Santo Domingo

Spelgegevens

Naam spel Santo Domingo
Spelbedenker Stefan Risthaus
Vormgeving Klemens Franz
Uitgever Pegasus Spiele
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2 – 6 leeftijd 8+ tijdsduur 20 – 30 minuten
prijs 10 soort spel Bluffen, Kaartspel, Economie

Inleiding

Santo Domingo is een snel kaartspel waarbij simultaan gespeeld word. Doel van het spel is om 30 punten te behalen. Dit behaal je door goederen te verkrijgen, te verkopen of gewoon punten verzamelen.

De eerste indruk

De vormgeving heeft in eerste instantie wat weg van Port Royal, dit wordt versterkt door een zelfde soort opbouw en vormgeving van de spelregels. Deze zijn duidelijk, echter wel een beetje onhandig formaat. Het spelmateriaal is degelijk en het is meteen duidelijk wat waar voor is.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een blauwe kaart voor zijn goederen en een rode kaart voor zijn punten. Daarnaast krijgt hij een setje van 8 kaarten in zijn gewenste kleur. Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd en er worden blokjes op de juiste plek gelegd.

Spelverloop

Iedereen heeft een setje van 8 kaarten welke effect op elkaar hebben of op het bordje in het midden van de tafel. De spelers selecteren alle een kaart die ze willen spelen en leggen deze dicht voor zich neer. Als iedereen een kaart heeft gekozen dan worden al de kozen kaarten opengedraaid. Nu worden de effecten van de kaarten afgehandeld van 1 t/m 8.

Er zijn 3 kaarten die effect hebben op het verzamelen van punten. 3 kaarten die effect hebben op het verkrijgen van goederen. 1 kaart voor het verkopen van goederen op de markt en als laatste nog een kaart om al je kaarten weer op je hand te mogen nemen.

Dit spel werd ons geschonken door Pegasus Spiele
Nadat alle kaarten zijn afgehandeld wordt het bordje in het midden van de tafel bijgewerkt. Hoeveel goederen en punten er bij komen is afhankelijk van hoeveel spelers mee doen. Heeft iemand goederen verkocht in de ronde dan begint het blokje van de markt bij 0 voor dat het bordje wordt bijgewerkt.

Het spel wordt doorgespeeld totdat iemand 30 of meer punten heeft behaald, de lopende ronde van kaarten wordt nog wel afgespeeld. De persoon die na het verloop van de laatste ronde de meeste punten heeft die heeft het spel gewonnen.

Tips en opmerkingen

Je zou de kaart voor het op hand krijgen van je gespeeld kaarten eerder kunnen spelen zodat je uit kaarten kunt kiezen die andere waarschijnlijk niet meer op hand hebben.