Renature

Spelgegevens

Naam spel Renature
Spelbedenker Michael Kiesling en Wolfgang Kramer
Vormgeving Dennis Lohausen
Uitgever PSC Games
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 60 minuten
prijs 50 spelregels Spelregels Engels
soort spel Meerderheden, Domino

Inleiding

De natuur begint terug op te bloeien en de dieren vinden hun weg terug naar de vallei.
Plaats de dominostenen en sluit stukken natuur af waar je struiken en bomen kan laten groeien. Zorg voor de meerderheid in de nieuw aangeplante gebieden om zo de meeste punten te scoren.

De eerste indruk

Het bord en de spelersbordjes zijn eenvoudig, maar mooi. De dominostenen, met dieren, zijn erg mooi en duidelijk. Gemakt van hout. De spelersstukken (bomen, struiken, …) zijn ook duidelijk herkenbaar en mooi groot van hout.
De spelregels zijn erg duidelijk en met verschillende achtergrondkleuren voor de hoofdstukken/acties. Er wordt goed gebruik gemaakt van voorbeelden.

De voorbereiding

Persoonlijke bord
Elke speler pakt een eigen spelersbord en zet er de aangegeven speelstukken op, dit zijn zowel stukken in de eigen kleur als neutrale stukken. Alsook een aantal wolken.
Daarnaast krijgt iedereen een aantal dominostenen, gedekt. Het aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Je mag er drie open voor je zetten.
In het midden komt het spelbord. Op de braakliggende velden worden bloemtegels gelegd, afhankelijk van de grootte van het veld een andere waarde tegel.
De joker wordt bij de vlinder gelegd.

Spelverloop

Elke speler is om de beurt aan zet. Gedurende een beurt kan een speler verschillende acties doen, in volgorde zijn dit:

  • Domino aanleggen (verplicht): Leg een van je open dominostenen aan. Je kan deze op een van de startvelden leggen of aansluitend. De jokersteen geeft aan welk dier de joker is. Kan of wil je geen dominosteen leggen, verwijder dan een van je stenen uit het spel.
  • Plaats een plant (optioneel): Naast de net geplaatste dominosteen mag je een plant van je eigen speelbord plaatsen, dit kan enkel op een leeg, braakliggend terrein.
    Scoren (automatisch): Bij het plaatsen van een plant krijg je één punt en één punt per plant met dezelfde of een lagere waarde in dat gebied.
    Als het gebied volledig omsloten is, wordt dat gebied gescoord. De speler met de grootste waarde aan punten (bv, boom is vier punten, struik, 1 punt) krijgt de meeste punten, de volgende de minste punten. Ook neutraal wordt hier gezien als speler. Bij een gelijkstand worden deze beschouwd als niet aanwezig in dat gebied. Is er één speler aanwezig, krijgt hij beide punten. De speler die het gebied afgemaakt heeft, krijgt het fiche. Op de achterzijde staan einde spel punten.
  • Aanvullen (indien mogelijk): Neem één nieuwe dominosteen van je eigen stapel.

Na enkele rondes
Daarnaast mag je nog zoveel wolkfiches inzetten als je wilt. Hierdoor kan je de joker aanpassen, een volledige beurt extra spelen of eerder geplaatste planten terugnemen, ook al is het gebied reeds gescoord.

Als je geen dominosteen meer hebt, eindigt het spel voor je, zodra niemand nog dominostenen heeft, volgt de eindtelling. Alle gebieden die nog niet afgesloten zijn, worden nog gescoord.
Wolken en bloemfiches zijn pluspunten. Overgebleven planten op je persoonlijke bord zijn minpunten.

De speler met de meeste punten wint.

Tips en opmerkingen

Het vervelende is dat neutraal gezien wordt als speler voor de meerderheden, en dus kan zorgen dat je niet of minder scoort. Daarnaast worden gelijke aantal waardes als niet aanwezig gezien, dus als een medespeler de meeste punten heeft, moet je niet noodzakelijk meer hebben om te scoren, maar je kan zorgen dat neutraal evenveel heeft als de tegenspeler, waardoor deze beide wegvallen en jij dus de meerderheid hebt.

Je hebt maar een beperkt aantal wolken en er komen er maar heel weinig bij, dus zet ze wijs in. Meestal haal je er meer punten uit door ze in te zetten, dan de punten die je er voor krijgt aan het einde van het spel.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door PSC Games.
Het spel is erg mooi en ondanks dat het een heel abstract spel is, met een simpele basis, domino, is het toch een erg leuke en verrassende puzzel.
Je kan elkaar goed dwarszitten, dus interactie genoeg.

Het duo Kramer en Kiesling staat eigenlijk altijd wel voor kwaliteit en dat laten ze nu ook weer zien.
Leuk familiespel, maar ook met spelers die vaker een spel op tafel leggen hebben hier een mooi en goed spel aan.

Voor mij een aanrader.

Renature is een van de spellen voor het NK Bordspellen 2022.
Met dan aan HOT Games.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice