The Magnificent

Spelgegevens

Naam spel The Magnificent
Spelbedenker Eilif Svensson, Kristian Amundsen Østby
Vormgeving Martin Mottet
Uitgever Aporta Games
Jaar van uitgave 2019
aantal spelers 1-5 leeftijd 14+ tijdsduur 60-90 minuten
prijs 45 soort spel Card Drafting, Dice Drafting, Worker Placement

Inleiding

Zoals jullie allemaal weten, zijn er heel veel spellen te spelen. Meer spellen dan tijd zeggen ze wel eens. Dus je zult keuzes moeten maken. Ik maak mijn keuzes o.a. doordat ik naar spelauteurs kijk en hen “volg”. Ik vind Santa Maria een leuk spel, dus toen er een nieuw spel van de makers van Santa Maria uit kwam, had dat mijn aandacht. The Magnificant is wederom een dice drafting spel. Een mechanisme wat ik leuk vind, dus de interesse werd alleen maar meer aangewakkerd.

De eerste indruk

Tja, dan zie je het spel en dan denk je toch: ‘Wat is hier gebeurd?’. Waar Santa Maria een kleurige striptekening-achtige voorkant had, heeft TheMagnificent een donkere, bijna vodoo achtige voorkant. De magier op de voorkant had al een mondkapje op voordat dit in het straatbeeld het nieuwe normaal was. Het thema van het spel is circus en je

moet goed zoeken dat terug te vinden. De zwarte / donkere uitstraling zie je ook in het spel materiaal terug. Een donker spelbord, donkere kaarten. Dit alles afgemaakt met gekleurde dobbelstenen en “gems”. De eerste indruk is dus bijzonder te noemen en heel eerlijk roept het bij mij niet direct het “circus” gevoel op. Dus maar snel aan de gang met het spelen, om te kijken of het leuk is.

De voorbereiding

De set-up van het spel is snel. Je legt het bord neer en bouwt 2 “markten” van kaarten op. Één met Master kaarten en één met (Artiest) Poster kaarten. Daarna bouwt iedere speler zijn eigen spelersbord op. Elke speler start met één Poster kaart en vier Master kaarten. Deze kaartjes z

ijn dezelfde als op het algemene spelbord, alleen zijn deze gemarkeerd als z

ijnde de starters kaarten. Als speler in The Magnificent heb je dus unieke starter eigenschappen.

Spelverloop

Zoals gezegd, is het thema van The Magnificent: “circus”, waarbij je het geheel van het opbouwen van het tentenkamp, het reizen en het geven van voorstellingen doormaakt.

Je speelt The Magnificent, in drie rondes van ieder vier beurten. De stappen in een ronde zijn behoorlijk simpel.

Iemand gooit alle dobbelstenen. Iedere speler selecteert één dobbelsteen en plaatst die op een van de eigen “master” kaarten. Thematisch vertaal ik dat steeds als de circus directeur die de resources selecteert om een act te gaan doen. Met de dobbelsteen bepaal je de kracht waarmee je een actie gaat uitvoeren. Leuk element daarin is dat je de waarde van de dobbelsteen op verschillende manieren kunt manupileren. Namelijk met de master kaarten(o.a. verhogen en verlagen) maar ook met het inzetten van ‘gems’ kun je de waarde van de dobbelstenen aanpassen. Dit zorgt dat de, aan dobbelstenen verbonden geluksfactor, verkleind wordt. Verder tellen eerder geselecteerde dobbelstenen van dezelfde kleur mee in de krachtbepaling. Dus wanneer je in ronde één een oranje zes geselecteerd hebt en in ronde twee een oranje drie, dan is je kracht in die ronde: negen. Dit kan dus hard oplopen. Dat kan gunstig zijn voor je actie, maar er zit ook een nadeel aan, namelijk de kosten. Hierover later meer.

Vervolgens bepaal je welke actie je gaat uitvoeren: het tenten kamp uitbouwen, reizen of optreden.

Het tenten kamp uitbouwen

De tenten worden weergegeven als gekleurde ’tetris’ blokjes. De combinatie van de kleur van de dobbelsteen en de kracht van de actie bepalen welk blokje of blokjes je moet plaatsen. Dit moet je zo slim mogelijk doen, lege plekken op je veld leveren minpunten op en slim plaatsen kan je bonus items verzorgen.

Reizen

Op het bord staan drie cirkels met daarop afbeeldingen van ‘gems’. De kleur van de dobbelsteen bepaalt op welke cirkel je mag reizen en de kracht bepaalt hoe ver. Reizen is de manier om ‘gems’ te verdienen.

Optreden

Het optreden is de meest complexe actie, omdat hier een aantal zaken bij elkaar komen. Voor een optreden moet namelijk niet alleen voldoende kracht aanwezig zijn (kleur van de dobbelstenen is daar niet relevant), maar zijn er ook eisen die de verschillende artiesten hebben t.a.v. de tenten die je gemaakt hebt in het tentkamp. Dus om een specifieke artiest te laten optreden, is een vereiste bijvoorbeeld dat je een tent in de vorm van een vierkant oranje blokje in je kamp hebt staan.

Na het uitvoeren van de actie zijn er nog twee stappen te doorlopen in de ronde. De eerste is de puntentelling. Hier komt de master kaart (waar je de dobbelsteen op geplaatst hebt) terug in het spel. De master kaart bepaalt namelijk waar je die ronde punten voor krijgt. Dit zal dus zeer waarschijnlijk regelmatig anders zijn.

De laatste stap is de kosten van je acties betalen. De kosten zijn gelijk aan de eerder genoemde kracht. Als je dus gebruik hebt gemaakt van dezelfde kleur dobbelstenen, heb je veel kracht.. maar ook hoge kosten!

Vervolgens selecteert iedereen een nieuwe dobbelsteen en zodra deze op zijn, is de ronde afgelopen. Hierna worden de markten ververst, de dobbelstenen opnieuw geworpen en start een nieuwe ronde. Dit gebeurt in totaal drie keer en dan volgt de eindtelling.

Tips en opmerkingen

Belangrijkste tip is: focus. Bedenk dat je drie rondes van vier beurten hebt. Dus feitelijk twaalf acties. Hierin kun je niet alles! Je zult dus op basis van jouw startkaarten een strategie moeten bepalen. Verder is het zeker aan te raden om master kaarten te selecteren die elkaar “helpen”. Zoals gezegd, de master kaarten geven aan waar je punten op gaat scoren. Dus als je meerdere keren op dezelfde manier punten kunt scoren helpt dat enorm in het krijgen van een hogere score.

Oordeel recensent

Ik blijf het jammer vinden dat de makers van het spel voor zo’n donker uiterlijk hebben gekozen. Het spel heeft namelijk hele leuke mechanismen en zit goed in elkaar. In mijn optiek had het een vrolijker uiterlijk verdiend. Het spel heeft weinig beurten, maar veel mogelijkheden. Om wille van de review heb ik niet alle opties beschreven, maar er zijn er veel. Kortom, ik zou oppassen met mensen die over analyseren (analysis paralysis), want dan kan het wel eens een hele lange spelavond worden. The Magnificent heeft overigens ook een solo mode. Dit is een zogenaamde “beat your own score” versie… en dat zegt denk ik wel al iets. Want als ik iets kritischer naar The Magnificent kijk, dan kan ik me voorstellen dat er mensen zijn de interactie missen. Dat is er namelijk niet veel. Ja, kunt de andere spellers net voor zijn bij bepaalde keuzes, maar daar blijft het dan ook bij. Tot slot, ik vind The Magnificent een leuk spel, leuke elementen en voldoende uitdaging voor mensen die vaker een spel spelen. Het heeft zeker een plaats in mijn persoonlijke collectie verdiend en is afwijkend genoeg naast Santa Maria.