Babylon: Tower Builders

Spelgegevens

Naam spel Babylon: Tower Builders
Spelbedenker Channing Jones
Vormgeving Christian Opperer
Uitgever Mücke Spiele
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 3-5 leeftijd 10+ tijdsduur 30 minuten
prijs 20 soort spel meerderheden

InleidingBy the rivers of babylon, there we sat down
Ye-eah we wept, when we remembered zion

By the rivers of babylon, there we sat down
Ye-eah we wept, when we remembered zion

When the wicked
Carried us away in captivity
Required from us a song
Now how shall we sing the lord’s song in a strange land

De eerste indruk

Mijn excuses. Dat nummer blijft nu eenmaal het eerste waar ik aan denk als ik dit spel zie. Maar nu aan de verplichte kwelling van ons brein voldaan is, kunnen we het over het spel hebben. De doos en het spelmateriaal vind ik niet echt heel erg aansprekend, maar dat kan natuurlijk persoonlijk zijn. Het scoresheet staat op de achterkant van de spelregels, wat ik persoonlijk jammer vind. Maar er dan gewoon een scoreblokje van. Maar goed, Mücke Spiele is een relatief kleine uitgever, en als het spel goed is, is dat ze vergeven. Wat ze dan wel weer handig gedaan hebben, is om op een zijkant van de doos een soort meetlat af te beelden, waarmee je heel makkelijk kunt zien hoe hoog alle delen van de toren zijn. Scheelt een boel telwerk.
De doos bevat verder twee spellen, een tactisch spel en een snel spel. Beide zijn niet heel ingewikkeld, dus ik zou iedereen het tactische spel aanbevelen. Die zal ik dus ook voornamelijk beschrijven qua spelverloop.

De voorbereiding

Iedere speler krijgt een aantal torendelen (kleine torens en grotere bruggen), afhankelijk van het aantal spelers, en een aantal edel mannen in zijn speelkleur. Vervolgens kunnen de spelers nog even genieten van Boney M en daarna kan het spel beginnen.

Spelverloop

Om de beurt moeten de spelers vier of vijf delen plaatsen. Een deel kan een torendeel, een brug of een edelman zijn. Behalve in de eerste ronde bestaan daar geen beperkingen voor.
De hele bedoeling van het spel is om met de bouwstukken een toren te bouwen. Vervolgens is het zaak om door middel van je edelen de meerderheid op een verdieping te verdienen, waarmee je evenveel punten verdient als dat die verdieping hoog is. Degene met de meerderheid op de zesde verdieping krijgt dus zes punten.
Uiteraard zit er een pest factor in het spel. Als je in je beurt geen edelen plaatst, mag je twee edelen van plaats wisselen, waarmee je elkaar soms goed dwars kunt zitten, of waardoor je ineens toch veel punten kunt verdienen.

Zolang je nog vier dingen kunt plaatsen moet dat ook. Pas als iemand geen vier delen kan plaatsen of als iemand de allerlaatste edele inzet (van de hele groep, niet alleen de laatste van die speler) is het spel afgelopen. Van boven naar beneden worden per verdieping de punten vergeven aan de speler met de meerderheid, bij gelijke stand krijgt niemand de punten van die verdieping. Iedereen krijgt nog een strafpunt per ongebouwde brug in zijn bezit en daarna wint de speler met de meeste punten.

Tips en opmerkingen

Het klinkt verleidelijk om in een keer heel hoog te gaan bouwen, maar dat heeft twee nadelen. Die edele die je daar hebt geplaatst, kan een andere speler zomaar wisselen met een edele van zichzelf, waardoor je eigenlijk je tegenstander de hoogte in geholpen hebt. Ander nadeel is dat het daarna moeilijker is om verder te bouwen. Op edelen kunnen immers geen torens gebouwd worden. Door iets geleidelijker de hoogte in te gaan speelt het spel plezieriger, maar ben je ook een minder makkelijk en duidelijk slachtoffer voor de andere spelers.

Oordeel recensent

Babylon is niet het beste spel ooit, maar dat probeert het ook niet te zijn. Wat het wel is, is een spel wat door zijn simpele regels en vlotte speelstijl veel mensen zal aanspreken. Het bedient dus een heel breed publiek. De veelspeler die van tactisch zware spellen houdt, zal het wat licht vinden maar kan zich zeker vermaken, terwijl Babylon, zeker met het tactische spel, een mooi niveau heeft voor een typische familiespeler.

Dit spel werd ons geschonken door Mücke Spiele
Door de optie van het snelle spel, wat de nadruk wat verplaatst van tactiek naar snelheid en behendigheid, kan het nog meer afgestemd worden op het publiek.
Het is een beetje een manusje van alles, overal goed in, maar nergens uitstekend. Maar dat is niet erg, dat zorgt er alleen maar voor dat het heel toegankelijk is. En in combinatie met de redelijk korte speelduur, korte uitleg en vlotte beurten is een spelletje Babylon een aangename ervaring. Ik schuif graag aan als deze op tafel komt.

Eén gedachte over “Babylon: Tower Builders”

  1. Inderdaad een erg toegankelijk spel. Wat me wel opvalt is dat wat later iets bijbouwen in het middel een hele opgaven is voor mensen met grote handen. Je kan er dan nog erg moeilijk bij.
    Het is geen topper die alle “hitlijsten” op zijn kop doet staan, maar een erg vermakelijk spel.

    Toen is de spelregels gelezen had, leek het me een overbodig iets om een meettabel te maken op de doos. Toen we gingen tellen was ik er toch wel erg blij mee.

Reacties zijn gesloten.