Arboretum

Spelgegevens

Naam spel Arboretum
Spelbedenker Dan Cassar
Vormgeving Philippe Guérin
Chris Quilliams
Uitgever Z-man Games
Jaar van uitgave 2015
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 30 minuten
prijs 20 soort spel Kaartspel

Inleiding

In dit spel gaan spelers proberen het mooiste arboretum te maken. Een arboretum is een collectie van bijzondere bomen en planten. Deze kunnen echter pas echt gewaardeerd worden als ze langs een route te bewonderen zijn.

De eerste indruk

De kaarten

Arboretum maakt een goede eerste indruk. De speelkaarten zijn van een stevig karton en de tekeningen van de bomen zijn van hoge kwaliteit. De handleiding is compact en geeft duidelijk de regels weer. Daarnaast is de inlay zo gemaakt dat alles precies in het doosje past.

De voorbereiding

Afhankelijk van het aantal speler worden een aantal boomsoorten gebruikt in het spel. De kaarten worden geschud en elke speler ontvangt 7 kaarten. Er wordt een start speler bepaald en bij de andere spelers wordt een kaart op de aflegstapel gelegd. (Het laatste deel van deze voorbereiding is in de nieuwe regels weggehaald door de bedenker van het spel om het voordeel van de startspeler te mitigeren.)

Spelverloop

Doel van het spel is om een aaneensluitende pad van oplopende nummers te maken met aan het begin en aan het eind van dit pad dezelfde boomsoort. De kaarten zijn genummerd van 1 tot en met acht.

Een speler trekt in zijn beurt twee kaarten, dit kan zowel van de trek- als aflegstapels zijn. Daarna moet de speler een kaart in zijn arboretum leggen. De eerste kaart is vrij te leggen, de kaarten die volgen moeten horizontaal of verticaal aansluiten aan een reeds geplaatste kaart. Daarna moet de speler een kaart op zijn aflegstapel leggen.
Het spel eindigt na de speelbeurt van de speler die de laatste kaart van de trekstapel heeft getrokken.

Bij de eindscore wordt per boomsoort gekeken welke speler de meeste puntenwaarde op handen heeft van deze boomsoort. De speler met de hoogste puntenwaarde verwerft het recht op het scoren van een pad van deze boomsoort. Het kan zijn dat de speler geen enkele kaart van deze boomsoort in zijn arboretum heeft. Er zijn mogelijkheden om extra punten te scoren door bepaalde kaarten te plaatsen.

Tips en opmerkingen

Het spel kan zeker met vier spelers vrij plotseling over zijn. Zorg er dus voor dat je dit goed in de gaten houdt. Zeker omdat je alleen je punten daadwerkelijk scoort als je ook de meeste punten op handen hebt bij de eindscore.

Een pad hoeft absoluut niet recht te lopen zolang het maar numeriek oplopend is. Begin daarom ook niet met een 1 of een 8 aangezien hier maar 1 ander nummer aangelegd kan worden.

Oordeel recensent

Een mooi uitgevoerd kaartspel wat met de juiste spelers een grote uitdaging geeft om überhaupt punten te scoren. Het spel eist van je dat je de tegenstander niet uit het oog verliest. Wat heeft deze nog op hand en kan ik zorgen dat hij eventueel niets scoort met zijn grootste pad. Dit maakt het voor mij een spel wat zeker niet mag ontbreken in een bordspelspeler zijn collectie die van een compact verpakte uitdaging houdt.