de vlotte manier van spelen vaak op tafel zal komen.
Dit spel werd ons geschonken door Morning Players
Dit spel werd ons geschonken door Morning Players