Spiel 2017 Voorpret

spielZodra Gencon is geweest (begin augustus), merk je dat de bordspelwereld zich klaar gaat maken voor Spiel. De uitgevers kondigen aan welke spellen zij gaan presenteren en op BGG starten er verschillende lijsten om spellen te ruilen of te verkopen. Net als voorgaande jaren geef ik graag een overzicht van de dingen die ik in de gaten houd:

 • Collection of lists
  • Alle lijsten op BoardGameGeek.com over Spiel worden (handmatig) verzameld in de Collection of Lists. Veel bezoekers gebruiken BGG om een lijstje te maken van spellen die zij interessant vinden. Tegelijkertijd vind je vooraan in deze collectie officiële lijsten van uitgevers en lijsten met een specifieke doel.
 • Al enige tijd is de No-ship auction list gestart.
  • Je kan hier spellen verkopen of juist kopen. Als je een spel verkoopt dan geef je een minimumprijs (waarvoor je wil verkopen ookwel soft reserve) en eventueel een BIN (Buy-It-Now of hard reserve) prijs waarvoor iemand het direct kan kopen. De ruimte er tussen is voor anderen om te bieden. Vergeet niet om ook een eindtijd van je auction er bij te zetten. Als je koopt, bedenk dan goed wat je ergens voor wil bieden (het wordt als niet netjes gezien als je je bod terugtrekt). En let op op welke dagen de verkoper aanwezig is in Essen voor de overdracht. Als je het subscription systeem van BGG gebruikt dan is het handig om je te subscriben op de items waar je op biedt.
 • Ook de Spiel Math Trade is weer gestart en je kan nog tot 9 september items toevoegen
  • Ik heb in het verleden een serie artikeltjes geschreven over Math Trades. Dit is wel één van de grootste Math Trades die er is, wat betekent dat iedereen er van uitgaat dat je weet wat je aan het doen bent. Als je daarover twijfelt, kies dan een kleinere om mee te beginnen (bv. die van Spellenspektakel of Spel). Of je je spel liever koopt / verkoopt of ruilt is een kwestie van smaak. Vergeet niet dat je alles mee heen en terug naar de auto moet slepen ;).
 • De Spiel Preview en tool
  • Het aantal nieuwe spellen op Spiel zal wederom groter zijn dan voorgaande jaren. De preview van BGG heeft een nieuwe implementatie zodat je ook commentaar kan behouden. Ik gebruik zelf de Essen Geek Tool van Tabletop Together. Deze heeft veel meer opties dan die van BGG. En de site Spielbox.de maakt altijd een eigen lijst. Op één of andere manier staan hier altijd weer net een paar andere spellen op dan op de BGG preview. In het algemeen is het aan te raden om van te voren naar de lijst te kijken. Spiel is zo groot dat je anders de kans loopt spellen te missen die je graag had willen zien.
 • Waar vind je Essen Freebies & Promos
  • In deze lijst proberen gebruikers alle stands te zetten waar promo’s of freebies te krijgen zijn. Als je zelf een plek weet waar iets te krijgen is dan wordt het gewaardeerd als je dat hier toevoegt.
 • Een MULE list
  • Als je op zoek bent naar een spel uit een ander land dat hier moeilijk te verkrijgen is dan kan je in deze lijst een oproep voor een ‘mule’ doen. De vraag is dan aan de mule om het spel lokaal te kopen en mee te nemen naar Essen voor de overdracht. Hiervoor betaal je dan het spel en je geeft een bedankje (afhakelijk van wat je afspreekt). Overigens wordt deze lijst ook voor het omgekeerde gebruikt: mensen uit andere landen die graag een specifien spel van Spiel willen hebben.
 • The Hunt for 2nd hand games
  • Als je niet wil verkopen maar juist op zoek bent naar een oudere titel dan kan je in deze lijst een oproep doen. Ook als mensen het spel niet hebben dat je zoekt, kunnen ze je wel adviseren of ze verwachten of het op de 2e handsstands te krijgen zal zijn.
 • En niet te vergeten: meedenken met de bordspelcommissie van RTD
  • De bordspeladviescommissie van Roll The Dice kijkt welke spellen interessant kunnen zijn voor de speelotheek van onze club. Daarbij willen zij graag input van alle leden en dat kan je geven in de bovengenoemde geeklist. Voel je daarbij vooral niet gehinderd door enige kennis van zaken 😉 .

Kortom er is genoeg te doen en te bekijken bovenop het spektakel dat Spiel heet.