Point Salad

Spelgegevens

 

Naam spel Point Salad
Spelbedenker Molly Johnson, Robert Melvin, Shawn Stankewich
Vormgeving Dylan Mangini
Uitgever Alderac Entertainment Group
Jaar van uitgave 2019
aantal spelers 2-6 leeftijd 8+ tijdsduur 15-30 minuten
prijs 10 spelregels Engels (pdf)
soort spel Card Drafting, Cardgame, Set Collection
gewonnen prijzen Geen. Wel genomineerd voor Familie spel van het jaar 2020

Inleiding

Voor de meeste van jullie zal de term point salad een bekende term zijn. Voor wie dat niet zo is, point salad wordt gebruikt om aan te geven dat een spel veel, misschien wel te veel, manieren heeft om punten te verzamelen. Vaak kunnen spellen die een point salad zijn, aan het einde een onverwachte wending krijgen, waardoor er een onverwachte winnaar uit de bus komt. Het doosje van het spel point salad belooft dat er meer dan 100 manier zijn om punten te scoren en dat je het met de hele familie kunt spelen. Nou, kom maar op!

De eerste indruk

Point Salad is een kaart spel. Het heeft 108 kaarten, maar het doosje is, zoals tegenwoordig vaker, groter dan nodig is. Het zou zeker ook in de helft gepast hebben. Het ziet er, net als de meeste spellen van AEG, netjes uit. Het doosje is voornamelijk groen, met de afbeelding van enkele bekende soorten groente. De handleiding is keurig verzorgd en de kaarten zijn van goede kwaliteit. De kaarten zijn aan beide zijden bedrukt: aan de ene kant de afbeelding van een groentesoort en aan de andere kant een manier om punten te scoren.
De punten zijde is waar het om draait. Deze zijde van de kaart laat de manier zien, waarop je punten kunt scoren bij het verzamelen van de groente kaarten. Bijv. 2 punten voor iedere paprika of 7 punten voor het minste tomaten. Tot slot kun je op de punten zijde van de kaart ook, door een kleine afbeelding zien welke groente op de andere kant staat. Waarom dit handig is, lees je verderop.

De voorbereiding

Tijdens de voorbereiding moet je afhankelijk van het aantal spelers een aantal kaarten uit het spel verwijderen. Nadat je dat gedaan hebt, verdeel je de overgebleven kaarten in drie stapeltjes, met de ‘punten zijde’ naar boven. Van deze drie stapeltjes draai je de bovenste twee om naar de ‘groente zijde’ en deze leg je onder de stapeltjes. De ‘markt’ is nu klaar en het spel kan beginnen.

Spelverloop

De handelingen in het spel zijn heel eenvoudig. Je pakt vanuit de markt één puntenkaart of je pakt twee groente kaarten en deze legje open voor je neer. Je sorteert ze op een manier die jij logisch vindt. Daarna heb je nog een optionele actie: je mag er namelijk iedere beurt voor kiezen een van je puntenkaarten om te draaien naar zijn groente zijde. Daarna wordt de markt aangevuld en is de volgende speler aan de beurt. Wanneer alle kaarten op die manier opgespeeld zijn heb je dus een verzameling puntenkaarten en een verzameling groente kaarten, en dan kan de eindtelling beginnen.
Bij de eindtelling doorloop je al je puntenkaarten en kijk je hoe vaak je scoort met je verzamelde groente kaarten. Zoals bij de meeste spellen, is de speler met de meeste punten de winnaar.

Tips en opmerkingen

Als ik één tip mag geven… laat je niet verleiden. Je hebt snel de neiging om een puntenkaart die zegt: “7 punten als je de meeste tomaten hebt” heel interessant te vinden. De kans om te winnen wordt echter een stuk groter wanneer je slimme combinaties weet te maken. Je mag namelijk punten kaarten combineren en je mag de groente kaarten voor verschillende punten kaarten inzetten. Wanneer je bijvoorbeeld de puntenkaarten hebt die zeggen: “2 punten voor iedere paprika” en je weet die te combineren met de kaart “5 punten voor iedere set van 2 paprika’s”, dan heb je aan 2 paprika’s (2+2+5 = 9 punten) al voldoende om die hele verzameling tomaten te verslaan.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door AEG
Point Salad is een leuk, snel spel, wat je heel goed op tafel kunt leggen als een filler. Op de doos staat 14+, maar op board game geek staat 8+ en ik ben van mening dat dit laatste beter past. Ja, als je altijd de maximale score wil halen is het een onmogelijke puzzel, maar de basis is zeker niet complex. Ik denk dan ook dat het nooit de bedoeling van het spel is geweest om een maximale score te behalen, maar dat het vooral om de lol gaat. Zeker met meerdere spelers. Zeker een aanrader dus, als filler met een groter gezelschap.

Eén gedachte over “Point Salad”

  1. Deze ook al een paar keer op tafel gelegd, erg vermakelijk en simpel ogen snel kaartspel. Door de vele combinaties is soms moeilijk om (de juiste) keuzes te maken.
    Inmiddels ook besteld voor mijn eigen collectie.

Reacties zijn gesloten.