Harvest Island

Spelgegevens

Naam spel Harvest Island
Spelbedenker Chih-Fan Chen
Vormgeving Cinyee Chiu
Uitgever Big Fun Games
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 30 minuten
prijs 30 soort spel Set collectie

Inleiding

Je gaat proberen om fruit te zaaien, deze te laten groeien en op tijd te oogsten. Wie het meeste van een soort oogst zal extra beloond worden. Maar let op voor het weer, als dit te mooi of te slecht is, zal een deel van de oogst mislukken.

De eerste indruk

Alles past mooi in de doos, er is een kartonnen inlay voorzien, maar deze is net wat te slap om de kaarten tegen te houden. Spelregels in het Taiwanees en Engels zijn meegeleverd, hoewel dit laatste niet op de doos staat, althans ik kan het niet lezen.
De spelregels zijn duidelijk geschreven.
De kaarten zien er netjes uit en zijn voorzien van pasteltekeningen. Niet iedereen is er een grote fan van. Op de kaarten staan verschillende fruitsoort of het zijn weerkaarten.

De voorbereiding

Het kaartendek wordt gesorteerd op achterkant, lente, zomer, herfst en winter. Ze worden boven de betreffende kolom gelegd bij het spelbord. Op het spelbord staan kolommen met daarop welke kaarten in welke stapel (seizoen) voorkomen. De kaarten bestaan uit fruitsoorten en weerkaarten.
Aan het begin van het spel worden enkele kaarten uit het spel gehaald, hoeveel hangt af van het aantal spelers.
Elke speler krijgt een set van vier lentekaarten, eventuele weerkaarten worden terug door de stapel geschud. Daarnaast worden ook nog enkele kaarten open naast het spelbord gelegd als open trekveld.
Fruitfiches en mest-kaarten worden op de juiste plaats gelegd.
Elke speler krijgt drie velden waarop hij het fruit kan zaaien.
De startspeler begint.

Spelverloop

Hieronder even een kort overzicht van het spelverloop. Voor de juiste regels en details verwijzen we je naar de spelregels zelf.
Als je aan de beurt bent, heb je keuze uit twee acties. Kaarten spelen of oogsten.
Bij het spelen van kaarten, moet je twee kaarten uitspelen en daarna je hand aanvullen tot vier kaarten.
Uitspelen kan als zaadje, als plant of afleggen op een open aflegveld.
Kaarten nemen kan van de dichte trekstapel en/of van het open aflegveld.
Bij het oogsten mag je één of meer velden oogsten. Alle kaarten die er liggen tel je bij elkaar op en zover zet je de marker van die fruitsoort op het spoor, staat deze al zover, of verder gebeurd er niets, als je deze verder kan zetten, krijg je de bijbehorende pion, die op het einde punten oplevert. Het kan zijn dat je deze van een speler af pakt. De kaarten gaan op je persoonlijke aflegstapel als punten.

Als een weerkaart wordt getrokken, komt deze naast het bord te liggen. Een zonnekaart wordt weggestreept tegen een regenkaart. Zodra er drie zonnekaarten of regenkaarten liggen, is er een slechte oogst. En moet je een deel van je kaarten die je geplant hebt afleggen.

Zodra de laatste trekstapel leeg is, wordt de lopende ronde afgespeeld en vindt er een puntentelling plaats. De speler met de meeste punten wint Harvest Island.

Tips en opmerkingen

Lang sparen om in een keer een grote oogst te kunnen doen klink erg aanlokkelijk, maar let op voor het weer. Als dit te goed of te slecht is gaat er een groot deel van je oogst verloren en dus veel punten.
Wat vaak vergeten wordt is dat je al je velden tegelijk mag oogsten.
Op het einde van het spel is elke kaart die je nog hebt liggen ook punten waard, dus ook in de laatste ronde kan je nog punten verdienen.

Oordeel recensent

Harvest Island is een mooi spel, hoewel over de tekeningen de meningen nogal verschillen. Niet alle fruitsoorten zijn even duidelijk of lijken op elkaar.

Dit spel werd ons geschonken door B!gFun Games.
De spelregels zijn makkelijk te begrijpen en na het lezen ervan is eigenlijk alles al duidelijk. Door de vele kaarten lijkt het spel lang te duren, maar de 30 minuten die op de doos staan kloppen.
Door de simpele game-play kan je dit spel met verschillende doelgroepen spelen, ook door elkaar. Dus zowel mensen die af en toe een spel spelen, maar ook veelspelers zullen er plezier aan beleven.
Persoonlijk vind ik de 30 euro wel veel voor dit kaartspel.
Zelf sluit ik erg graag aan als deze op tafel komt.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice