Project L

Spelgegevens

Naam spel Project L
Spelbedenkers Michal Mikeš,
Jan Soukal en
Adam Spanel
Vormgeving Jaroslav Jurica en
Pavel Richter
Uitgever Boardcubator
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 1-5 leeftijd 13+ tijdsduur 30 minuten
prijs 35 spelregels Spelregels
soort spel Puzzel, abstract

Inleiding

Bij een abstract heb je niet een echt een verhaal vooraf waarop dit spel gebaseerd is. Dus daar valt weinig over te zeggen. Het eerste gevoel is Tetris, je weet wel die blokjes laten vallen en rijen vullen. Maar eigenlijk ook weer niet, ze gebruiken we Tetris-blokjes, maar dat is dan ook weer alles.

De eerste indruk

Het spel heeft wat hobbels gehad in de productie, maar nu het eindelijk klaar is ziet het er wel zeer goed uit. Zwart is de hoofdkleur (ja ik noem zwart een kleur), en dat straalt ook wel iets sjiek uit. De grote L op de voorkant van de doos is zowat alles wat je verder kan zien.
Binnenin zit er een mooie zak voor de speelstukken en 2 vakken voor de kaarten. Daarnaast nog een speelhulp per persoon en een dik regelboek. Dik? Ja omdat het er in zes talen in staat, geen Nederlands helaas.
Spelregels zijn duidelijk en met wat voorbeelden uitgelegd.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een overzichtskaartje en twee beginblokjes. Centraal ligt de voorraad blokjes en de kaarten.
Witte kaarten zijn eenvoudig, maar leveren weinig punten op, zwarte kaarten zijn moeilijker maar ook meer punten waard. Van deze laatste doen er 4 per speler mee. Kaarten worden per soort geschud en vier open gedraaid.
Op een van de overzichtskaarten staat zie startspeler is.

Spelverloop

Doel van het spel is de vormen vullen met je blokjes, op die manier krijg je meer blokjes en punten. Zodra de stapel zwarte kaarten op is, eindigt het spel en worden de punten geteld.

Als je aan de beurt bent mag je in totaal drie acties doen, je mag een actie ook meerdere keren doen.
De acties zijn:
Neem een blokje niveau 1. Dit is een klein blokje van één bij één.
Upgrade een blokje. Ruil een niveau 1 in tegen een niveau 2, of een 2 tegen een 3, … Op je overzicht staan alle niveaus en bijbehorende blokjes.
Neem een tegel. Neem een van de open witte of zwarte tegels en leg deze voor je, je mag maximaal vier tegels hebben liggen.
Plaats één blokje op een tegel. Eenmaal geplaatst kan deze niet meer verplaatst worden.
Master action. Deze mag je slechts één keer per beurt uitvoeren. Plaats op al je tegels maximaal één blokje.

Als je na een actie een tegel vol hebt gemaakt, krijg je de blokjes weer op voorraad alsook een extra blokje, welke dat is staat op de net afgemaakt tegel. Leg de tegel opzij, de punten worden op het einde geteld.
Doordat je de blokjes terugkrijgt kan je ze later weer inzetten.

Tips en opmerkingen

Focus je niet te veel op de witte kaarten. Deze leveren vaak te weinig punten op om het spel te kunnen winnen.
De “Master Action” is een heel belangrijke actie, doordat je meerdere blokjes in een keer kan plaatsen.
Upgraden van blokjes klinkt interessant, maar is een kostbare actie, vaak kan je betere blokjes krijgen door tegels te vullen. Hiervoor moet je dan geen andere blokje inleveren.

Oordeel recensent

Ik heb deze nu een paar keer gespeeld met verschillende spelersaantallen en ook een verschillende gezelschap. Het is een vermakelijk puzzelspel.
Met een speelduur van ongeveer 30 tot 45 minuten, is dit zeer goed.

Dit spel werd ons geschonken door Boardcubator.
Als je enkel de basis hebt, wat ze bij Roll The Dice hebben, wordt je in de spelregels wel blij gemaakt met de uitleg voor de twee kleine uitbreidingen die er zijn, maar de nodige speelstukken heb je dan niet. Wat ik zo lees zorgen die wel voor net iets meer uitdaging.
Als leeftijd staat 13+ op de doos, maar deze kan bijna gehalveerd worden. Ook kinderen kunnen dit prima spelen, ook tegen volwassenen.
Wat mij betreft een blijvertje in categorie lichte spellen.

Binnenkort komt de uitbreiding, Finesse, op Kickstarter.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice