Clever Hoch Drei

Spelgegevens

Naam spel Clever Hoch Drei
Spelbedenker Wolfgang Warsch
Vormgeving Leon Schiffer
Uitgever Schmidt Spiele, 999 Games
Jaar van uitgave 2020
aantal spelers 1-4 leeftijd 10+ tijdsduur 30 minuten
prijs 15 soort spel Roll & Write spelregels Spelregels Duits

Inleiding

De derde in de serie van de clever roll and writes. De basis van het spel is het zelfde als bij de andere 2 clever spellen. Echter het scoren formulier gooit het spel toch weer even op de kop.

De eerste indruk

Het scoren formulier ziet er in eerste instantie wat imponeren uit, ook kan ik niet zonder de handleiding in 1 keer zeggen wat elk scoren onderdeel zou doen. Dit ondanks dat ik alle andere Clever spellen toch al regelmatig heb gespeeld. De handleiding brengt echter weer snel duidelijkheid en kan het spel eigenlijk bijna meteen beginnen.

De voorbereiding

Scoreblad
De voorbereiding is net als bij alle andere Clever varianten. Iedereen krijgt een scoren blad en een pen. Er wordt een startspeler bepaald en deze krijgt alle dobbelstenen. Ook kun je het doosje in het midden van de tafel plaatsen. Hierin staat een schaaltje afgebeeld waar je dobbelstenen op kunt afleggen.

Spelverloop

In een beurt mag de speler maximaal 3 keer dobbelen en een dobbelsteen apart leggen op haar scoren formulier. Daarbij moet rekening gehouden worden dat alle dobbelstenen die een lager aantal ogen hebben dan de dobbelsteen die je uitkiest afgelegd moeten worden.

Als 3 dobbelstenen zijn gekozen, of door omstandigheden in ieder geval 3 keer gedobbeld is, mogen de passieve spelers een dobbelsteen kiezen. Dit doen ze uit de dobbelstenen die zijn afgelegd door de actieve speler. Dit zijn er in basis 3, maar dit kunnen er meer zijn.

Elke kleur dobbelsteen, behalve de witte, correspondeert met een specifiek deel van het scoren blad. Elk met zijn eigen spelregels.

Na een x aantal rondes, afhankelijk van het aantal spelers, is het spel afgelopen. Daarna worden de punten opgeteld die je per onderdeel hebt gescoord. Dit kun je op de achterkant van 1 van de scoren bladen doen.

Scoren blad onderdelen:

Geel:
Kruis het nummer af in de rij welke correspondeert met de hoeveelste dobbelsteen die je hebt gepakt.

Turquoise:

  • Actief, wanneer je deze selecteert kijk je hoeveel dobbelstenen met het zelfde aantal ogen op je scoren blad liggen. Kruis er zoveel af binnen de kolom.
  • Passief, wanneer je deze selecteert kijk je hoeveel dobbelstenen met het zelfde aantal ogen op de zilveren schaal liggen. Kruis er zoveel af binnen de kolom.

Blauw:

Nederlandse versie
Begin vanuit het midden, elk volgende vakje moet exact 1 getal lagere zijn of hoger zijn dan de 7. Een 7 mag altijd ingevuld worden echter start je telling weer vanaf het getal 7.

Bruin:
Je mag afkruisen wat je wil echter als je een maal een kruisje hebt gezet mag je links van dit kruisje niets meer afkruisen. Denk Qwixx.

Roze:
Wanneer je een getal invult moet je een keuze maken.

  • Vermenigvuldig de punten met het aantal wat in het vakje er boven staat maar ontvang geen bonus.
  • Halveer de punten naar beneden afgerond en krijg de bonus.

Tips en opmerkingen

Onderschat de scoren mogelijkheid van Geel niet, het is wat lastig om deze te kunnen afstrepen. Maar kan 126 punten opleveren als je hem helemaal vol krijgt.

Ook loont het om in de laatste rondes goed te tellen hoeveel punten je dobbelstenen werkelijk opleveren. Niet elk onderdeel scoort namelijk even hard. 1 kruisje kan soms al 12 punten opleveren.

Oordeel recensent

Dit spel werd ons geschonken door Schmidt Spiele.
Na Clever, Dobbel zo Clever en de challenges voor beide had ik niet verwacht dat ze nog een keer een 5 nieuwe manieren van scoren konden bedenken die zo goed met elkaar samenwerken. Het was weer een leuke uitdaging om het scoren blad onder de knie te krijgen.

Heb je net als mij alle andere Clevers’s al is het zeker nog de moeite waard om deze aan te schaffen. Helaas past in eerste instantie niet alles in 1 doosje, maar met een beetje creativiteit heb je zo 5 verschillende varianten die je zo mee op vakantie neemt.

Eén gedachte over “Clever Hoch Drei”

  1. Ik heb ze inmiddels alle 3 al gespeeld en had persoonlijk liever gezien dat ze enkel het scoreblok zouden vernieuwen met de aangepaste regels, zoals bij Qwixx.
    Het maakt namelijk niet welke kleur de dobbelsteen heeft.
    Verder een prima spel, welke versie dan ook.

Reacties zijn gesloten.