Hive

Spelgegevens

Naam spel Hive
Spelbedenker John Yianni
Vormgeving John Yianni
Uitgever Gen42 Games
Jaar van uitgave 2001
aantal spelers 2 leeftijd 9+ tijdsduur 20 minuten
prijs 25 soort spel tegel plaatsing, tactisch verplaatsing
gewonnen prijzen 2007 Juego del Año Finalist
gewonnen prijzen 2007 Golden Geek Best 2-Player Board Game Nominee
gewonnen prijzen 2006 Spiel der Spiele Hit für Zwei Recommended
gewonnen prijzen 2006 Mensa Select Winner
gewonnen prijzen 2003 International Gamers Award – General Strategy: Two-players

Inleiding

Hive is een zeer verslavend strategiespel voor twee personen. Iedere speler beschikt over verschillende insectentegels waarmee hij de koningin van zijn tegenstander probeert in te sluiten. Echter elk insect heeft een andere manier van bewegen, wat het spel een enorme variatie geeft.

De eerste indruk

De grote speelstukken zien er solide uit en zijn verpakt in een handig tasje wat makkelijk dicht ritst. De speelstukken zijn goed van elkaar te onderscheiden en de symbolen zijn zeer sprekend. De handleiding is duidelijk en er worden in de handleiding genoeg voorbeelden gegeven. Het spel zit origineel ook nog in een grote doos welke in mijn ogen overbodig is.

De voorbereiding

Haal de stukken uit de zak en sorteer ze op kleur. Elke speler pakt een kleur stenen. Je bent nu klaar om te beginnen.

Spelverloop

Doel van het spel is om de bij (koningin) van de tegenstander met andere stukken in te sluiten. Dit mogen alleen stukken van jezelf, van je tegenstander of een combinatie van stukken zijn.

De spelers beginnen eerst om beurten met het plaatsen van 4 stukken waarbij alleen het eerste geplaatste stuk dat van de tegenstander mag raken. Daarnaast is het verplicht dat de koningin deel uit maakt van deze eerst vier stenen. Hoe de stukken geplaatst worden is geheel aan de speler.

Na het plaatsen van de vier stukken per speler komt er een nieuwe actie mogelijkheid bij, het verplaatsen van de stukken. Elke stuk kan op een andere manier verplaatst worden. Bij het verplaatsen van speelstukken mogen wel de stukken van de tegenstander worden aangeraakt. Bij het plaatsen van nieuwe stenen mag dit niet.

Bij het verplaatsen van stuken mag nooit een gat ontstaan waarbij speelstukken geïsoleerd komen te liggen van de rest van kolonie.

Tips en opmerkingen

Probeer je speelstukken niet in lange rijen te leggen. De tegenstander kan hier simpelweg een eigenspeelstuk bij aansluiten en vervolgens liggen al je speelstukken vast.

De kever is een zeer krachtig speelstuk. Je kunt er namelijk mee op de koningin gaan staan en daarmee speelstukken direct bij de koningin neer leggen.

Oordeel recensent

Het spel ziet er solide uit en zo speelt het ook. De regels zijn simpel en hierdoor ligt de moeilijkheid van het spel ook geheel in de handen van de spelers zelf. Een fantastisch twee speler spel wat elke keer weer anders speelt. Ook speel je een potje Hive binnen 20 minuten of soms minder uit. Dit geeft de verliezer de kans voor een revanche.

Naast de grote uitvoering is er ook Hive: pocket. Deze is een stuk makkelijker mee te nemen. Tevens zitten daarbij een twee bonus insecten bij welke je niet standaard in de basis hebt zitten.