Rune Stones

Spelgegevens

Naam spel Rune Stones
Spelbedenker Rüdiger Dorn
Vormgeving Dennis Lohausen
Uitgever Queen Games
Verdeeld door HOT Games
Jaar van uitgave 2019
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 60 minuten
prijs 40 spelregels Spelregels Nederlands
soort spel Deck Building, Hand management

Inleiding

Als druïde ga je in de bossen opzoek naar allerlei edelstenen waarmee je artefacten maakt om zo de beste runenstenen te bemachtigen. Hierdoor krijg je nog meer macht en aanzien. De druïde met de meeste krachtspunten kan de troon bestijgen en wint het spel.

De eerste indruk

Vaak kunnen we hier bij Queen Games heel kort over zijn, en dat is nu niet anders … alles ziet er weer erg mooi uit, stevig en goed materiaal, mooi vormgegeven, duidelijke spelregels in de Queen-stijl, dus met kleuren achtergrond per verschillend onderdeel.

De voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. De kaarten geschud en enkele kaarten komen open te liggen. De runenstenen worden gesorteerd en komen centraal op het bord te liggen. Hier komen ook alle onderdelen verder te liggen. De artefacten worden geschud en gedekt naast het artefactenspoor gelegd.
Elke speler krijgt een eigen spelersbord, een set kaarten en alvast van één elke edelsteen.
De scoresteen komt op de nul te staan, elke speler schudt zijn kaarten en neemt er vier op hand en na het bepalen van de startspeler kan het spel beginnen.

Spelverloop

In je beurt heb je de keuze uit volgende acties:
Kaarten kopen,
Kaarten spelen,
Edelstenen naar artefacten omzetten.
Hierna mag je verzamelde artefacten nog inruilen voor punten en een runensteen.

Sommige regels kunnen wat veranderen door een runensteen die je bezit.

De acties in het kort:

Kaarten kopen:
Op de kaarten in je hand staan gekleurde bolletjes bovenaan. Je mag zoveel kaarten van dezelfde kleur, eventueel aangevuld met jokerkaarten, afgeven. Het aantal bolletjes is de waarde waarvoor je kaarten mag kopen. De eerste kaart kost één, de tweede en derde kost twee, enzovoort. De gebruikte handkaarten en net verkregen kaarten komen op je eigen open aflegstapel. De voorraad op het wordt aangevuld.

Kaarten uitspelen:
Speel exacte twee kaarten uit je hand en krijg de opbrengst die op de zijkant vermeldt staat. Dit kunnen edelstenen, punten, extra kaarten, … zijn.
De kaarten hebben een nummer, de hoogst gespeelde kaart gaat naar de algemene aflegstapel en de andere kaart komt op je eigen aflegstapel. Je verliest dus één kaart!

Edelstenen omzetten:
Op een soort van markt liggen artefacten. Met daarbij de kost, minimaal twee. Betaal de nodige edelstenen van dezelfde kleur als het artefact en krijg deze. Je mag nog een tweede artefact kopen van de markt. Bij de duurdere artefacten krijg je nog een kleine bonus.
Hierna wordt de markt weer aangevuld.

Artefacten inleveren
Nadat je een van de bovenstaande acties hebt uitgevoerd mag je artefacten inleveren voor punten en een runensteen. Hoe meer artefacten je inlevert, des te meer punten je krijgt. De artefacten moeten wel allemaal van een verschillende kleur zijn.
Als je nog geen vier runenstenen hebt, mag je een runensteen uit de voorraad nemen. Deze is vanaf nu van kracht en geeft je op bepaalde acties een voordeel. Je mag nooit twee dezelfde runenstenen hebben.

Zodra een speler voorbij de 65 punten komt, wordt de huidige ronde nog afgespeeld en dan ga je kijken wie het verste op het scorespoor is gekomen. Deze speler wint het spel.

Tips en opmerkingen

Je kan vier verschillende runenstenen op je spelersbord kwijt, er zijn meer soorten, dus kijk ook goed naar wat handige combinaties kunnen zijn en waarop je je gaat concentreren in het spel.
Ook kan niet iedereen dezelfde runensteen hebben, er is een beperkt aanbod per soort.

Als het kan lever je liefst zoveel mogelijk artefacten tegelijk in om zo meer punten te hebben, maar door eerder al wat in te leveren kan je ook eerder gebruik maken van een runensteen.

Probeer deze zeker ook eens met de twee uitbreidingen (Nocturnal Creatures) en The Enchanted Forest) en de mini-uitbreiding (queenie, nieuwe runenstenen)

Oordeel recensent

Het is weer een erg goed spel geworden van Queen Games. Ik had de laatste 2-3 jaar meer het idee dat ze te luchtige spellen aan het maken waren die snel verkocht moesten worden via Kickstarter. Dit is ook wel een Kickstarter geweest, maar is eindelijk weer een volwaardig spel. Genoeg interactie tussen de spelers, niet dat je elkaar helemaal kan dwarsliggen, maar dat moet ook niet.

Het is net iets meer dan een familiespel, maar kan ook de meer gevorderde speler bekoren. Zelf heb ik het ook al met de uitbreidingen gespeeld en dat maakt het niet eens zo veel moeilijker, maar geeft wel leuke extra’s.

Ook is deze erg mooi, daar hebben ze bij Queen Games altijd wel hard aan gewerkt. Of het je smaak is, is wat anders.
Thematisch sluit het wel mooi aan bij het spel.

Nadelen? Nee, eigenlijk niet.

Dit is een van de spellen van NK Bordspellen 2021.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice