Pecunia Non Olet (2nd edition)

Spelgegevens

Naam spel Pecunia Non Olet
Spelbedenker Christian Fiore
Knut Happel
Vormgeving Christian Fiore
Uitgever Noris Spiele
Jaar van uitgave 2016
aantal spelers 2-6 leeftijd 8+ tijdsduur 20-40 minuten
prijs 30 soort spel Card management

Inleiding

Het leven van een Romein is niet makkelijk. En het leven van een Romeinse latrine eigenaar nog veel minder. Al die zeurende klanten… “Ik ben een senator, ik poep niet naast een slaaf”… “Wij vrouwen willen gezellig samen naar de wc”… “Ik ben Julius Caesar, en ik ga niet voordat al die samenzwerende senatoren weg zijn”. En dan is er nog het tempo! Sommige mensen lijken een eeuwigheid te blijven zitten. En dan gaan ze eindelijk, en dan blijkt dat ze amper kunnen betalen! Nee nee, het leven van een Romeinse latrine eigenaar is zeker geen pretje.

De eerste indruk

Deze second edition is een heruitgave van het spel uit 2005, toen nog van Goldsieber Spiele. In de basis is het hetzelfde spel, maar er zijn wat toevoegingen gedaan, daarover later meer. Grootste verschillen die meteen opvallen zijn de grotere doos (was niet nodig) en de drukfouten zijn eruit gehaald. Er staat nu ook op de doos dat het spel tot 6 spelers is.

De voorbereiding

Er zijn Romeinenkaarten en actiekaarten, deze stapels worden beide geschud en als dichte stapel op tafel gelegd. Iedere speler krijgt een latrine met 3 plaatsen, 2 klanten op de latrine en een wachtrij met 5 mensen en 2 actiekaarten. Op elke Romein staat aangegeven hoeveel rondemarkers (drollen) er op de kaart komen te liggen en hoeveel de Romein betaalt als hij klaar is met poepen.

Spelverloop

Een beurt is redelijk eenvoudig. Als eerste wordt van elke Romein op de latrine een drol verwijderd. Wordt de laatste drol afgelegd, dan betaalt de Romein een x aantal sestertiën (geld) en wandelt een paar kilo lichter weer naar buiten. Vervolgens neemt de eerste Romein uit de wachtrij plaats op de latrine en krijgt zijn bijbehorend aantal drollen.
Een paar restricties op het plaatsen van klanten: senatoren en slaven mogen nooit naast elkaar en vrouwen mogen met zijn tweeën op een plaats. Als de eerstvolgende wachtende niet kan plaatsnemen, blijft die plaats vrij. Er wordt niet voorgedrongen in het oude Rome!

Om het allemaal net wat interessanter te maken, mag je tijdens je beurt actiekaarten spelen en daarmee bijvoorbeeld Romeinen verbannen uit je toilet en naar een andere wachtrij sturen. Of een Romein 2 extra drollen geven (rotte vis!) of juist een Romein laten afknijpen door de grote haast (2 drollen extra verwijderen).

Aan het eind van je beurt pak je dan nog een nieuwe actiekaart en dan is de volgende speler aan de beurt. Dit duurt steeds net zo lang tot iemand 20 sestertiën heeft, die speler heeft dan gewonnen.

Tips en opmerkingen

De mensen die de oude versie kennen zullen tot nu toe nog niet veel nieuws gelezen hebben. De vernieuwing van deze versie zit hem in de 5 uitbreidingsmodules die standaard al in de doos zitten. Zo is er een module met Very Important Romans, zoals Julius Caesar, Cleopatra, Brutus en Spartacus.
Een andere is bijvoorbeeld de module met latrine upgrades. Zo kun je een houten splinter toevoegen aan een toilet zodat mensen daar een ronde korter blijven zitten. Of je kunt een fonteintje toevoegen voor extra geld.

Oordeel recensent

Pecunia Non Olet is (nog steeds) zeker geen briljant spel. Zoiets als een runaway leader syndroom is wel degelijk aanwezig en het spel is met de Romeinkaarten en actiekaarten heel erg geluksafhankelijk.

Je moet dit spel dan ook vooral niet al te serieus nemen. Alle Romeinen en actiekaarten hebben namen die allemaal binnen dezelfde heerlijk flauwe humor vallen. Legendarisch is slaaf Immobilix, die met 5 rondes toch wel echt heel erg lang blijft zitten voor 1 schamel muntje. Gooi er nog een paar keer een rotte vis op en de man blijft rustig het hele spel zitten.

Dit spel werd ons geschonken door Noris Spiele

Pecunia Non Olet is een goede filler of afsluiter van een avond. Het speelt vlot, het spel duurt niet lang en de humor werkt goed (als je van dit soort humor houdt natuurlijk). Tegelijkertijd bieden zeker de 5 uitbreidingsmodules voldoende diepgang en afwisseling om het spel leuk te houden. Laat het spel echter alsjeblieft liggen als je een strategische uitdaging zoekt, want anders wordt je diep teleurgesteld.