Pixie Queen

Spelgegevens

Naam spel Pixie Queen
Spelbedenker Rudy Seuntjens
Vormgeving JocArt
Uitgever Game Brewer
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-5 leeftijd 12+ tijdsduur 60-120 minuten
prijs 50 soort spel Worker Placement

Inleiding

Deze bespreking is geschreven op basis van één keer spelen!

Je gaat er alles aan doen om zo goed mogelijk ten gunste te komen van de koningin. Hiervoor moet je offer brengen en je Pixies zo goed mogelijk inzetten. Tijdens het spel zal je vaak gestraft worden, wat je probeert op het einde weer goed te maken.

De eerste indruk

Alle het materiaal ziet er erg mooi uit. Het bord is overzichtelijk en mooi in het thema uitgewerkt.
Aangezien we de speluitleg hebben gekregen van de uitgever kan ik dus niets zeggen over de duidelijkheid van de spelregels.

De voorbereiding

Elke spelers neemt zijn actiestenen, basisgrondstoffen en Pixies. De grondstoffen komen achter je scherm te liggen, de actiestenen voor je en de Pixies op de juiste plaats op het bord. Het aantal Pixies is afhankelijk van het aantal spelers.
Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. De rest van de grondstoffen komen komt naast het spelbord te liggen.
De startspeler begint.

Spelverloop

Elke ronde bestaat uit vijf fasen.
Stelen, oftewel inkomsten van grondstoffen.
Plaatsen van werkers
Offers brengen
Pixies omhoog plaatsen
Straf krijgen

Stelen.
Afhankelijk waar je Pixies staan, krijg je bepaalde grondstoffen. Eventuele tegels die je bezit, kunnen dit vergroten.

Plaatsen van werkers.
Om de beurt kan elke speler een actie uitkiezen door er één of twee werkers te zetten. Hierna is de volgende speler aan de beurt om zijn actie te kiezen en uit te voeren. Dit gaat net zo lang door tot niemand nog werkers heeft. De spelersvolgorde is aan het begin van het spel willekeur gekozen, deze kan in de loop van het spel veranderen. Het is niet zo dat er met de klok mee wordt gespeeld.
Over alle mogelijke acties ga ik hier niet verder ingaan, daar zijn de spelregels voor. Het mooie is wel dat de Pixies op het spoor omhoog gaan, richting de koningin. Hierdoor bezetten zij één van de twee velden waar ook de werkers moeten komen te staan. Hierdoor moet je er maar één werker zetten in plaats van twee, en het maakt daarbij niet uit van wie de Pixie is die er staat.

Offer brengen en Pixies omhoog zetten.
Er wordt bekend gemaakt welke offers de koningin deze ronde wil, dit kan zijn: brood, honing of appels. Goud en zilver kan altijd geofferd worden. Je mag altijd maar één soort offeren.
Goud en Zilver worden op het respectievelijk spoor bij gehouden. In startspelervolgorde mag iedereen die de gevraagde grondstof offert nu zo veel stappen met Pixies zetten als dat hij grondstoffen geofferd heeft. Mocht er een Pixie van een andere speler in de weg staan, kan je deze, tegen betaling van een appel, ruilen met je eigen Pixie.

Straf krijgen.
Afhankelijk van het geleverde goud, zilver en het aantal Pixies die nog in de mijn zitten, krijgt een speler strafpunten en kan het zijn dat er een Pixie terug naar de mijn gestuurd wordt.

Tijdens het spel kan je op drie manier positieve punten scoren. Dit zijn fiches die bij de eindtelling gewaardeerd worden. Dit kan door Pixies tot bij de koningin te brengen, offers te brengen tijdens het spel, dit is een actie waar een werker moet komen, of door goud om te zetten in ringen, ook dit is een mogelijke actie.

Tips en opmerkingen

Ga er niet vanuit dat je erg positief in de punten zult eindigen. De positieve punten die je tijdens het spel kan verdienen, zullen wel het verschil maken bij de eindtelling.
Het inzetten van de Pixies zorgt ervoor dat bepaalde acties “goedkoper” worden, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de anderen.

Oordeel recensent

Ik heb het spel zelf maar één keer gespeeld tot hier toe, maar wil het graag vaker spelen.
Het is een workerplacement spel, maar heeft wel wat leuke twisten …
Zowat alles wat je doet, levert strafpunten op, en een goede eindscore is tussen de plus vijf en de min vijf.
Ook dat de Pixies plaatsen van werkers innemen en daardoor de acties makkelijker maken voor iedereen heb ik nog niet vaker gezien.
Er zit ook voldoende interactie in het spel, je kan elkaar bijvoorbeeld wegjagen.

De speelduur daar had ik het wat moeilijk mee. Normaal is het zeven rondes, maar voor mij is vijf, of hoogstens zes rondes voldoende. Het spel is zo gemaakt dat je dit op voorhand makkelijk zo kan afspreken. Dit veranderd de werking van het spel niet.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice