Unearth

Spelgegevens

Naam spel Unearth
Spelbedenkers Jason Harner
Matthew Ransom
Vormgeving Jesse Riggle
Uitgever Brotherwise Games
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2 – 4 leeftijd 8+ tijdsduur 30 – 60 minuten
prijs 25 soort spel dobbelen en set collectie

Inleiding

Er was ooit eens een grote civilisatie die lang geleden de juweel van innovatie en kennis was. Er gebeurde een ramp en alles ging verloren. In Unearth ga je voor je stam ruïnes van deze civilisatie claimen om zo weer het rijk te kunnen opbouwen en te herinneren waar je vandaan komt.

De eerste indruk

De vormgeving is het eerste wat mijn aandacht trok, in een woord prachtig. Als verder gekeken wordt naar de andere spelmaterialen dan is daar met net zoveel zorg een aandacht aan gewerkt. De inlay van de doos is zo ontworpen dat alles een eigen plekje heeft en ook goed past. Er zit zelfs een bedrukte buidel van dik stof in voor alle bouwmaterialen. Het spel maakt dan ook een uitstekende eerste indruk.

De voorbereiding

Iedere speler neemt een set dobbelstenen in zijn kleur, 2 actie kaarten en 1 dichte ruïne kaart. Op tafel worden afhankelijk van het aantal spelers een aantal ruïnes open gelegd en er worden er 5 van de trekstapel verwijderd. Aan de onderkant van de ruïne stapel wordt een end of age kaart toegevoegd. Op de ruïnes worden vervolgens bouwstenen gelegd, gelijk aan het getal rechtsonder op de kaart. Daarna worden er een aantal wonderen opengelegd gelijk aan het aantal spelers plus 2. Ook komen de lesser en greater wonders op tafel. Je bepaald hierna een startspeler en bent dan klaar om het spel te starten.

Spelverloop

Je probeert in het spel twee dingen te bereiken. Ruïnes van de zelfde kleur verzamelen en met bouwstenen cirkels bouwen zodat je wonderen kunt claimen. Een beurt bestaat uit twee fasen, de actiefase en de dobbelfase. In de actiefase mag een speler zoveel van zijn actiekaarten spelen als hij wil. Deze mogen in een volgorde naar keuze worden afgehandeld. Sommige kaarten hebben direct invloed en andere pas tijdens of na de worp van een dobbelsteen.
In de Dobbelfase kiest een speler een dobbelsteen die hij wil gooien en zegt voor welke ruïne hij gaat gooien. Daarna wordt de dobbelsteen geworpen en treden eventuele actiekaarten nog in werking. Als deze zijn afgehandeld kunnen er 2 dingen gebeuren.

 1. De speler heeft 1, 2 of 3 gedobbeld. De speler mag een bouwsteen van de ruïnen pakken waarvoor hij zojuist gebobbeld heeft. Als deze leeg is pakt hij er 1 uit de buidel.
 2. De som van de dobbelstenen is gelijk of hoger aan het getal links boven op de ruïnekaart.
  • De speler met de dobbelsteen met het hoogste getal krijgt de ruïne kaart;
  • Alle andere spelers krijgen per dobbelsteen die op de ruïne ligt een actiekaart;
  • Daarna wordt er meteen een nieuwe kaart opengedraaid en gevuld met bouwstenen.

Nadat dit alles is afgehandeld is de speler links van de huidige speler aan de beurt. Nadat het ruïne dek op is en alle ruïnes zijn geclaimd wordt er gekeken wie de winnaar van het spel is. De speler met de meeste punten wint het spel.

Tips en opmerkingen

Probeer niet alleen voor de ruïne kaarten te gaan maar ook voor de bouwstenen. Deze kunnen je namelijk behoorlijk wat punten opleveren. Een dobbelsteen bij een kaart dobbelen die je moeilijk kan krijgen hoeft niet altijd slecht te zijn. Je krijgt namelijk als je verliest compensatie in de vorm van actiekaarten en je kunt bouwstenen claimen.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Brotherwise Games.
Unearth is een medium filler met mooie materialen en vormgeving. Het blijft echter wel een dobbelspel waarbij geluk een grote invloed heeft op wat je kunt bereiken. De actiekaarten balanceren dit een beetje maar niet voldoende om te voelen dat je controle hebt. Als je dit geen probleem vindt dan is het zeker een spel om eens op tafel te leggen. Zo niet dan stel ik voor dat je ver uit de buurt blijft.
Ik heb het spel nu met 2 en met 4 spelers gespeeld en ik denk dat 3 spelers het beste aantal is om het spel mee te spelen. Met twee spelers heb je namelijk te weinig concurrentie op de kaarten en bij 4 spelers krijg je bij een slechte worp weinig kans op revanche.

3 gedachten aan “Unearth”

 1. Gisteren deze voor het eerst gespeeld. Simpele spelregels easy gameplay, maar dan … winnen.
  Uiteindelijk is het een dobbelspel, dus daar zit het geluk. Je kan dat geluk wel lichtjes beïnvloeden met de actiekaarten op hand. Ook door de soorten dobbelstenen, D4, D6 of D8 heb wat invloed.
  Iedereen dacht dat ik er het beste voorstond, maar bij de eindtelling niets minder waar en had ik met een score van 15 toch een mooie vierde plaats (van de vier spelers 🙂 ).

  Dit is een mooie “filler” als je nog ergens een half uur over hebt.

  1. Wees gerust Pieter, gisteren dacht niemand, maar dan ook niemand dat je er het beste voor stond.
   Je had je 4de plek (uit 4) zeker verdient.

   1. De ervaring hierboven ging over vrijdag, en niet over zondag.
    Blijf consequent met mijn rangschikking!

    Zondag wel even bewezen hoe random dobbelstenen zijn!
    En toch blijft ie erg leuk.

Reacties zijn gesloten.