Bruxelles 1897

Spelgegevens

Naam spel Bruxelles 1897
Spelbedenker Etienne Espreman
Vormgeving Vincent Joassen
Uitgever Geek Attitude Games
Jaar van uitgave 2019
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 40-60 minuten
prijs 22 spelregels Spelregels
soort spel Kaartspel, veiling

Inleiding

Bruxelles 1897 is de kaartversie van het strategiespel Bruxelles 1893.
We schrijven het jaar 1897. De kunststroming Art Nouveau is prominent aanwezig in de straten van Brussel, en de wereldtentoonstelling opent zijn deuren. Het is tijd om jouw naam te vereeuwigen in de kunstgeschiedenis. Om je reputatie te vestigen, zal je je kunstwerken tentoonstellen en verkopen, architecturale hoogstandjes construeren, en je sociale kring uitbouwen.

De eerste indruk

Mooi compact doosje, over de lay-out kan gediscussieerd worden. Deze zal niet bij iedereen in de smaak vallen De vormgeving past wel erg goed bij de geest van het spel. De spelregels zijn erg duidelijk en er zit een Nederlandse en een Franse uitleg bij. Ook grappig: er zit een brochure “Visit Brussel” in de doos om Art Nouveau gebouwen in Brussel extra aandacht te geven.
Als je van een strategisch bordspel houdt is Bruxelles 1897 zeker een aanrader.

De voorbereiding

Het spelbord open aan de bovenzijde van het speelveld leggen. De rondesteen op het eerste veld van het rondespoor, alle kaarten worden op de juiste plaatsen neergelegd op het spelveld. Bereid de Art Nouveau zone voor zoals aangegeven.
Spelers krijgen zeven architect kaarten waarvan er twee onder de gevangeniskaart worden geplaatst en vier markeerstenen in hun kleur, één op spoor voor de overwinningspunten en op schilden de architectuur, adel en prestige.
Na het bepalen van de startspeler, krijgen de andere spelers extra startkapitaal.

Spelverloop

Het spel verloopt in vier rondes. Na de vierde ronde is er nog een eindtelling. De speler met de meeste punten mag zich winnaar noemen. Elke ronde bestaat uit:

  1. Het voorbereiden van de ronde (behalve in de eerste ronde)
  2. Acties uitvoeren
  3. Meerderheden bepalen (scoreronde)


Als je aan de beurt bent mag je een actie in de zone Art Nouveau uitvoeren of een actie in de zone Brussel of passen. Je gebruikt je architecten kaarten om de acties mee uit te voeren, je mag ze in je hand houden maar ze zijn niet geheim, anderen mogen vragen je kaarten in te zien.
De verschillende acties waarmee je punten kunt scoren zijn:

  • Edelmannen, gebouwen of kunstwerken verzamelen, hoe meer verschillende hoe meer het op levert;
  • Meerderheden verkrijgen in Art Nouveau zone;
  • Geld Let op geldkaarten hebben een waarde van 1 of 3 BFr. de zichtbare waarde is je hoeveelheid geld, daarom liggen ze open op tafel.

Als je geen acties meer wil of kan doen, pas je. De eerste speler die past krijgt 3 BFr. de andere spelen door tot ze zelf passen en krijgen dan 1 BFr. Daarna worden vervolgens de meerderheden bepaald en de daarbij behorende bonussen toegekend. Hierna begint een nieuwe ronde. Na de vierde ronde komt er nog een laatste puntentelling

Tips en opmerkingen

Na verschillende potjes te spelen, heb ik nog geen winnende strategie gevonden. Probeer tijdens het spel niet op één paard te wedden, maar probeer op verschillende vlakken wat te scoren. Door de vele keuzes die er tijdens het spel gemaakt kunnen worden, is het ook raadzaam om het eerste spel vooral te gebruiken om het spel te leren kennen.

Oordeel recensent

Geek Attitude Games
Dit spel werd ons geschonken door Geek Attitude Games.
Het spel zit erg goed in elkaar. Door de vele keuzes aan acties is het vooral in het begin even zoeken naar eventuele combinaties. Als je als nieuwe speler het spel speelt met mensen die het al vaker gespeeld hebben, heb je een nadeel. Als alle spelers het spel al vaker gespeeld hebben, zal het vrij vlot verlopen. Persoonlijk vind ik het met twee spelers minder goed, doordat er minder beperkingen zijn en je de acties vrijwel altijd kan kiezen.

Bruxelles 1897 is een van spellen voor het NK Bordspellen 2020.

© Foto’s Boardgamegeek