Montana

Spelgegevens

Naam spel Montana
Spelbedenker Rüdiger Dorn
Vormgeving Klemenz Franz
Anthony Wolff
Uitgever White Goblin Games
Jaar van uitgave 2017
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 45 minuten
prijs 45 soort spel Worker Placement spelregels Spelregels

Inleiding

In de Amerikaanse staat Montana komen meer en meer nederzetting. Om een nederzetting te kunnen bouwen heb je voldoende mankracht en grondstoffen nodig. Dus het is tijd om de nodige grondstoffen te ontginnen en zorgen dat je voldoende volk heb om nieuwe nederzettingen te kunnen bouwen. De speler die als eerst al zijn nederzettingen heeft gebouwd, mag zich winnaar van Montana noemen.

De eerste indruk

Al het materiaal ziet er erg goed uit, er is niet alleen karton gebruikt, maar de grondstoffen zijn van hout, wat de speelbeleving ten goede komt. De spelregels zitten er in verschillende talen bij en zijn duidelijk uitgelegd. Het spel nodigt uit om gespeeld te worden.

De voorbereiding

Het speelbord bestaat uit losse tegels en wordt in het midden van de tafel gelegd. Afhankelijk van het aantal spelers varieert de grootte van het bord. Het bord met de actievelden komt er naast te liggen. Op bepaalde plaatsen komen koeien en waterzakken te liggen.
Grondstoffen, arbeiders en geld komen als algemene voorraad naast het speelveld te liggen.
Elke speler ontvangt een spelersbord, basisset grondstoffen, een koe en een spelersfiguur. Daarnaast ook een aantal te bouwen nederzettingen. Het aantal is afhankelijk van het aantal spelers dat meedoet.
Na het kiezen van een startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

Beginnend met de startspeler voert iedereen om de beurt zijn actie uit, net zolang tot een speler zijn laatste nederzetting heeft gebouwd. De lopende ronde wordt nog uitgespeeld.

Als je aan de beurt bent, moet je een van de volgende acties uitvoeren:

  • Rekruteren: Doormiddel van een draai aan het rad krijg je een bepaald aantal nieuwe arbeiders.
  • Werken: Door arbeiders in te zetten krijg je nieuwe grondstoffen of geld.
  • Bouwen: Dit kost je grondstoffen en zo kan je je nederzettingen bouwen. Deze worden steeds aansluitend gebouwd, ook aan nederzettingen van andere spelers.
  • Naast één van bovenstaande acties mag je steeds één of meer koe-acties uitvoeren. Koeien zijn een soort van joker die op verschillende manieren ingezet kunnen worden.

Tips en opmerkingen

Bij sommige nederzettingsgebieden mag je in een actie twee nederzettingen tegelijk bouwen, dit geeft je een voorsprong, maak hier gebruik van.
Bij de actie werken, wit er ook een kleine biedactie, als een andere speler deze uitvoert, mag elke speler meebieden. Dit zorgt er voor dat je ook als het niet je eigen beurt is, toch aan grondstoffen kunt komen.

Oordeel recensent

Montane is een vrij licht spel, met een korte speelduur. Vaak in minder dan een uur te spelen. Ondanks deze korte speelduur is het wel een volledig spel en geen party-game. Het speelprincipe is vrij eenvouding. Mensen rekruteren en deze inzetten om grondstoffen te verzamelen en met deze grondstoffen kan je dan weer nederzettingen bouwen.
Je kan elkaar minimaal dwarszitten bij Montana. De velden waar je werkers kan inzetten zijn beperkt, maar eenmaal dat ze allemaal bezet zijn, worden ze ook weer allemaal leeg gemaakt.
Alles is ook erg mooi afgewerkt en het ziet er allemaal goed uit.
Ik zou dit spel vooral met families of mensen die niet al te vaak een spel doen spelen.
Of dit alles ook de hoge prijs verantwoord weet ik niet. Persoonlijk vindt ik het vrij duur voor het type spel.

Montana is een van de spellen van het “NK Bordspellen 2018”.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice