PARKS: Nightfall Expansion

Spelgegevens

Naam spel PARKS: Nightfall Expansion
Uitbreiding op PARKS
Spelbedenker Mattox Shuler
Vormgeving Fifty-Nine Parks Print Series
Uitgever Keymaster Games
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 1-5 leeftijd 10+ tijdsduur 70 minuten
prijs 25 spelregels Spelregels Engels
soort spel Worker placement, uitbreiding

Inleiding

Bij deze uitbreiding op PARKS komen er kampplaatsen onderweg, hierdoor heb je op die plaatsen keuze uit extra actie.

De eerste indruk

Ook nu ziet het materiaal er weer erg mooi uit. De kwaliteit is gelijk aan het basisspel. Ook nu is er weer gebruik gemaakt van Game Trayz. Hierdoor past niet alles in de doos van het basisspel.
Spelregels zijn duidelijk.

De voorbereiding

Je legt het basisspel klaar zoals gewoonlijk. Daarnaast worden de tenten op enkele actietegels geplaatst. De actietegels behorend bij de tenten worden ook centraal op tafel gelegd. Hierna kan het spel beginnen.

Spelverloop

Spelverloop is identiek aan het basisspel, met de kleine aanpassing van de velden waar een tent op staat.
Staat er nog een tent op de actietegel waar je heen loopt, mag je in plaats van de actie op de tegel, de tent plaatsen naar een tentactie en deze uitvoeren. Op elke tenttegel kan slechts één tent staan. De meeste tentacties zijn ruilacties
In de doos zitten ook nieuwe parkkaarten die naast punten nog een eenmalig voordeel opleveren.
De year-kaarten, oftewel eindespel kaarten zijn nieuw. Hierdoor doen de year-kaarten uit het basisspel niet mee.

Tips en opmerkingen

Er zijn meer tentkaarten dan nodig in het spel, dus deze veranderen elke keer. De enige vaste tentactie is om meer year-kaarten te krijgen, want in het basisspel niet mogelijk is. Dit zijn vaak net die winnende punten.

Oordeel recensent

Foto: Boardgamegeek.com
De toevoeging van deze uitbreiding veranderd weinig aan het basisspel, maar is ook meer dan alleen maar “meer van hetzelfde”. Door de tentacties kan je vaak net die ene ruil doen die je de goede grondstoffen oplevert. Persoonlijk zal ik de uitbreiding standaard spelen als ik PARKS op tafel leg. Ook aan nieuwe spelers is het makkelijk mee uit te leggen.

De mooie vormgeving komt ook nu weer naar boven, ook de nieuwe parkkaarten zien er weer prachtig uit.

Ook hier is weer de prijs een dingetje. 25 euro is aan de hoge kant voor deze uitbreiding, zelf heb ik het er wel voor over, aangezien ik al fan was van het basisspel.

Bij de eerste druk van het basisspel is er gebruik gemaakt van woorden op de achterkant van de kaarten om het type kaart aan te duiden. Bij de laatste druk zijn ze overgestapt op symbolen. Deze symbolen worden ook gebruikt bij deze uitbreiding. Als je de eerste druk hebt, valt dit duidelijk op. Op zich is dit niet storend omdat er geen stapels met symbolen en tekst met elkaar geschud moeten worden.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice