Holi: Festival of Colors

Spelgegevens

Naam spel Holi: Festival of Colors
Spelbedenker Julio E. Nazario
Vormgeving Vincent Dutrait
Uitgever Floodgate Games
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 2-4 leeftijd 13 tijdsduur 40 minuten
prijs 40 spelregels Spelregels
soort spel Meerderheden, patronen bouwen, abstract

Inleiding

Jaarlijks wordt in India het festival “Holi” gehouden. Leden van verschillende stammen proberen hun eigen kleur het best zixchtbaar te maken. Bij Holi: Festival of Colors probeer je ook te zorgen dat je eigen kleur zo veel mogelijk aanwezig op het bord. Elk blokje van je kleur is punten waard, maar hoe hoger op het bord, hoe meer punten.

De eerste indruk

Spelerspionnen van de Kickstarter Deluxe.
Al het materiaal ziet er erg goed en stevig uit. Het spelbord, wat bestaat uit een toren met drie verdiepingen die je elke keer opnieuw in elkaar moet zetten. De zuilen zijn van karton en de speelborden van doorschijnend plastic.
De spelregels zijn kort en duidelijk. Vooralsnog niet in het Nederlands.

De voorbereiding

Zet het speelbord (toren) in elkaar. Elke speler heeft een figuur die op de onderste verdieping in een hoek komt te staan. Daarnaast heeft iedereen nog een eigen set kaarten en een set kleurfiches.
Op het speelbord komen ook nog “zoetigheden” te liggen.

Spelverloop

Elke speler is om de beurt aan zet. In je beurt kan je drie acties doen. Elke actie mag je maar één keer per beurt doen. De acties zijn:

  • Lopen (optioneel): Loop naar een andere plaats op het bord, op hetzelfde niveau. Als er een fiche ligt, neem je deze. Eigen fiches gaan naar je eigen voorraad, fiches van andere spelers en zoetigheden houd je apart voor de eindtelling.
  • Stijgen (optioneel): Ga één verdieping hoger op het speelbord. Dit mag alleen als er orthogonaal van je speelfiguur fiches van jezelf en/of andere spelers liggen. Als je boven fiches legt, kunnen deze nog wel naar beneden vallen als er recht onder nog plaats is. Zelf kan je niet meer zakken.
  • Kaart speler (verplicht): speel een van je handkaarten en leg je fiches volgens het patroon wat op de kaart staat op het bord. Je eigen speelfiguur is onderdeel van het patroon. Op elke vak van het bord kan slechts één kleurenfiche liggen. Je kan ook andere spelers “raken” met je fiches, dan krijg je direct één punt en de geraakte speler legt het fiche bij hem apart.
    Bij het spelen van een kaart kan je er ook voor kiezen om willekeurig één van je fiches neer te leggen.

Kan of wil je geen kaart spelen, eindigt voor jou het spel. Andere spelers kunnen nog doorspelen tot ook zijn willen of moeten stoppen.
Hierna volgt een puntentelling.
Elke fiche op de onderste verdieping is één punt, tweede verdieping twee punten en bovenste verdieping drie punten. De zoetigheden leveren ook nog vijf punten op voor elke speler die minder zoetigheden op. Elke fiche van jezelf dat bij een andere speler ligt, levert je nog twee punten op.

Tips en opmerkingen

Spelerspionnen van de Kickstarter Deluxe.
In het spel zit ook nog een set kaarten die de regels wat kunnen aanpassen en ook de eindtelling kunnen beïnvloeden. Ik raad je aan het spel eerst een paar keer gewoon te spelen voordat je deze kaarten toevoegt.
Andere spelers rekent levert uiteindelijk drie punten op, één tijdens het spel en twee bij de eindtelling, dus is zeker de moeite waard.
Ga op tijd naar boven, het levert je meer punten op en hoe langer je beneden blijft, hoe moeilijker het wordt om naar boven te gaan, zeker als je andere spelers geen extra punten gunt. Let wel op, je kan niet meer zakken in het spel.

Oordeel recensent

Het is een echte puzzel om te kijken hoe alles valt. Doordat je ook echt naar boven gaat, moet je goed kijken hoe je fiches eventueel naar beneden vallen, of niet.
Het spel wordt uitgegeven door dezelfde uitgever als Sagrada en dat zie je aan de uitvoering. Alles is goed uitgewerkt. Voor het 3D bordt hebben ze de hulp van Game Trayz ingeroepen. Als ik de prototypes op Boardgamegeek zie, lijkt me dat een zeer goede beslissing. Ik hoop ook dat het bord altijd zo stevig blijft, en dat het minimaal onderhevig aan slijtage is.
Op de doos staat als leeftijd 13 jaar. Zoals wel meer stel ik me de vraag waarop dit gebaseerd is. Volgens mij kunnen jongere kinderen deze ook al zeker doen. Zelf denk ik dat vanaf 10 à 11 jaar zeker kan.
Verder past dit spel voor mij in het rijtje van Azul en Reef. Eenvoudige regels, mooi vorm gegeven, hoewel het een heel abstract spel is, en is het niet zo makkelijk als dat je op het eerste zicht zou denken. Nog een leuk voordeel. Met vier spelers ben je binnen het uur klaar, zelfs met opzetten en opruimen van het spel.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice