Frogriders

Spelgegevens

Naam spel Frogriders
Spelbedenkers Asger Harding Granerud
Daniel Skjold Pedersen
Vormgeving Alexander Jung
Uitgever Eggertspiele/Pegasus Spiele
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 30 minuten
prijs 30 soort spel familiespel

Inleiding

Diep in de noordelijke bossen leeft een Elfenstam genaamd Frogriders. Ze leven al lang in vrede, maar hebben een grote militaire historie. Om deze historie te eren houden ze elke lente een schijn veldslag, waarin verschillende tactici proberen zichzelf te bewijzen als beste veldheer.

De eerste indruk

Het is heel persoonlijk natuurlijk, maar ik vind het artwork erg mooi. Het past erg goed bij de sfeer van het spel. De doos is veel te groot, maar Eggert/Pegasus heeft wel keurig voor Duitse en Engelse regels gezorgd. Overigens stellen de regels niet zo veel voor. Het blijft natuurlijk wel een familiespel.

De voorbereiding

Het bord toont een soort grid van lelieblaadjes. Op elk blad wordt een kikker geplaatst, behalve op het middelste blad. Er worden wat speciale kaarten opengelegd (de rest vormt een dichte trekstapel) en er worden overwinningskaarten uitgedeeld.

Spelverloop

Frogriders kent een heel simpel spelprincipe. Je mag maximaal twee dingen doen in je beurt waarvan de eerste optie verplicht is.
Als eerste spring je met een kikker over een andere kikker naar een leeg blad, en je pakt de ‘oversprongen’ kikker in je eigen voorraad. Tweede ding wat je mag doen is een kikker uit je eigen voorraad afleggen om de bijbehorende speciale actie uit te voeren. Elk van de vier kleuren kikkers heeft een eigen actie. Zo mag je bij rode kikkers nog een keer springen, een gele kikker mag je ruilen tegen een andere kleur en bij blauwe kikkers mag je een speciale kaart kopen. Dit zijn vaak bijzondere actiekaarten of andere manieren om punten te scoren.
Op het moment dat er geen legale sprongen meer gemaakt kunnen worden, eindigt het spel en worden de punten geteld. Er zijn altijd twee puntenkaarten voor iedereen actief, en iedere speler heeft nog een geheime kaart die alleen voor hem geldt. Puntenkaarten beelden altijd een set van kikkers af, met een puntenaantal per set (bijvoorbeeld 2 punten voor elke set van 1 blauwe en 1 rode kikker). Sommige speciale kaarten zijn nog punten waard en elke bruine kikker is altijd 1 punt. En uiteraard wint degene met de meeste punten.

Tips en opmerkingen

Afhankelijk van de spelersgroep kan het stiekem best tactisch worden omdat je niet te vaak de ‘juiste’ kleur kikkers voor je buurman klaar wil zetten.
Met jongere kinderen is het basisspel goed te doen, voor groepen die iets meer uitdaging willen zijn er alternatieve puntenkaarten die een klein beetje meer diepgang en variatie aanbieden.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Pegasus Spiele
Frogriders is typisch een familiespel wat je als ouder goed met je kinderen kunt spelen. Het heeft een heel simpel principe en de speciale acties van de verschillende kikkers staan keurig met symbolen aangegeven op het bord. Enige wat misschien lastig kan zijn, zijn de speciale kaarten, maar ook daar staan symbolen op en echt heel ingewikkeld zijn die ook nooit.
Doordat je maar zo weinig kunt doen in een beurt speelt het ook heel vlot door en het hele spel duurt ook niet lang. Het duurt net lang genoeg om een activiteit te zijn, maar ook weer kort genoeg om te blijven boeien en niet de aandacht te verliezen. Ook het artwork past bij de sfeer van gezellig familiespel.