The Kings Will

Spelgegevens

Naam spel The Kings Will
Spelbedenker Hans-Peter Stoll
Vormgeving Harald Lieske
Uitgever ADC Blackfire entertainment GmbH
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2 – 4 leeftijd 10+ tijdsduur 50-90 minuten
prijs 35 soort spel action selection; recource gathering; territory building.

Inleiding

The Kings Will is een spel waarbij aan het begin van het spel maar enkele van de overwinningscondities bekend zijn. Deze zal je gedurende het spel te weten moeten zien te komen om uit eindelijk zoveel mogelijk punten te kunnen halen.

De eerste indruk

De artwork van de doos ziet er aanltrekkelijk uit de verschillende onderdelen van het spel zijn goed uitgevoerd. De centrale borden zijn echter van dik papier, wat niet erg is, maar je verwacht het niet bij een bordspel. Er zijn veel houten speelstukken en erg veel punten tokens. In het kort het spel ziet er goed uit.

De voorbereiding

Iedere speler krijgt van elke soort landerij er 1 welke hij in een volgorde naar keuze naast elkaar legt, dit vormt zijn hertogdom. In zijn hertogdom plaatst de speler vervolgens 2 boeren en 1 dorp. Als laatste pakt de speler 4 grondstoffen naar keuze en 5 overwinningpunten.

De gebouwen worden zichtbaar op tafel open gelegd zodat alle spelers ze kunnen zien. De spelers leggen hun tokens op de start posities van de upgrade track. Hier word de Mood, upgrades en geld op bijgehouden. De actiekaarten worden op een speficieke volgende op het actie bord gelegd. Als laatste krijgen de spelers 2 Kings Will kaarten waarvan ze er 1 mogen neer leggen op het eindscore bord. Dit vult max 4 plaatsen de rest wordt random aangevuld uit de overgebleven kaarten die van te voren geschud zijn.

Spelverloop

Het spel duurt 4 rondes met een variërend aantal beurten. In een beurt mag een speler een actiekaart uit de rij nemen en deze gaan uitvoeren. De acties die voor de ketting liggen zijn echter uitgesloten van selectie. Een actie kaart bestaat uit twee losstaande acties die over het algemeen met elkaar correleren. De actieve speler kan er voor kiezen om beide acties 1 keer uit te voeren of om 1 van beide acties 2 keer uit te voeren. Wanneer de actieve speler zijn acties heeft afgerond mogen de andere spelers met de klok mee 1 van beide acties 1 maal uitvoeren. Wanneer dat is afgerond wordt de huidig geselecteerde actie achteraan in de rij geplaatst en worden de andere acties naar rechts doorgeschoven.

Er zijn acties voor het produceren van goederen; het innen van geld; het bekijken van de eindcondities; het verbeteren van toekomstige acties; het bouwen van nederzettingen; het bouwen van gebouwen; het verplaatsten van je boeren en om voort te planten.

Voor deze acties zijn de boeren in je hertogdom van groot belang. Deze bepalen namelijk hoeveel van welke grondstof geproduceerd gaat worden. Waar gebouwd kan worden, hoeveel geld je kunt krijgen etc. Het verplaatsen van je boeren en er voor kunnen zorgen dat je er meer krijgt zijn dan ook erg sterke acties.

Acties kunnen positieve en negatieve invloed hebben op de gemoedstoestand van je boeren. Als je token op -4 komt dan zal een boer je vorstendom verlaten en verlies je een punt.

Er is 1 kaart op het actie bord die niet geselecteerd kan worden door spelers. Deze verschuift hierdoor naar rechts toe. Als de kaart aan het einde van een speler zijn beurt het laatste vakje heeft bereikt eindigt de huidige speel ronde. Er volgt dan meteen een Kings Will fase.
Spelers moeten belasting in de vorm van goederen betalen om de koning te plezieren, wanneer ze dit niet doen krijgen ze min punten. Daarna krijgen de spelers de kans om extra punten te kopen. Vervolgens moet de speler die de ronde heeft geëindigd, en daarna de andere spelers met de klok mee, een eindscore kaart selecteren door een token in zijn kleur bij deze kaart te leggen. Er is bij elke kaar maar plaats voor 3 tokens.

Een nieuwe ronde wordt met de speler die als volgende aan de beurt zou zijn. Nadat de 4e ronde is beëindigd volgt er nog een eindtelling. Dan worden alle eindscore kaarten waar minimaal 1 token bij ligt geteld. Bij het bepalen van 1e ,2e ,3e en 4e plaats van een kaart worden alle spelers mee geteld, niet alleen de spelers die bij de kaart liggen. Het kan zijn dat daarmee een speler wel de eerste plaats behaald maar geen punten krijgt omdat zijn token niet bij de kaart ligt. De winnaar van het spel is de speler die uiteindelijk de meeste punten bij elkaar heeft verzameld.

Tips en opmerkingen

Boeren zijn van levensbelang in het spel, ze bepalen hoeveel goederen je kunt produceren en waar je kunt bouwen. Zorg er voor dat je zo snel mogelijk meer boeren krijgt. Daarnaast is het erg handig om een kasteel te bouwen. Deze geeft je namelijk toegang tot een groter magazijn om je voorraad in bij te houden.
Hou je tegenstanders goed in de gaten, je moet als je de meeste punten van een kaart wilt behalen namelijk boven alle anders spelers uitsteken. Niet alleen bij de spelers die een token bij de kaart hebben gelegd.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door ADC Blackfire
Kings Will is een degelijk spel, het actie selectie mechanisme is iets wat ik nog niet op deze manier in werking heb gezien. Het was echter vrij gemakkelijk om geen min punten te scoren in het spel en ook niet erg moeilijk om de eindscores te halen. Het verschil wordt dan ook gemaakt op de kleine aantal punten die behaald kunnen worden tijdens de speelrondes. in conclusie een vermakelijk spel maar niet erg uitdagend. Wellicht dat dit veranderd als het met ervaren spelers gespeeld wordt. Ik heb het spel ook met tweeën gespeeld, het spel schaalt niet goed mee met minder spelers. Het wordt namelijk dan nog makkelijker om alles te behalen.

Wat me van alles vooral is bijgebleven is het aantal punten fiches wat over dreven groot is. Je gebruik ze heel misschien tijdens de eindscore maar daarvoor zou een scoren track even goed hebben voldaan.