Beez

Spelgegevens

Naam spel Beez
Spelbedenker Dan Halstad
Vormgeving Chris Quilliams
Uitgever Next Move Games
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 45 minuten
prijs 36 soort spel Abstract, patroon bouwen

Inleiding

Als bij vlieg je over het bloemenveld en probeer je de beste nectar te bemachtigen. Door deze goed in je honingraat op te slaan verdien je punten. De speler met de meeste punten wint.

De eerste indruk

Next Move Games (Plan B Games) staat inmiddels bekend voor zijn mooie materiaal, denk aan Azul en Reef. Bij Beez is dit niet anders. Alles ziet er weer erg mooi uit en heeft een vaste plaats in de doos.
Spelregels zijn ook nu weer kort, maar duidelijk, met goede voorbeelden.

De voorbereiding

Het bord bestaat uit bloementegels, deze worden op tafel gelegd, je kan kiezen voor een vast patroon, of zelf een bord opbouwen, zolang elke tegel maar aan minstens twee tegels grenst. Daarna moet de nectar op de bloemen gelegd worden, dit zijn gekleurde blokjes. Hier zit even wat werk in om alle blokjes juist te leggen.
Er komen drie opdrachten op tafel te liggen en elke speler krijgt er drie waarvan hij er twee houdt.
Elke speler krijgt een eigen bord, het honingraat, een puntenmarker en een bij. De bij wordt op de starttegel gezet.

Spelverloop

Spelers zijn om de beurt aan zet en doen dan drie acties. Bewegen, nectar verzamelen en nectar in je honingraat plaatsen.

De acties:

  • Bewegen: Je moet je bij bewegen. Op de zijkant staat hoever je bij kan bewegen en in welke richting. Vooruit is dit nul stappen, links- of rechtsvoor één of vijf stappen, links- of rechtsachter twee of vier en achteruit drie stappen. Na het bewegen zet je je bij met zijn neus in de net gelopen looprichting.
  • Nectar verzamelen: Eindig je op een veld waar een nectar naast ligt mag je deze nemen. Eindig je op een centraal veld van een bloem, mag je de grote nectar nemen en één van de aangrenzende nectar.
  • Nectar in honingraat plaatsen: De net verkregen nectar plaats je nu in je honingraat. Afhankelijk van het aantal stappen die je hebt gedaan, krijgt de nectar een vaste plaats in je honingraat. Verder zijn er geen beperkingen in verband met het plaatsen.

Foto: Boardgamegeek
Bij het plaatsen van de nectar is het verstandig om te kijken naar de opdrachten. Enkele voorbeelden: drie verschillende nectar in een rechte lijn, punten per rode nectar, x-aantal nectar op de buitenste rand, …

Zodra iemand zijn twaalfde nectar heeft geplaatst wordt de lopen de ronde uitgespeeld en volgt de puntentelling.
Iedereen telt zijn twee eigen opdrachten en de drie open opdrachten. De speler met de meeste punten wint.

Tips en opmerkingen

Voor het eerste spel raad ik aan om de standaardopstelling te kiezen, bij volgende spellen kan je wat meer experimenteren met een andere lay-out van het spelbord. Vaak wordt het hierdoor wat moeilijker om nectar te verzamelen.
Probeer enkele stappen vooruit te plannen met de zetten, dit is niet altijd makkelijk.
Er zijn per speler vijf opdrachtkaarten die punten opleveren, twee hiervan zijn voor jou alleen, de andere drie zijn voor iedereen. Concentreer je niet op alle opdrachten, je kan niet overal op scoren. Dus kies er een paar en ga daar vol voor.

Oordeel recensent

Het spel ziet er weer prachtig uit en op het eerste zicht lijkt het een vrij simpel spel, maar eenmaal een paar zetten verder merk je dat de route die je wilt vliegen niet mogelijk is vanwege de beperkingen in richting en aantal stappen. Daarna mag je ook weer niet de nectar zomaar in je honingraat zetten. Een echte puzzel dus.
Door de eenvoudige spelregels en korte speelduur is dit spel makkelijk en snel op tafel te leggen.
De combinatie van een mooi spel, waarbij ook alles klopt maakt dit spel weer een erg leuk en mooi spel om te spelen.
Alles past mooi in de inlay, en als alles er in zit, kan de doos op eender welke manier gouden worden, alles blijft op zijn plaats. De nectar blokjes hebben zo ook hun vaste plaats, maar hier had het eigenlijk handiger geweest als ze allemaal samen in een bakje zaten, dit zou het opstellen van het bord wat makkelijker maken. Maar dit is eerder een detail.

Voor mezelf heb ik de mini uitbreiding > “Fly, butterfly” besteld. Hierbij kan je de vlinder pakken waarmee je nectar in je honingraat nog mag verplaatsen.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice